Powered by

Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα: Η προϋπόθεση για διαφήμιση/ενοικίαση

Τουριστικές επαύλεις, διαμερίσματα και κατοικίες και όσα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου, θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υφυπουργείο Τουρισμού, ώστε οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές τους να μπορούν να τα διαφημίζουν ή/και να τα ενοικιάζουν.

Συγκεκριμένα, το Υφυπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα που λειτούργησαν πριν την ισχύ του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων τροποποιητικού Νόμου 9(Ι)/2020, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 7 Φεβρουαρίου 2020, θα πρέπει να εγγραφούν στο σχετικό μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2023. Σημειώνεται, ακόμα, ότι ο Τροποποιητικός Νόμος 7(Ι)/2022 είναι επίσης σχετικός.

Το Υφυπουργείο εξηγεί ότι, με βάση τη σχετική νομοθεσία, οι αιτητές μπορούν να διαφημίζουν και/ή να ενοικιάζουν το αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, νοουμένου ότι αυτό είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο των Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων και έχει λάβει ειδικό σήμα και αριθμό μητρώου εγγραφής από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο οποίος θα αναγράφεται σε κάθε πλατφόρμα όπου θα διαφημίζεται το κατάλυμα, καθώς και σε όλες τις σχετικές συναλλαγές.

Το τέλος εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων ανέρχεται για κάθε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα στα €222 ανά τριετία και υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από την ενοικίαση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, καθώς και σε τέλη διανυκτέρευσης προς τις Τοπικές Αρχές. Για σχετικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποτείνονται στις ανάλογες Υπηρεσίες (Τμήμα Φόρου Εισοδήματος και Τοπικές Αρχές- κατά τόπους Δήμους και Κοινοτικά Συμβούλια).

Επισημαίνεται ότι τα αυτοεξυπηρετούμενα τουριστικά καταλύματα διακρίνονται σε επιπλωμένες επαύλεις, σε επιπλωμένες κατοικίες και σε διαμερίσματα και προστίθεται ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει τη δυνατότητα να ελέγχει αυτεπάγγελτα οποιοδήποτε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, για τη διακρίβωση της ύπαρξης άδειας εγγραφής στο μητρώο, καθώς και της τήρησης των όρων εγγραφής από τον επιχειρηματία.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εγγραφή των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, το Υφυπουργείο παραπέμπει στον σύνδεσμο: https://www.tourism.gov.cy/tourism/tourism.nsf/application11gr/application11_gr?OpenForm

Δειτε Επισης

Επέκταση της προθεσμίας για άδεια λειτουργίας για ξενοδοχεία ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής
Columbia Restaurants: Επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητους ελέγχους η καθαρότητα των νερών στο Columbia Sun
Wizz Air: Απευθείας πτήση Λάρνακα-Βαρκελώνη από τον Οκτώβριο…Οι τιμές και η συχνότητα του δρομολογίου
Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η πολυπλοκότητα των κυρώσεων και ο κρίσιμος ρόλος των υπευθύνων συμμόρφωσης
«Stop» επιχειρηματιών της Μακαρίου στο άνοιγμα της λεωφόρου για όλα τα οχήματα-«Θα γίνει ανεξέλεγκτο πέρασμα»
Melissa van den Broek: Σε νέα εποχή εποπτείας η Ε.Ε. με την AMLA-Η Αρχή που αλλάζει το τοπίο της συμμόρφωσης
Τα ταλέντα της Κύπρου που διαπρέπουν στο εξωτερικό και γιατί τώρα είναι η πιο κατάλληλη ώρα να επιστρέψουν
Μια Κύπρος που αλλάζει και ανοίγει νέους ορίζοντες για ταλέντα και επιχειρήσεις με οικονομία βασισμένη στην γνώση
Ευγένιος Ευγενίου: Μεγαλώνουν και έχουν ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό οι ξένες εταιρείες στην Κύπρο
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ήδη προορισμός για ταλέντα η Κύπρος, το παραγωγικό μας μοντέλο έχει καταστεί δυναμικό