Hermes: €0,5 δισ. έσοδα στο κράτος, ξοδέψαμε €640 εκατ. στα αεροδρόμια

Δεν επιθυμεί να κάνει δημόσια συζήτηση για τα θέματα της Φάσης Β σχετικά με την Συμφωνία Παραχώρησης των αεροδρομίων σε αυτό το στάδιο, η Hermes Airports, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις με την Κυβέρνηση είναι απόρροια υφιστάμενων προνοιών της Συμφωνίας και ότι οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σε γραπτή ανακοίνωση της Hermes Airports αναφέρεται ότι «το τελευταίο διάστημα γίνονται δημόσιες αναφορές σχετικά με τη Συμφωνία Παραχώρησης των αεροδρομίων. Παρόλο που τα συγκεκριμένα ζητήματα αφορούν διαδικασίες του κράτους, εντούτοις, βλέπουμε να χρησιμοποιείται η Συμφωνία Παραχώρησης και η Hermes Airports, με τρόπο που δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και πλήττει την εικόνα της Εταιρείας».

Ως εκ τούτου, προστίθεται η εταιρεία αναφέρει πως «η Hermes Airports ανέλαβε, το 2006, μέσα από διεθνή διαγωνισμό, την ανέγερση και  διαχείριση των Αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου, βάσει μίας 25ετούς σύμβασης παραχώρησης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρόλο που συχνά γίνεται λόγος για δημόσια ανάθεση, στην πραγματικότητα πρόκειται για Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Κύπρο, με την οποία η Hermes, ως ο ιδιώτης επενδυτής έχει δαπανήσει συνολικά 640 εκατομμύρια ευρώ, για την κατασκευή των δύο αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου χωρίς καμιά επιβάρυνση από το κράτος.

Επιπλέον, σημειώνεται «το Κράτος έχει εισπράξει τα τελευταία 15 χρόνια πέραν των 500 εκατομμυρίων ευρώ με βάση το τέλος παραχώρησης, το οποίο δίνεται ως ποσοστό επί των μεικτών εσόδων της Εταιρείας και όχι επί του όποιου πιθανού κέρδους».

Αναφέρεται ακόμα ότι «σε μία συμφωνία διάρκειας 25 ετών, όπως η συγκεκριμένη Συμφωνία Παραχώρησης, είναι εύλογο να προκύπτουν κατά καιρούς διαφορές  ή διαφορετικές ερμηνείες σε σχέση με ζητήματα που άπτονται των όρων της Σύμβασης. Η ίδια η Σύμβαση προβλέπει τρόπους επίλυσης αυτών των διαφορών και με βάση αυτούς έχουμε πορευτεί όλα αυτά τα χρόνια για την επίλυση των ζητημάτων που ανέκυψαν κατά καιρούς».

Η εταιρεία σημειώνει ακόμα ότι σε αυτό το στάδιο, δεν επιθυμεί να κάνει δημόσια συζήτηση για τα θέματα της Φάσης Β «πέραν του να αναφέρουμε ότι οι συζητήσεις με την Κυβέρνηση είναι απόρροια υφιστάμενων προνοιών της Συμφωνίας Παραχώρησης, που περιλαμβάνουν και τη δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης για εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου. Σημειώνουμε όμως εμφαντικά ότι πιθανή κατάληξη της όλης συζήτησης θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για τα δύο μέρη και θα προσφέρει λύση σε χρονίζοντα θέματα».

Όσον αφορά τα σχέδια κινήτρων η Hermes αναφέρει πως «αποτελούν ένα εξαιρετικής σημασίας εργαλείο για την ανάπτυξη  της αεροπορικής κίνησης, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ήδη γνωστά και αποδεκτά από όλη την τουριστική βιομηχανία. Το Κράτος δεν έχει πρόσθετη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του από τα κίνητρα, καθώς η χρηματοδότηση καλύπτεται από τα πρόσθετα έσοδα που δημιουργούνται από την εφαρμογή τους».

Η Hermes Airports, σημειώνει ακόμα πως «έχει επενδύσει πέραν των 120 εκατομμυρίων ευρώ στα σχέδια κινήτρων την τελευταία δεκαετία. Η συνέχισή τους καθίσταται δε ακόμη πιο αναγκαία τους επόμενους μήνες, που ο πληθωρισμός και οι τιμές των καυσίμων αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις αερομεταφορές».

Επίσης η εταιρεία στην ανακοίνωση της αναφέρει πως θεωρεί ότι «ο περαιτέρω δημόσιος διάλογος δεν έχει να προσφέρει κάτι επί της ουσίας. Αντίθετα οι καθυστερήσεις που δημιουργούνται θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και πρωτίστως για την κυπριακή οικονομία».

Aπό την πλευρά μας, καταλήγει η ανακοίνωση της Hermes Airports «παραμένουμε σοβαρός εταίρος του Κράτους και της τουριστικής βιομηχανίας, όπως είμαστε από την πρώτη μέρα ανάληψης της διαχείρισης των αεροδρομίων».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024