Έλενα Ανδρέου: Το ταξίδι της ανάπτυξης και εξέλιξης στη McDonald’s

Στέλλα Μούρεττου  18/08/2022 13:35
Έλενα Ανδρέου: Το ταξίδι της ανάπτυξης και εξέλιξης στη McDonald’s

Έλενα Ανδρέου: Το ταξίδι της ανάπτυξης και εξέλιξης στη McDonald’s

Στέλλα Μούρεττου  18/08/2022 13:35

Από την ηλικία των 12 ετών ξεκίνησε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Η Έλενα Ανδρέου, σημερινή managing director της McDonald’s™ Κύπρου, μεγάλωσε και ζυμώθηκε μέσα στη δουλειά.

Η πρώτη της ήταν στο εστιατόριο McDonald’s στην πόλη Konstanz της Γερμανίας. Η μετακόμιση όλης της οικογένειας Ανδρέου από εκεί στην Κύπρο ήταν τόσο ξαφνική και αυθόρμητη, που δεν της άφησε περιθώριο να κάνει σκέψεις για σπουδές. Με την εγκατάστασή τους στο νησί συνέχισε να εργάζεται στα εστιατόρια της οικογένειας, όπου σήμερα, στα 42 της χρόνια, συνεχίζει ανανεώνοντας συνεχώς το όραμα. 

Όπως λέει και η ίδια «στη McDonald’s το ταξίδι της ανάπτυξης και της εξέλιξης είναι από μόνο του ένα πανεπιστήμιο, αφού περιλαμβάνει συνεχείς εκπαιδεύσεις, διαλειτουργικές συναντήσεις, μαθήματα και σεμινάρια στο εξωτερικό που εστιάζουν στην ανάπτυξη των ανθρώπων και την ηγεσία. Επίσης, έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα στο Hamburger University στο Σικάγο, καθώς η McDonald’s διατηρεί εκεί το δικό της πανεπιστήμιο».

H συνέντευξη της Έλενας Ανδρέου δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business, στο πλαίσιο του αφιερώματος «The Women Issue».

Ποιος είναι ο δυσκολότερος ρόλος που κληθήκατε να διαδραματίσετε μέχρι στιγμής και ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στον χώρο σας;

Μπορώ να πω ότι η πανδημία ήταν η πιο δύσκολη χρονική στιγμή, γιατί όλοι βιώσαμε, σε παγκόσμιο επίπεδο, την αίσθηση του απρόβλεπτου και του άγνωστου. Το να προσπαθείς να κρατάς την ομάδα σου μαζί, στην ίδια ευθεία, για να διατηρεί τον ενθουσιασμό και τα κίνητρά της, δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά τα καταφέραμε.

Πόσο ανταγωνιστικός είναι ο τομέας σας και πώς αντεπεξέρχεστε σε αυτόν;

Κάποιες φορές γίνεται απρόβλεπτα πολύ ανταγωνιστικός και αυτό σχετίζεται με διάφορους μεταβαλλόμενους παράγοντες, όπως το ψηφιακό μάρκετινγκ, οι ανάγκες των καταναλωτών αλλά και τα δεδομένα της επικαιρότητας. Εμείς συνεχίζουμε να επενδύουμε συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και διαδικασίες, που αφορούν στην εμπειρία του πελάτη με το brand, αφού ο στόχος μας ήταν, είναι και θα παραμείνει να δημιουργούμε feel good moments εντός και εκτός των εστιατορίων για την οικογένεια, αλλά και για όλους τους πελάτες μας.  

Πόσο δύσκολη ήταν η μετάβαση από την πρώτη γενιά στη δεύτερη;

Δεν ήταν δύσκολη, αλλά σίγουρα ήταν και συνεχίζει να είναι γεμάτη προκλήσεις. Ανέκαθεν θυμάμαι τον εαυτό μου να εργάζεται στα εστιατόρια της οικογενειακής μας επιχείρησης. Για μένα ήταν μία φυσική μετάβαση ή αν θέλετε μία φυσική ροή των πραγμάτων. Παρέλαβα με σεβασμό τη σκυτάλη από την πρώτη γενιά, παραμένοντας προσηλωμένη - πάντοτε μαζί με τη μεγάλη οικογένεια των εστιατορίων μας - στο όραμα και τις αξίες της McDonald’s.

Πώς συγκρίνετε τη σημερινή εποχή και τον ρόλο της γυναίκας, σε όλα τα επίπεδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία;

Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είναι αδύνατο, όμως, να συγκρίνεις τις σημερινές γυναίκες με εκείνες της προηγούμενης δεκαετίας. Τώρα έχουν περισσότερες ευθύνες και κάθε μέρος της καθημερινότητάς τους έχει γίνει πιο απαιτητικό. Επίσης, οι σημερινές γυναίκες αναλαμβάνουν όλο και περισσότερους ρόλους. Είναι υπέροχες μητέρες, σύζυγοι που εκπέμπουν και εισπράττουν σεβασμό, ανεξάρτητοι άνθρωποι, καθώς και επιτυχημένες επαγγελματίες, η κάθε μία στον δικό της τομέα. Ο κάθε ρόλος όμως, αλλά και όλοι μαζί, είναι μεν δύσκολοι, αλλά όχι αδύνατοι.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μια άλλη γυναίκα, που τώρα κτίζει την καριέρα της και δη στον τομέα της εστίασης;

Για να είμαι ειλικρινής, ο τομέας της εστίασης έχει τις ιδιαιτερότητές του, αλλά η συμβουλή μου απέναντι στους νέους επιχειρηματίες είναι: Να παραμένουν υπομονετικοί, αυθεντικοί και ειλικρινείς. Να κτίζουν την προσωπικότητά τους με αυτοπεποίθηση και δύναμη, να μην αμελούν τους στόχους τους και να μην σταματούν ποτέ να καλλιεργούν τις δεξιότητές τους, αλλά και να αποκτούν νέες γνώσεις.

Μπορεί, τελικά, μία γυναίκα να αλλάξει τον κόσμο και πώς;

Πιστεύω πως είτε είσαι άνδρας είτε γυναίκα, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο. Με άλλα λόγια, η αλλαγή δεν εξαρτάται από το φύλο, αλλά από την ισχυρή θέληση. Δεν θα σταματήσουν ποτέ να υπάρχουν εμπόδια και δύσκολες στιγμές στη ζωή, γι’ αυτό δεν έχει σημασία πόσες φορές θα «πέσει» κανείς, αλλά πόσες φορές θα σηκωθεί ξανά.

Σας επηρεάζει και πόσο η αρνητική κριτική;

Θα έλεγα ψέματα αν δήλωνα ότι δεν με επηρεάζει καθόλου η αρνητική κριτική για οποιοδήποτε θέμα. Εξαρτάται φυσικά και από ποια κατεύθυνση έρχεται και αναγνωρίζω ότι κάποιες στιγμές είναι απαραίτητη, γιατί σε βοηθά να αναπτυχθείς περισσότερο. Προσωπικά, χρειάστηκαν μερικά χρόνια για να καταφέρω να παραμερίσω το «εγώ» και να είμαι ευγνώμων κάθε φορά που εισπράττω μία εποικοδομητική ανατροφοδότηση. 

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα, που έχετε μάθει στην καριέρα σας;

Το κλειδί για κάθε τι είναι οι άνθρωποι, γι’ αυτό όταν τους φροντίζουμε σωστά, όλα κυλάνε ομαλά. Έτσι για μένα, η καλύτερη επένδυση θα είναι πάντοτε η επένδυση στους ανθρώπους μας.

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τους ανθρώπους της εταιρείας σας;

Είμαι ευγνώμων για την υπέροχη ομάδα που δημιουργήσαμε, την τελευταία δεκαετία, στη McDonald’s Κύπρου. Αισθάνομαι ιδιαίτερα δυνατή, γιατί περιβάλλομαι από όλους αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύουν στις αξίες και το όραμά μας και έχουν γίνει μέλη της μεγάλης οικογένειας των εστιατορίων μας.

Αντανακλούν τη δύναμη της McDonald’s σε αυτό το μικρό νησί όπου βρισκόμαστε και χαίρομαι πάρα πολύ κάθε φορά που τους βλέπω να εξελίσσονται.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας