Powered by

Η καλύτερη επίδοση εν μέσω covid και οι καυτοί μήνες του τουρισμού

Την καλύτερη τους επίδοση από το ξέσπασμα της πανδημίας και εντεύθεν κατέγραψαν οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο τον περασμένο Ιούνιο, στέλνοντας ενθαρρυντικά υπό τις περιστάσεις μηνύματα και δημιουργώντας ελπίδες για ακόμη περισσότερες κατά τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, οι αφίξεις τον Ιούνιο άγγιξαν σχεδόν τις 200 χιλιάδες, αφού ανήλθαν στις 184.159, και ήταν αισθητά περισσότερες και από αυτές του περασμένου Μάϊου, όταν είχαν σπάσει το φράγμα των εκατό χιλιάδων(σ.σ. 100.852 για την ακρίβεια).

Κυριότερη πηγή τουρισμού τον Ιούνιο για την Κύπρο ήταν οι αφίξεις από τη Ρωσία, καθότι αποτέλεσαν το 45,8% (84.400) των συνολικών αφίξεων. Ακολούθησαν οι αφίξεις από το Ισραήλ, οι οποίες αποτέλεσαν το 7,4% (13.553), οι αφίξεις από την Ουκρανία, οι οποίες αποτέλεσαν το 6,5% (11.991), οι αφίξεις από την Ελλάδα, οι οποίες αποτέλεσαν το 5,5% (10.209), οι αφίξεις από την Πολωνία, οι οποίες αποτέλεσαν το 5,0% (9.260) και οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες αποτέλεσαν το 4,2% (7.700).

Διαβάστε ακόμα: 

Διαμερίσματα με ανέσεις πολυτελούς ξενοδοχείου για νεαρά ζευγάρια (video)

Έτσι θα γίνει το χλιδάτο θέρετρο στις Πλάτρες

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021, δηλαδή για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν στις 340.984 σε σύγκριση με 255.675 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 33,4%, αλλά και μείωση 79,1% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2019 (1.631.023 αφίξεις).

Όπως ευκρινώς καταμαρτυρούν τα πιο πάνω στοιχεία, το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο, σαφώς και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τις παλιές καλές εποχές, ωστόσο δεν παύει να είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, αν και παραμένοντας σε χαμηλές πτήσεις, διαγράφει ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο ήρθαν στην Κύπρο μόλις 3.889 τουρίστες, για να αυξηθούν τον Φεβρουάριο στις 5.047, τον Μάρτιο στις 8.811 και τον Απρίλιο στις 38.226. Τον Μάιο οι αφίξεις ανήλθαν στις 100.852, για να... εκτοξευθούν τον Ιούνιο στις 184.159.

Όπως τουριστικοί παράγοντες του νησιού επισήμαναν μιλώντας στο InBusinessNews, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι μήνες που θα καταδείξουν κατά πόσο και σε ποιο βαθμό μπορεί να σωθεί η φετινή τουριστική σαιζόν, καθώς ναι μεν οι αριθμοί και οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της περαιτέρω αύξησης των αφίξεων, ωστόσο το αβέβαιο περιβάλλον της πανδημίας εντός της οποίας εξελίσσεται η χρονιά δεν μπορεί να προεξοφλήσει και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ασφαλείς προβλέψεις.

Το μεγαλύτερο στοίχημα εντοπίζεται και αφορά στο πώς θα συμπεριφερθούν απ’ εδώ και πέρα παραδοσιακές και μεγάλες για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία αγορές, προεξάρχουσας της βρετανικής. Πρόκειται για αγορά, η οποία ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα τροφοδοτούσε το νησί μας με χιλιάδες τουρίστες, λόγω της πανδημίας και δη των σχετικών αποφάσεων της κυβέρνησης της χώρας-στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19-, αποστέρησε και εξακολουθεί να αποστερεί από την Κύπρο ένα τεράστιο όγκο τουριστών.

Αισιοδοξία πάντως, γεννά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα και ως αποτέλεσμα της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης για κατάργηση της καραντίνας στους εμβολιασμένους επιβάτες που επιστρέφουν από χώρες της πορτοκαλί κατηγορίας(σ.σ. που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Δευτέρα), όπως είναι η Κύπρος, καταγράφεται σημαντική αύξηση των πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Διαβάστε εδώ: Έτοιμοι για μαζική έξοδο οι Βρετανοί, διπλασιάστηκαν τα προγραμματισμένα ταξίδια

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την περασμένη  εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 85 πτήσεις από και προς τη Βρετανία(σ.σ. συγκριτικά με 36 την προηγούμενη), ενώ μέχρι το τέλος του Ιούλη οι πτήσεις εκτιμάται πως θα αυξηθούν περαιτέρω.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2019, δηλαδή την τελευταία καλύτερη χρονιά σε ό,τι αφορά την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, πραγματοποιούνταν 250 πτήσεις την εβδομάδα.

Επισημαίνεται πως οι υφιστάμενες έξι αεροπορικές εταιρείες διενεργούν πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, σε 18 αεροδρόμια της Βρετανίας ως εξής: Belfast, Birmingham, Bournemouth, Bristol, Cardiff, Doncaster, East Midlands, Edinburgh, Exeter, Glasgow, Leeds Bradford, Liverpool, Gatwick, Heathrow, Stansted, Luton, Manchester και Newcastle.

Το πισωγύρισμα... 

Πάντως, την ώρα που οι ελπίδες για σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία αναπτερώνονται, πισωγύρισμα και νέα ψυχρολουσία ήρθε να αποτελέσει η πρόταση του ειδικού συμβουλίου του Ισραήλ προς την ισραηλινή κυβέρνηση, να κατατάξει την Κύπρο στις χώρες υψηλού κινδύνου και εμμέσως να απαγορεύσει τα ταξίδια των Ισραηλινών προς το νησί μας.   

Διαβάστε εδώ: Νέο σοκ για τον τουρισμό-Κόβει τα ταξίδια προς Κύπρο το Ισραήλ

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, το ειδικό συμβούλιο του Ισραήλ πρότεινε την τοποθέτηση της Κύπρου-λόγω της κακής της επιδημιολογικής κατάστασης- σε μια λίστα με χώρες στις οποίες σε περίπτωση που οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να ταξιδέψουν, θα βρεθούν κατά την επιστροφή τους αντιμέτωποι με σημαντικό πρόστιμο. Η εν λόγω απόφαση, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από την κυβέρνηση του Ισραήλ στις αμέσως επόμενες μέρες, θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Παρασκευή.  

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως επώδυνη για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου και δη την προσπάθεια που καταβάλλει για να σώσει τη φετινή... παρτίδα, αφού η χώρα μας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών για τους Ισραηλινούς. 

Τρανή απόδειξη του πλήγματος που επιφέρει η συγκεκριμένη απόφαση της γείτονας χώρας αποτελεί το γεγονός ότι το Ισραήλ ήταν τον περασμένο Ιούνη η δεύτερη κυριότερη πηγή-πίσω από την Ρωσία- προσέλευσης τουριστών στην Κύπρο.  Όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω, οι αφίξεις από το Ισραήλ τον Ιούνιο ανήλθαν στις 13.553 και αποτέλεσαν το 7,4% των συνολικών για τον συγκεκριμένο μήνα. 

Δειτε Επισης

Η στρεβλή ανάγνωση και προβοκατόρικη ερμηνεία του άρθρου InBusinessNews για την στεγαστική πολιτική από τον Οδυσσέα
Balram Chainrai: Στο 35,35% ανήλθε η συμμετοχή του στο «Ρόδον»
ΕΤΑΠ Πάφου: Στόχος η περαιτέρω εδραίωση της ψηφιακής παρουσίας-Επένδυση €195.000
Ανδρέας Χατζησέργης: Η στροφή του τομέα της ενέργειας στην Κύπρο που θα συνεχιστεί και σε τι στοχεύει η Intergaz
Πήρε ώθηση από τις γιορτές και τα ξεπουλήματα το λιανεμπόριο-Ευοίωνες προοπτικές για το 2025 με επενδύσεις και επεκτάσεις
Μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική και ένας λαϊκιστής Οδυσσέας που μηδενίζει και τα βάζει με developers και κράτος
Το επενδυτικό ταμείο 33East συμπληρώνει το πρώτο στάδιο χρηματοδότησης με άντληση €26 εκατ.
Κρίσιμο βήμα για την αναβάθμιση του «Προμηθέα» σε FSRU... Η επόμενη φάση για την πιστοποίηση του πλοίου
Παγκόσμια έρευνα της PwC: Σχεδόν 3 στους 5 CEOs είναι αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
E.V.H. Investments: Στο 86,573% ανέβασε τη συμμετοχή της στη Salamis Tours