Πειραματικό εργαστήρι τουρισμού για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες

Στη Λάρνακα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα πειραματικό εργαστήρι τουρισμού για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες.

Σε ανακοίνωση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) αναφέρεται πως «στα πλαίσια βιωματικού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λάρνακα έκλεισαν τα μάτια στους συμμετέχοντες για να "δουν" ξεκάθαρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας τυφλός τουρίστας στην Κύπρο ενώ τους βούλωσαν τα αυτιά για να "ακούσουν" τις δυσκολίες προσβασιμότητας των κωφών».

Μόνο τότε, προστίθεται «πραγματικά συνειδητοποιεί κανείς ότι η Κύπρος υστερεί σοβαρά τόσο σε σχετική υποδομή όσο και στη σωστή κατάρτιση του προσωπικού της τουριστικής βιομηχανίας σε αυτό τον τομέα».

Στη συνάντηση, αναφέρεται, «συμμετείχαν και εξειδικευμένα άτομα στο αντικείμενο που πραγματεύεται το έργο ώστε να ληφθεί εμπειρογνωμοσύνη για να γίνουν οι ανάλογες συστάσεις και επισημάνσεις».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για τα σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας των ατόμων με απώλεια ακοής σε τουριστικά σημεία μίλησε η Δέσποινα Ιωάννου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Κύπρου. «Ενώ η Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα αναγνωρίστηκε από το Κυπριακό Κοινοβούλιο ως η επίσημη γλώσσα της Κοινότητας Κωφών το 2006, εντούτοις, μετά από τόσα χρόνια τίποτα δεν έχει αλλάξει», αναφέρεται.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα πως «για παράδειγμα στα αεροπλάνα, οι περισσότερες πληροφορίες εξακολουθούν να είναι προφορικές, τα ξενοδοχεία δεν έχουν στα δωμάτια ειδικά φωτιζόμενα κουδούνια ή κάμερες ή άλλα μέσα ειδικής επικοινωνίας, στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους δεν υπάρχει επαρκής γραπτή πληροφόρηση ή οθόνες με υποτίτλους ενώ στις παραλίες είναι ανύπαρκτος ο τρόπος επικοινωνίας σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης». Αυτό, προστίθεται, δυσχεραίνει τη δυνατότητα ξέγνοιαστων διακοπών των υπό αναφορά ατόμων».         

Οι εκπαιδευτικοί της Σχολής Τυφλών Μαρία Κυριάκου και Χριστίνα Ηλιάδου, ανέφεραν πως «η πρόσβαση στον πολιτισμό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» σημειώνοντας πως «με αυτό το σκεπτικό η Σχολή τους σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, υιοθέτησε ένα αξιόλογο πρόγραμμα για να καταστούν προσβάσιμοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Κύπρου για τα άτομα με οπτική αναπηρία. Μέχρι τώρα το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε στην «Οικία του Διόνυσου» και στην «Οικία Ευστολίου» και θα ακολουθήσει ο νεολιθικός οικισμός Χοιροκοιτίας».

Σημειώνεται πως «η εφαρμογή του προγράμματος περιλαμβάνει τοποθέτηση δίγλωσσων πινακίδων και εκτύπωση πληροφοριακού υλικού στη γραφή Braille, τοποθέτηση ανάγλυφων σχεδιαγραμμάτων, χαρτών και τρισδιάστατων μοντέλων των χώρων και κατασκευή μοντέλου ψηφιδωτού με ανισοϋψείς χρωματικές επιφάνειες. Σημαντική παράμετρος είναι και η ανάλογη εκπαίδευση του προσωπικού των αρχαιολογικών χώρων και των ξεναγών». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το Accessible Cyprus Travel είναι το μοναδικό εξειδικευμένο ταξιδιωτικό γραφείο εισερχόμενου τουρισμού για ΑΜΕΑ στην Κύπρο και η ιδιοκτήτρια Στέλλα Γαβριήλ και οι συνεργάτες της έχουν εξειδικευτεί στο να προφέρουν προγράμματα και υπηρεσίες στις συγκεκριμένες ομάδες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους».

Μια από τις ελάχιστες εταιρείες στην Κύπρο που έχουν υιοθετήσει πρακτικές για άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες «είναι η Hermes Airports, διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου. Η Θέκλα Γεωργίου, PRM & Customer Care Officer, εξήγησε πώς «καθοδηγούν» τους επιβάτες τους με προσοχή και σεβασμό και παρουσίασε τις προσβάσιμες υπηρεσίες που διαθέτουν για τυφλούς όπως είναι, μεταξύ άλλων, ο οδηγός όδευσης τυφλών και οι ηλεκτρονικές συσκευές Room Mate στις τουαλέτες ΑΜΕΑ».

Ακόμα «στα ηλεκτρονικά Help Points και στα BorderXpress Kiosks των αεροδρομίων υπάρχουν πλήκτρα στη γραφή Braille ενώ στα αντίστοιχα σημεία παρέχεται και βίντεο για άτομα με κώφωση».

Στην ανακοίνωση της ΕΤΑΠ αναφέρεται επίσης πως «ο Ανδρέας Βασιλείου ο οποίος είναι διαγνωσμένος με τετραπληγία, δημιούργησε τη δική του startup επιχείρηση, με την ονομασία Ablebook, που καλύπτει τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία και όσων ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η οποία αναμένεται να λανσαριστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κωνσταντίνος Ηροδότου: Οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου μέσω του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
Minthis: Το κορυφαίο lifestyle θέρετρο της Κύπρου και προορισμός απόδρασης για κάθε περίσταση
Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
Τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην επαρχία Πάφου... Μισά-μισά διαμερίσματα και σπίτια ή επαύλεις
Emirates: Βραβείο «Best Inflight Entertainment Award» στα Airline Excellence Awards 2024
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις