Φ. Ρουσουνίδης: Προϋποθέσεις για καλή χειμερινή τουριστική σαιζόν

Τις βάσεις για μια καλή τουριστική περίοδο κατά τη διάρκεια του χειμώνα βάζουν οι τελευταίες σχετικές με τη βιομηχανία εξελίξεις, κυρίως έπειτα από την επιστροφή της Κύπρου στην πορτοκαλί κατηγορία στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων(ECDC).

Την αισιοδοξία για ένα τουριστικά ομιλούντες θερμό χειμώνα ενισχύει το ενδιαφέρον των τουριστικών πρακτόρων του εξωτερικού να συμπεριλάβουν την Κύπρο στα πλάνα τους, αλλά και η διαφαινόμενη πρόθεση αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων του τόπου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Τα πάντα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας. 

Όπως αναφέρει στο InbusinessNews ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, η επιστροφή της Κύπρου στην πορτοκαλί κατηγορία του ECDC είναι θετική εξέλιξη, που θα ενισχύσει τον τουρισμό. «Οπωσδήποτε είναι κάτι το θετικό. Αναμέναμε να αλλάξουμε κατηγορία εφόσον η επιδημιολογική μας εικόνα σταθεροποιήθηκε προς τα κάτω. Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ώστε να κάνει καλό, όπως τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο», σημείωσε.

«Υπό τις περιστάσεις ο Σεπτέμβριος ήταν καλός. Είχαμε το 45% της κίνησης του 2019, κάτι που δείχνει ότι βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάκαμψης», εξήγησε ο κ. Ρουσουνίδης, προσθέτοντας ότι «το καλοκαίρι, υπό τις περιστάσεις, είχαμε μία υποφερτή τουριστική περίοδο».

Η χειμερινή περίοδος 

Όσον αφορά την χειμερινή περίοδο υπάρχει η θέληση και ο τρόπος για να αυξηθούν τα ποσοστά τουρισμού, μια και μεταξύ άλλων, αναμένεται να μείνουν περισσότερα ξενοδοχεία ανοικτά. «Λόγω των σχεδίων που τρέχουν, αλλά και κάποιου ενδιαφέροντος από τους tour operators, ενδεχομένως κάποια από τα ξενοδοχεία να μείνουν ανοικτά», ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης.

Μολονότι ο παράγοντας πανδημία θα καθορίσει το πόσο καλή θα είναι η χειμερινή τουριστική περίοδος, η Κύπρος έχει όλα τα φόντα να τα καταφέρει. «Δεν μπορεί να κάνει κάποιος εκτίμηση αυτή τη στιγμή. Υπάρχει η πανδημία ανάμεσά μας. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό. Η Κύπρος προσφέρεται για χειμερινές διακοπές. Επιθυμία υπάρχει και από το εξωτερικό. Δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας η πανδημία», υπέδειξε.

Οι βρετανικές αποφάσεις 

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, είναι ο τουρισμός που προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού μετά τις πρόσφατες αλλαγές της βρετανικής κυβέρνησης για την κατηγοριοποίηση χωρών, υπάρχει το ενδεχόμενο να ενισχυθεί το ρεύμα προς την Κύπρο. 

«Σίγουρα δίνεται περισσότερη ευελιξία στη διοργάνωση ταξιδιών. Είχαμε και εμείς με το δικό μας σύστημα και τις προϋποθέσεις εισόδου στην Κύπρο, που έδιναν περισσότερή ευελιξία κυρίως για εμβολιασμένους. Είναι θετικό», τονίζει ο κ. Ρουσουνίδης.

Ο τουρισμός για το 2022, παρότι τα σημάδια ανάκαμψης είναι εκεί, φαίνεται πως θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία της πανδημίας, ενώ παράλληλα οι τουριστικοί φορείς είναι συγκρατημένοι για το πώς θα εξελιχθεί ο τομέας.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς να κάνουμε προβλέψεις. Ευελπιστούμε ότι θα είναι η χρονιά που θα ξεκινήσει η ανάκαμψη και-αυτό είναι προσωπική μου εκτίμηση- θα είναι η χρονιά που θα ζούμε μία νέα κανονικότητα. Όπου ο κόσμος θα κάνει αυτά που δεν έκανε λόγω της πανδημίας», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ. 

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024