Αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα: Η προϋπόθεση για διαφήμιση/ενοικίαση

Τουριστικές επαύλεις, διαμερίσματα και κατοικίες και όσα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου, θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υφυπουργείο Τουρισμού, ώστε οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές τους να μπορούν να τα διαφημίζουν ή/και να τα ενοικιάζουν.

Συγκεκριμένα, το Υφυπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα που λειτούργησαν πριν την ισχύ του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων τροποποιητικού Νόμου 9(Ι)/2020, ο οποίος δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 7 Φεβρουαρίου 2020, θα πρέπει να εγγραφούν στο σχετικό μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 2023. Σημειώνεται, ακόμα, ότι ο Τροποποιητικός Νόμος 7(Ι)/2022 είναι επίσης σχετικός.

Το Υφυπουργείο εξηγεί ότι, με βάση τη σχετική νομοθεσία, οι αιτητές μπορούν να διαφημίζουν και/ή να ενοικιάζουν το αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, νοουμένου ότι αυτό είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο των Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων και έχει λάβει ειδικό σήμα και αριθμό μητρώου εγγραφής από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο οποίος θα αναγράφεται σε κάθε πλατφόρμα όπου θα διαφημίζεται το κατάλυμα, καθώς και σε όλες τις σχετικές συναλλαγές.

Το τέλος εγγραφής των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων ανέρχεται για κάθε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα στα €222 ανά τριετία και υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από την ενοικίαση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, καθώς και σε τέλη διανυκτέρευσης προς τις Τοπικές Αρχές. Για σχετικές πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποτείνονται στις ανάλογες Υπηρεσίες (Τμήμα Φόρου Εισοδήματος και Τοπικές Αρχές- κατά τόπους Δήμους και Κοινοτικά Συμβούλια).

Επισημαίνεται ότι τα αυτοεξυπηρετούμενα τουριστικά καταλύματα διακρίνονται σε επιπλωμένες επαύλεις, σε επιπλωμένες κατοικίες και σε διαμερίσματα και προστίθεται ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει τη δυνατότητα να ελέγχει αυτεπάγγελτα οποιοδήποτε αυτοεξυπηρετούμενο κατάλυμα, για τη διακρίβωση της ύπαρξης άδειας εγγραφής στο μητρώο, καθώς και της τήρησης των όρων εγγραφής από τον επιχειρηματία.

Για περισσότερες πληροφορίες για την εγγραφή των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, το Υφυπουργείο παραπέμπει στον σύνδεσμο: https://www.tourism.gov.cy/tourism/tourism.nsf/application11gr/application11_gr?OpenForm

Δειτε Επισης

Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων
Βλέπουν αδράνεια και αθέτηση δεσμεύσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Περνέρα
Κώστας Κουμής: Σε ανοδική πορεία ο αγροτουρισμός στην Κύπρο
Σαλπάρει ξανά το M/V Daleela για Πειραιά-Μόνο από τη Λεμεσό τα δρομολόγια τη φετινή χρονιά
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
Tree Hotel: Τι θα περιλαμβάνει το ξενοδοχείο στις Πλάτρες-Οι περιβαλλοντικοί όροι
Συστάσεις EASA στις αεροπορικές εταιρείες-Nα είναι προσεκτικές στον εναέριο χώρο του Ιράν και του Ισραήλ
Smoothie Factory: Επεκτείνεται στη Λάρνακα με opening στο Mercure City Hotel
Η συμβολή της Wizz Air στην επιβατική κίνηση της Κύπρου και η εδραίωσή της στην αγορά
Εκτροπές και ακυρώσεις πτήσεων... Διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της Κύπρου οι επιβάτες