Συμφωνούν, αλλά τηρούν αποστάσεις από ΠΑΣΙΚΑ για safepass

Υπέρ του safepass τάσσονται οι τρεις σύνδεσμοι ΟΣΙΚΑ, ΠΑΣΥΚΕΔ και ΠΑΣΥΕΠΕΚ - μέλη της ΟΕΒ - ωστόσο τονίζουν πως είναι η πολιτεία που θα πρέπει να έχει την ευθύνη για την εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων.

Σε σχετική τους ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτήτων Κέντρων Αναψυχής (Ο.Σ.Ι.Κ.Α) ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτήτων Κέντρων Διασκέδασης (ΠΑ.ΣΥ.ΚΕ.Δ) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εκδηλώσεων (ΠΑ.ΣΥ.ΕΠ.ΕΚ), στηρίζουν την συζήτηση και την εφαρμογή του safe pass αλλά παράλληλα αναφέρουν τις πρακτικές δυσκολίες που δημιουργούνται σε ώρες και μέρες αιχμής. 

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η καλπάζουσα διασπορά του κορωνοϊού και η έντονη συζήτηση για το SAFE PASS έφερε για μια ακόμη φορά στη επιφάνεια τα προβλήματα της αταξίας και άναρχης λειτουργείας, τις στρεβλώσεις και τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που επικρατούν στο χώρο της εστίασης, της διασκέδασης, των εκδηλώσεων και της ψυχαγωγίας.

Στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας στη κατηγορία "εστίαση" κατατάσσονται τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, οι καφετέριες, οι πιτσαρίες, τα Σνακ μπαρ, οι μπυραρίες και τα μπαρ. Στη κατηγορία Νυκτερινά Κέντρα Διασκέδασης κατατάσσονται τα μουσικοχορευτικά κέντρα και οι δισκοθήκες (κλαμπς). Αυτά είναι υποστατικά περίκλειστα από παντού (κουβούκλιο) όπου εκπέμπετε μουσική στο εσωτερικό και μόνο του χώρου όπου διενεργείτε η διασκέδαση.

Στη κατηγορία Αίθουσες Εκδηλώσεων κατατάσσονται οι ομώνυμοι χώροι όπου πραγματοποιούνται γάμοι, βαφτίσεις, δεξιώσεις και άλλες σχετικές εκδηλώσεις. Με την αντίστοιχη άδεια λειτουργίας που εκδίδεται από το Υπουργείο Τουρισμού (πρώην ΚΟΤ) καθορίζονται οι παράμετροι και το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα πρέπει να δραστηριοποιείτε η κάθε κατηγορία για να είναι νόμιμη και εγκεκριμένη.

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτήτων Κέντρων Αναψυχής (Ο.Σ.Ι.Κ.Α) ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτήτων Κέντρων Διασκέδασης (ΠΑ.ΣΥ.ΚΕ.Δ) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εκδηλώσεων (ΠΑ.ΣΥ.ΕΠ.ΕΚ) που ανήκουμε στην Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομήχανων (ΟΕΒ) και εκπροσωπούμε την συντριπτική πλειοψηφία των νομίμως εγγεγραμμένων και αδειοδοτημένων υποστατικών, με την κοινή αυτή δήλωση θέλουμε να πληροφορήσουμε την κοινή γνώμη για τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος που βρίσκεται πίσω από τις επιφανειακές και έντονες συζητήσεις για το SAFE PASS και την εφαρμογή του.

Το SAFE PASS αποτελεί ίσως το μοναδικό εργαλείο που διαθέτουμε σαν πολιτεία και κοινωνία για την διαφύλαξη της υγειονομικής μας ασφάλειας, όταν μεγάλος αριθμός ατόμων μαζεύονται και συγχρωτίζονται σε εσωτερικούς κυρίως χώρους αλλά και εξωτερικούς αφού διασφαλίζει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό COVID FREE περιβάλλον στους συναθροιζόμενους. Ως εκ τούτου υποστηρίζουμε την χρησιμότητα και χρήση του SAFE PASS για την ομαλή διεξαγωγή των επιχειρήσεων μας, την διασφάλιση της υγείας των πελατών και του προσωπικού μας και την συνέχιση της παραγωγικής κανονικότητας. Τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, οι δισκοθήκες και οι αίθουσες δεξιώσεων έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του SAFE PASS των θαμώνων τους αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργοδοτούν ήδη λειτουργούς υγείας και ασφαλείας και ο τρόπος λειτουργίας τους καθιστά τον έλεγχο παρόλο που δεν είναι ευχάριστο και εφικτό. Ο.Σ.Ι.Κ.Α – ΠΑ.ΣΥ.ΚΕ.Δ – ΠΑ.ΣΥ.ΕΠ.ΕΚ

Τα κέντρα εστίασης από την άλλη, αδυνατούν να προβαίνουν στους σχετικούς ελέγχους,καθώς δεν διαθέτουν κατάλληλο προσωπικό και λόγω της γενικής έλλειψης προσωπικού που παρατηρείται. Δεν μπορούν να διαθέσουν άτομο για τη συγκεκριμένη εργασία ιδιαίτερα σε ημέρες και ώρες αιχμής. Ως εκ τούτου έχουμε την άποψη ότι η ευθύνη για κατοχή SAFE PASS στους χώρους εστίασης θα πρέπει να βαραίνει τους ίδιους τους πελάτες και όχι τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων. Η πολιτεία θα πρέπει να έχει την ευθύνη για την εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων.

Η Κοινωνία, η Οικονομία, ο τόπος μας ούτε επιθυμεί ούτε αντέχει οποιαδήποτε πισωγυρίσματα που θα αποτελέσουν την χαριστική βολή για όλους μας και για τα πάντα. Θεωρούμε ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια. Πρέπει να στοχεύουν στην εξάλειψη κάθε μορφής παράβασης της νομοθεσίας που αφορά τόσο στην λειτουργία των κέντρων όσο και στην εφαρμογή των περί λοιμοκάθαρσης μέτρων. Αυστηρά και αυστηρότατα για τους παραβάτες για να είναι αποτελεσματικά και αποτρεπτικά. Αδιάκριτα και  ακριβοδίκαια για όλους για να αποφεύγονται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Είναι αδιανόητο να επιζητάτε η νομιμότητα μέσα από την αποδοχή της παρανομίας .

Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολη η εφαρμογή και η επιτήρηση των μέτρων, δεν θα προκαλούνται δικαιολογημένες αντιδράσεις από επιχειρήσεις που πλήττονται δυσανάλογα και πελάτες που πιθανώς να ταλαιπωρούνται αχρείαστα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον διαφάνειας και ακριβοδίκαιης εφαρμογής, ίσης μεταχείρισης και παραδειγματικότητας, είμαστε σίγουροι ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις θα επιδείξουμε όλοι ατομική, εταιρική και κοινωνική ευθύνη για να έχουμε άμεσα αποτελέσματα, να αποφύγουμε τα χειρότερα και να επαναφέρουμε το τόπο μας στη διεθνή Τουριστική αγορά από την οποία εξαρτάται τόσο πολύ η οικονομία μας

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ