Powered by

Το κίνητρο για χώρους εμβολιασμένων και οι φωνές για safepass

Την επιλογή, είτε να λειτουργούν με μικρότερο αριθμό ατόμων και να υποχρεούνται να ελέγχουν κατά πόσο διαθέτουν safepass ή όχι είτε να λειτουργούν με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, αλλά μόνο εμβολιασμένους ή που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες, δίνουν στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας ευρύτερα, τα νέα μέτρα που αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα μέτρα είναι με ισχύ από μεθαύριο 9 Ιουλίου μέχρι τις 31 του μήνα.

Ουσιαστικά, στις επιχειρήσεις παρέχεται η δυνατότητα να μετατρέψουν για την περίοδο αυτή τα υποστατικά τους μόνο για εμβολιασμένους ή που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, βάζοντας στους εσωτερικούς τους χώρους 350 αντί 250 άτομα που θα ισχύει αν επιλέξουν να βάζουν και μη εμβολιασμένους, με προϋπόθεση βεβαίως την προσκόμιση SafePass.

Κατ’ αντίστοιχο τρόπο, στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους ή που έχουν νοήσει το τελευταίο εξάμηνο, παρέχεται η δυνατότητα να φιλοξενούν στους εξωτερικούς τους χώρους 500 άτομα, αντί 350, τα οποία θα μπορούν να φιλοξενούν όσες αποφασίσουν να λειτουργούν και για μη εμβολιασμένους, επίσης με απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση SafePass.

Μέτρο που σχολιάζεται ποικιλοτρόπως, είναι αυτό που αφορά στην απόδοση της ευθύνης για την τήρηση της εφαρμογής του SafePass και των άλλων υγειονομικών μέτρων στον ιδιοκτήτη ή τον διαχειριστή των επιχειρήσεων και των υποστατικών.

Διαβάστε ακόμη: 

Στις επιχειρήσεις η ευθύνη εφαρμογής του safepass

Κληθείς από το InbusinessNews να σχολιάσει τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης, εξέφρασε ανησυχία και διαφωνία, κυρίως σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του SafePass.  

«Τα όσα ακούστηκαν σήμερα από τον υπουργό Υγείας δεν βρίσκουν σύμφωνο τον σύνδεσμο. Η διαφωνία μας ήταν έντονη εξ αρχής και παραμένει. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε να ασκήσουμε αυτούς τους ελέγχους. Δυστυχώς, εν τη σοφία αυτών που συμβουλεύουν την πολιτεία, δεν θέλουν να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν πώς λειτουργούν οι χώροι εστίασης. Αυτό δηλώνει ξεκάθαρα την αδυναμία της πολιτείας να εφαρμόσει αυτά που η ίδια επιβάλλει», ανέφερε.

«Ένα άλλο που μας ενοχλεί», συνέχισε, «είναι ο έντεχνος διαχωρισμός και η διάκριση που επιχειρείται μέσα από τα κίνητρα που δημιουργούνται για χώρους με εμβολιασμένους μόνο. Υπάρχει έντονη διαφωνία. Δεν είναι εφικτό να γίνει. Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την πρόνοια».

Όπως υπογράμμισε ο Φάνος Λεβέντης, ο ΠΑΣΙΚΑ έχει αποστείλει ήδη αίτημα για συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, ώστε να συζητήσουν τα πιο πάνω, και σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική κατάληξη, θα υπάρξουν, όπως διαμήνυσε, κινητοποιήσεις.

«Είμαστε στο ακουστικό και περιμένουμε την απάντηση του υπουργού Υγείας για συνάντηση. Επεξεργαζόμαστε μέτρα, τα οποία θα πάρουμε σε περίπτωση μη επαναδιαμόρφωσης. Είναι όλα στο τραπέζι. Στο μεσοδιάστημα και μέχρι την απάντηση του υπουργού Υγείας ετοιμάζονται τα μέτρα, δεν θα είναι μακριά οι αποφάσεις», είπε,  ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μας ενοχλούν τα θεμιτά κίνητρα που θέλει να προσφέρει η κυβέρνηση στους πολίτες για το πρόγραμμα εμβολιασμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΟΣΙΚΑ), με τον πρόεδρό της, Νεόφυτο Θρασυβούλου, να αναφέρει στο InBusinessNews, ότι οι έλεγχοι του SafePass δεν είναι εφικτοί λόγω έλλειψης προσωπικού.

«Σίγουρα δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους αυτό το μέτρο. Σε μικρές επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολο. Όλο αυτό το διάστημα δεν είχαμε το δικαίωμα να ελέγχουμε. Θεωρούμε ότι ο κόσμος έχει την ευθύνη και να μην την μεταφέρουν στις επιχειρήσεις. Αρκετοί χώροι έχουν πολλές εισόδους και δεν μπορεί ένας υπάλληλος να τις ελέγχει όλες», τόνισε. Για να προσθέσει πως δεν υπάρχει ικανοποιητικό εργατικό δυναμικό για αυτή τη διαδικασία. «Δεν υπάρχει κανένας διαθέσιμος να εργαστεί για ένα Σάββατο ή μια Κυριακή, οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές. Δεν υπάρχει και η οικονομική ευχέρεια για να γίνουν προσλήψεις», επισήμανε.

Ο κ. Θρασυβούλου εξέφρασε την θέση πως έπρεπε το κράτος έπρεπε να βρει τρόπο στήριξης των εργαζομένων ή μέτρα πρόσληψης έκτακτων για να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό. «Σίγουρα εμείς θέλουμε να συμβάλουμε στην μείωση της πανδημίας. Δεν υπάρχει πρόθεση αποφυγής ευθυνών. Αντιλαμβανόμαστε τις ελλείψεις που υπάρχουν όμως. Το Υφυπουργείο Τουρισμού έκανε κάποιες προσλήψεις για αυτό τον καιρό και θα μπορούσε να αναβαθμίσει αυτή την υπηρεσία για τα κέντρα αναψυχής. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να επιβαρύνεται με καθημερινά πρόστιμα, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα για να ελέγξει», τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ υπογράμμισε τέλος πως ως Ομοσπονδία, έχουμε καλέσει και καλούν τους υπάλληλους τους να εμβολιαστούν. «Έχουμε εισηγηθεί ένα sticker που θα λέει ότι η επιχείρηση λειτουργεί με εμβολιασμένο προσωπικό. Σκεφτόμαστε και μέτρα μείωσης των τιμών και εκπτώσεων για τους εμβολιασμένους», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Εξαιρετικά σημαντική η διάκριση Πισσουρίου και Καλοπαναγιώτη-Ανεβάζει τη χώρα τουριστικά
Αύξηση 4,2% και η καλύτερη εννιαμηνία στην ιστορία του τουρισμού της Κύπρου-Οι κύριες αγορές και οι μεταβολές
Aegean: «Πέταξε» με 1,3 δισ. κύκλο εργασιών και κέρδη €132 εκατ. το ενιάμηνο-Μετέφερε 12,6 εκατ. επιβάτες
Τα δύο χωριά της Κύπρου στη λίστα του WTO με τα 55 καλύτερα στον κόσμο για το 2024
Οι ανοιχτοχέρηδες και οι σφιχτοχέρηδες τουρίστες-Ποιοι και πόσα ξοδεύουν κατά τις διακοπές τους στην Κύπρο
Στην Κύπρο για συνεδρία το εκτελεστικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ξεναγών
Διαθέσιμες 10.500 κλίνες τουριστικών καταλυμάτων από Δεκέμβριο έως Μάρτιο στην Πάφο
E.V.H. Investments: Αύξησε στο 83,93% το ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Salamis Tours
Επιτυχής η άσκηση ετοιμότητας στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Το σενάριο που αντιμετωπίστηκε
Wagamama: Αυτό είναι το νέο «dine in» χειμερινό μενού τους