Leptos Calypso Hotels: Μείωσε ζημιές, αλλά και τζίρο

Ο κύκλος εργασιών του Συγκροτήματος Leptos Calypso Hotels Public Limited για την πρώτη εξαμηνία του 2021 ανήλθε σε €1,37 εκατ. σε σύγκριση με €2,13 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2020, με τη μείωση να οφείλεται στην αναστελλόμενη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων του συγκροτήματος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο ΧΑΚ, η ζημιά εργασιών του Συγκροτήματος για την πρώτη εξαμηνία του 2021, ανήλθε σε €1,35 εκατ. έναντι ζημιάς ύψους €2,84 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, η ζημιά μετά τη φορολογία ανήλθε σε €2,69 εκατ. έναντι ζημιάς ύψους €3,78 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το Συγκρότημα παρουσίασε ζημιά μετά τη φορολογία που αντιστοιχεί στους μετόχους της εταιρείας ύψους €2,48 εκατ. έναντι ζημιάς ύψους €3,56 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Τα αποτελέσματα των πρώτων έξι μηνών του έτους 2021 για το Συγκρότημα δεν είναι αντιπροσωπευτικά για ολόκληρο το έτος, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και της εποχικότητας του κύκλου εργασιών των ξενοδοχείων του Συγκροτήματος, εξηγεί η εταιρεία.

Διευκρινίζεται ότι ο μεγαλύτερος όγκος εργασιών των ξενοδοχείων διεξάγεται κατά την κύρια τουριστική περίοδο που εμπίπτει στο δεύτερο εξάμηνο του λογιστικού έτους του Συγκροτήματος.

Συμφωνία για αναδιάρθρωση
Μέσα στην περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2021, το Συγκρότημα έχει έλθει σε συμφωνία με τον κύριο τραπεζικό χρηματοδότη για αναδιάρθρωση των όρων αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, καθώς και για παροχή νέων χρηματοδοτικών διευκολύνσεων.

Τονίζεται ότι οι συζητήσεις με τους άλλους βασικούς χρηματοδότες για πιθανή αναδιάρθρωση των όρων αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων συνεχίζονται.

Ο κύκλος εργασιών για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Κύπρο αποτελείται από εισόδημα ύψους €811.161 (2020: €1.283.393) που προέρχεται από τα ξενοδοχεία της Εταιρείας και €553.076 (2020: €842.222) εισόδημα που προέρχεται από τη Vesta Tourist Management Limited. Επιπρόσθετα, η ζημιά πριν τους τόκους, τη φορολογία, τις αποσβέσεις, τη χρεόλυση και την απομείωση αποτελείται από €303.866 (2020: €1.439.874) για τα ξενοδοχεία της εταιρείας και ζημιά €22.458 (2020: €272.392) για τη Vesta Tourist Management Limited. Από το σύνολο εισοδημάτων του Συγκροτήματος για το εξάμηνο 2021 περίπου το 47% (2020: 23%) σχετίζεται με εισόδημα που προέρχεται από συνεργασία με τρεις κύριους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι ξεχωριστά ξεπερνούσαν το 10% του συνολικού εισοδήματος.


Κίνδυνοι και αβεβαιότητες
Αναλύοντας τους κυριότερους κινδύνους και αβεβαιότητες, το Συγκρότημα τονίζει ότι η Κυπριακή οικονομία και ειδικά ο τουριστικός τομέας έχει δοκιμαστεί πολύ από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς το 2021 οι συνολικές αφίξεις τουριστών στην Κύπρο υπολογίζεται να είναι μειωμένες πέραν του 50%.

«Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει στηρίξει την ξενοδοχειακή βιομηχανία με ικανοποιητικά ανεργιακά προγράμματα, τα οποία συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Επίσης πρέπει να δοθεί και η δυνατότητα ευέλικτων ωραρίων, ώστε να αντιμετωπιστεί και να διαχειριστεί από τις εταιρείες πιο σωστά η κρίση», αναφέρει η εταιρεία, σημειώνοντας ότι οι μελλοντικές επιπτώσεις των παραγόντων αυτών είναι δύσκολο να προβλεφθούν, και οι τρέχουσες προβλέψεις και υπολογισμοί της Διεύθυνσης θα μπορούσαν να διαφέρουν από τα πραγματικά αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να μειώσει οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες από τους παράγοντες αυτούς, αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα τα αποτελέσματα του 2021 από τον τουριστικό τομέα αναμένεται να είναι καλύτερα απο το 2020 αλλά αρκετά χαμηλότερα από αυτά του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι οι ξενοδοχειακές δραστηριότητες του Συγκροτήματος στην Κύπρο περιλαμβάνουν τα ξενοδοχεία της εταιρείας, Coral Beach Hotel & Resort και Thalassa Coral Bay στην Πάφο και τις δραστηριότητες της θυγατρικής εταιρείας Vesta Tourist Management Limited, η οποία ενοικιάζει και διαχειρίζεται τουριστικά καταλύματα στην Πάφο.

Η μίσθωση εκμετάλλευσης του Thalassa Coral Bay έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το συμβόλαιο μίσθωσης προνοούσε δικαίωμα επέκτασης της περιόδου εκμετάλλευσης για 19 χρόνια, το οποίο δικαίωμα η εταιρεία εξάσκησε, ωστόσο οι ιδιοκτήτες προσπάθησαν να ματαιώσουν το εν λόγω δικαίωμα. Η εταιρεία ως αποτέλεσμα αυτού, προχώρησε σε νομικές διαδικασίες ενώ παράλληλα συνέχισε την διατήρηση κατοχής του ξενοδοχείου

Δειτε Επισης

Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι
Με άνοδο της τάξης του 5,4% οι αφίξεις το πρώτο τρίμηνο-«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ακόμη μια καλή επίδοση»
Εκστρατεία ΕΤΑΠ Πάφου για προσέλκυση επισκεπτών κατά την πασχαλινή περίοδο
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού