Επιτακτική η ανάγκη προστασίας του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος της Λεμεσού

Την επιτακτική ανάγκη προστασίας του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος της Λεμεσού με συγκεκριμένα σχέδια δράσης καταδεικνύουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μεγάλης μελέτης που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Frederick και τον Δήμο Λεμεσού σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό.

 

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στις 6 Δεκεμβρίου 2021 στη Λεμεσό, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Αφού ευχαρίστησε τους ερευνητές και συμμετέχοντες στη συζήτηση, ο κ. Νεοφύτου τόνισε πως «το ευρύτερο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να καταστεί βασικό τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνική ατζέντα.» Αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη ανάπτυξη της πόλης της Λεμεσού και εξήγησε ότι αυτή επέφερε θετικά αποτελέσματα τόσο για την τοπική όσο και για την κρατική οικονομία. Επισήμανε όμως ότι χωρίς τα σωστά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να επιφέρει και αρνητικά αποτελέσματα.

 

Η πρωτοβουλία για την εκπόνηση της μελέτης ανήκει στον Δήμαρχο Λεμεσού, κ. Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του εξήρε τη σημασία της μελέτης ως μία τεκμηριωμένη επιστημονική βάση στην προσπάθεια για διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης της πόλης. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Frederick για τη διαχρονική συνεργασία, η οποία ξεκίνησε με την από κοινού διοργάνωση του Blue Limassol Forum το 2020, και εξήγησε ότι «με το Πανεπιστήμιο προχωρήσαμε, τότε, σε μια έρευνα κοινής γνώμης, η οποία κατέγραψε τις ανησυχίες περισσότερων από 500 πολιτών της Λεμεσού σχετικά με τα σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα της πόλης. Η μελέτη ‘Γαλάζια Λεμεσός: Αξιολόγηση περιβαλλοντικών κινδύνων’ δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, προβληματισμούς και ανησυχίες των πολιτών, όπως προέκυψαν από εκείνη την έρευνα.»

 

Στη συνέχεια, ο Δρ Άγγελος Μενελάου, Διευθυντής του έργου «Γαλάζια Λεμεσός» και Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick, ανέφερε ότι η μελέτη αντανακλά, περαιτέρω, τους παγκόσμιους προβληματισμούς που συνδέονται άμεσα με τους στρατηγικούς στόχους αειφόρου ανάπτυξης της ΕΕ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

 

Για την εκπόνηση αλλά και την επιστημονική τεκμηρίωση της μελέτης εργάστηκαν πλέον των 25 επιστημόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό. Το ιδιαίτερο στοιχείο της συγκεκριμένης μελέτης είναι η ολιστική προσέγγισή της: εξετάζει για πρώτη φορά το σύνολο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε κύριους τομείς της οικονομίας που ενδεχομένως δημιουργούν κινδύνους για το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της Λεμεσού. Συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί και αξιολογηθεί παράλληλα και συνολικά οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη λειτουργία των λιμανιών και των πλοίων, τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων, τις μαρίνες και τα σκάφη αναψυχής, τις ιχθυοκαλλιέργειες και την αλιεία, τις κατασκευές και τα ξενοδοχεία, το αποχετευτικό σύστημα και τα θαλάσσια αθλήματα.

 

Η μελέτη παραθέτει, επίσης, εισηγήσεις για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών για τον περιορισμό των κινδύνων που απειλούν το περιβάλλον της πόλης, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της βιωσιμότητας του μείζονος παραλιακού μετώπου της Λεμεσού και της αειφόρου ανάπτυξής της. Όπως σχολίασε ο Δρ Μενελάου: «Η προθυμία των περισσότερων από 100 αρμοδίων φορέων και σχετικών οργανισμών να συνεργαστούν μαζί μας κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της μελέτης μας, η ειλικρινής ανησυχία για τους κινδύνους αλλά και η πρόθεσή τους να αναλάβουν δράση, δεν μπορεί παρά να αφήνουν ξεκάθαρη αίσθηση αισιοδοξίας για ένα αειφόρο μέλλον για τη Λεμεσό.» 

 

Ο Δρ Μενελάου ευχαρίστησε την Ερευνητική Ομάδα που εργάστηκε για την εκπόνηση της μελέτης: τον DNV Ελλάς, το Marine and Environmental Research Lab (MER), το Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI), την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού (ΑΝΕΛΕΜ) και τους/τις συναδέλφους του ακαδημαϊκούς και ερευνητές/τριες του Πανεπιστημίου Frederick. Ευχαρίστησε επίσης τους υποστηρικτές της μελέτης και συγκεκριμένα το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, την Ernst & Young και την Total Energies.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο επικεφαλής επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Έρευνα και την Καινοτομία, Πρόεδρος του ΙΔΕΚ Δρ Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Κώστας Χατζηπαναγιώτου και η προϊστάμενη του κλάδου Περιβαλλοντικών Μελετών κα Ειρήνη Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Δρ Αντώνης Στυλιανού, ο Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας κ. Ιωάννης Ευστρατίου, ο Γενικός Διευθυντής του Σ.Α.Λ.Α. κ. Γιάννης Τσουλόφτας, η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών κα Μαρίνα Αργυρού, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής του Ναυτικού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο Γενικός Διευθυντής της P&O Maritime Limassol Πλοίαρχος Χρήστος Παγίδης, o Πρόεδρος της Cyprus Foundation of the Sea (CY-FOS) Capt. Eugen-Henning Adami, ο Διοικητικός Σύμβουλος της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, κ. Γιώργος Γαλαταριώτης, ο Διευθυντής της VSS EPE & Environmental Protection Services Δρ Κώστας Παπασταύρος και άλλοι εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων και οργανισμών.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης στο σύνολό τους θα παρουσιαστούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο 2ο Blue Limassol Forum που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λεμεσού και το Τμήμα Ναυτιλίας και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick στο πλαίσιο της στρατηγικής τους συνεργασίας.

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024