Ανακάμπτουν, αλλά με ζημιές τα ξενοδοχεία

Βελτιωμένα, αλλά ζημιογόνα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των ξενοδοχείων που οι ιδιοκτήτριες εταιρείες τους είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ, αφού η πανδημία φαίνεται ότι συνεχίζει να περιορίζει την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Κύπρο, και όχι μόνο.

Διαβάστε ακόμα: 

Μore than A Business Leader-Πρεμιέρα στις 11 Oκτωβρίου

Τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα και οι απολαβές κάθε κλάδου

Oι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό κλάδο αναμένουν ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα εξακολουθήσουν και φέτος να είναι εμφανείς σε τουρισμό και φιλοξενία. Ωστόσο, εκτιμούν ότι τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το 2021, θα είναι αισθητά βελτιωμένα σε σύγκριση με το 2020.

Το InBusinessNews παρουσιάζει τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο, των μεγαλύτερων ξενοδοχείων της Κύπρου, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν στο ΧΑΚ.

Διευκρινίζεται ότι τα αποτελέσματα των πρώτων έξι μηνών δεν είναι αντιπροσωπευτικά για ολόκληρο το έτος, κυρίως λόγω της πανδημίας, αλλά και της διαχρονικής εποχικότητας του ξενοδοχειακού κλάδου, αφού ο μεγαλύτερος όγκος εργασιών διεξάγεται κατά την τουριστική περίοδο που εμπίπτει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

A. TSOKKOS HOTELS PUBLIC LIMITED
Τα αποτελέσματα αφορούν τα ξενοδοχεία του συγκροτήματος A. Tsokkos Hotels, που διαθέτει ξενοδοχεία σε Κύπρο και Ελλάδα, τα περισσότερα από τα οποία, στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Ο κύκλος εργασιών του συγκροτήματος, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, ανήλθε στα €4.901.955 σε σύγκριση με €2.012.976 με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας έτσι αύξηση €2.888.979 που ισοδυναμεί με 200%. Η αύξηση αυτή, οφείλεται στη λειτουργία περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων του συγκροτήματος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, κατά το ξέσπασμα της πανδημίας. Πάραυτα, ο κύκλος εργασιών είναι χαμηλός, συγκριτικά με άλλες χρονιές προ κορωνοϊού. 

Η ζημιά μετά τη φορολογία, ισοδυναμεί με €4.889.945, ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 ήταν €8.639.070.

DOME INVESTMENT PUBLIC COMPANY LIMITED
Η κύρια δραστηριότητά της είναι η λειτουργία του ξενοδοχείου "The Dome Beach Hotel & Resort", στην Αγία Νάπα.

Ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε στις €404.830 σε σύγκριση με τον μηδενικό τζίρο που σημείωσε το 2020.

Η ζημιά μετά τη φορολογία, για το πρώτο εξάμηνο του 2021, είναι ίση με €620.888, ενώ την ίδια περίοδο του 2020, η ζημιά ήταν €722.175.

LORDOS HOTELS (HOLDIND) PUBLIC LIMITED
Η ιδιοκτήτρια του πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων "Golden Bay", η οποία διαθέτει θυγατρικές που διαχειρίζονται τα ξενοδοχεία Golden Coast Beach Hotel στον Πρωταρά και Lordos Beach Hotel στη Λάρνακα, ανακοίνωσε ότι ο κύκλος εργασιών της, αυξήθηκε κατά 87,6% και συγκεκριμένα, είναι ίσος με €3.073.758, ενώ το 2020 ήταν €1.638.666.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών, οφείλεται στην αυξημένη πληρότητα, κατά την σταδιακή ανάκαμψη κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η καθαρή ζημιά πριν από τη φορολογία, ανήλθε στα €1.085.976, ενώ το 2020 ήταν ίση με €1.969.811.

LEPTOS CALYPSO HOTELS LIMITED
Το συγκρότημα δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών του για την πρώτη εξαμηνία του 2021 ανήλθε σε €1,37 εκατ. σε σύγκριση με €2,13 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, η ζημιά μετά τη φορολογία ανήλθε σε €2,69 εκατ. έναντι ζημιάς ύψους €3,78 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το συγκρότημα παρουσίασε ζημιά μετά τη φορολογία που αντιστοιχεί στους μετόχους της εταιρείας ύψους €2,48 εκατ. έναντι ζημιάς ύψους €3,56 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

CONSTANTINOU BROS PROPERTIES PLC
Κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η λειτουργία των ξενοδοχείων, Athena, Athena Royal Beach Hotel, Tui Sensimar Pioneer Beach Hotel και του πεντάστερο Asimina Suites Hotel.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθε στις €516.279, ενώ την ίδια περίοδο του 2020 ήταν ίσος με μηδέν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο ΧΑΚ, δεν προκύπτει φορολογία για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2021, λόγω φορολογικών ζημιών από τη μεταφορά ακινήτου που είχε η εταιρεία.

 

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες