Η έλλειψη προσωπικού απειλεί την ανάκαμψη του τουρισμού

Κραυγή απόγνωσης σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της χώρας εκπέμπουν οι ξενοδόχοι, προειδοποιώντας για τις δυσμενείς και εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις που η μη επίλυση και ενδεχόμενη παράτασή του θα έχει στον τουρισμό, πολύ περισσότερο ενόψει της επερχόμενης νέας τουριστικής σαιζόν και υπό το πρίσμα των προσπαθειών για ολική ανάκαμψη του τομέα. 

Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ) και Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου(ΣΤΕΚ), απέστειλαν τις προηγούμενες μέρες κοινή επιστολή στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, παραθέτοντας τα δεδομένα και εγείροντας εκ νέου με αγωνιώδη τρόπο το ζήτημα της εργοδότησης προσωπικού από τρίτες χώρες, χωρίς ωστόσο να λάβουν μέχρι στιγμής οποιαδήποτε απάντηση. 

«Έχουμε φθάσει στο...και πέντε»

Τοποθετούμενος επί του θέματος, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την καθυστέρηση που παρατηρείται, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η όλη κατάσταση έχει φθάσει στο... και πέντε.

Διαβάστε ακόμα: 

Το πρώτο cafe στην Πλατεία Ελευθερίας είναι γεγονός

Γιώργος Πέτρου: Σε στερεές βάσεις με πρότυπο την γιαγιά Κακουλού

Οι εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο στο σεμινάριο «The Future of Retail» 

«Δυστυχώς παρουσιάζεται μία καθυστέρηση στο εν λόγω θέμα, το οποίο συζητάμε από τον περασμένο Οκτώβριο. Είχαμε βάλει και εμείς κάποιες λύσεις στο τραπέζι. Η Υπουργός Εργασίας, μας άκουσε με προσοχή. Είχαμε ενημερωθεί ότι θα γίνονταν κάποια matching events αρχές Ιανουαρίου. Δεν έγινε κάτι μέχρι στιγμής. Έχουμε φθάσει στο +5’», ανέφερε. 

Επισημαίνοντας ότι η διαδικασία για να έρθει προσωπικό από τρίτες χώρες είναι αρκετά χρονοβόρα, όπως και η διαδικασία ενσωμάτωσης στις επιχειρήσεις, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ υπέδειξε περαιτέρω ότι το όλο πρόβλημα ανησυχεί και τους τουριστικούς εταίρους της Κύπρου στο εξωτερικό. 

«Είναι και έγνοια των τουριστικών μας εταίρων», εξήγησε, «κατά πόσο θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και σε ποιο επίπεδο θα βρίσκονται οι υπηρεσίες μας. Το 2022 είναι μια μεταβατική περίοδος, μια χρονιά που θα τοποθετηθούν αρκετές χώρες στον τουριστικό χάρτη, ανταγωνιστικές σε εμάς, και πρέπει εμείς να είμαστε στο καλύτερο επίπεδο».

Ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης προειδοποίησε για τους άμεσους κινδύνους που ελλοχεύουν ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού στα ξενοδοχεία, τονίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα έχει αντίκτυπο στο τουριστικό μας προϊόν και στην ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρουμε και τα επόμενα χρόνια.

«Αν δεν καταφέρουμε να φθάσουμε ψηλά στις προσδοκίες που έχουν οι τουριστικοί μας εταίροι, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες.  Εμείς λέμε να έρθουν άνθρωποι από τρίτες χώρες, να δουλέψουν εκεί και όπου δικαιολογείται και ενδείκνυται ανάγκη, χωρίς σε καμία περίπτωση να θυσιάζεται οποιαδήποτε θέση εργασίας από συμπατριώτες μας», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.

«Επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν» 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, προειδοποίησε για τον κίνδυνο τουριστικές επιχειρήσεις να μην προλάβουν να λειτουργήσουν λόγω της έλλειψης προσωπικού.

«Έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε άμεσα. Για εμάς ο χρόνος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Εργαζόμαστε τώρα και ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την έναρξη της τουριστικής χρονιάς, για την 1η Απριλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αν δεν λυθεί πάραυτα, θα επιφέρει τον κίνδυνο, είτε να μην ανοίξουν επιχειρήσεις, να μην ανοίξουν ξενοδοχειακά καταλύματα, είτε να υπολειτουργήσουν, να μην ανοίξουν εστιατόρια ή κάποιες υπηρεσίες τους», επισήμανε. 

Περιγράφοντας το πρόβλημα στη διαχρονική του διάσταση, η κ. Ψηλογένη σημείωσε ότι η έλλειψη προσωπικού είναι ένα ζήτημα που υπάρχει για χρόνια, καθότι δεν υπάρχουν Κύπριοι που θα επιθυμούν να εργαστούν σε κάποια βοηθητικά πόστα, όπως γκαρσόνια, καθαρίστριες, λαντζιέρηδες κτλ. «Οι Ευρωπαίοι έφυγαν με την πανδημία και επιδεινώθηκε το πρόβλημα», τόνισε. 

Καταλήγοντας, η Χρυσαίμιλη Ψηλογένη επανέλαβε ότι ο ΣΤΕΚ αναμένει λύσεις από το αρμόδιο Υπουργείο. «Βρισκόμαστε στις αρχές Φεβρουαρίου και δεν μας έχει δώσει το Υπουργείο κάποια λύση. Προτείναμε και εμείς λύσεις. Μακροπρόθεσμα, σίγουρα πρέπει να κάνουμε πολλά για να προσελκύσουμε ανθρώπους, και Κύπριους, και να αντιληφθούν τις δυνατότητες της βιομηχανίας. Εμείς προτείναμε ως βραχυπρόθεσμη λύση, να φέρουμε άτομα τρίτων χωρών και δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Δεν αντιλαμβανόμαστε το γιατί», επισήμανε.

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024