Από Ιούλη και βλέπουμε, να δούμε τους Άγγλους τουρίστες στην Κύπρο

Προβληματισμό και παγωμάρα σκόρπισε, σε διεθνές επίπεδο, στους εμπλεκόμενους με την τουριστική βιομηχανία φορείς, η απόφαση της Βρετανίας να μην προχωρήσει σε καμία προσθήκη στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα της χωράς, κατά την πρόσφατη αναθεώρηση στην οποία προέβη την περασμένη Πέμπτη. 

Έκδηλος είναι ο προβληματισμός και ανάμεσα στους τουριστικούς φορείς του νήσιου μας, δεδομένου ότι η Κύπρος επενδύει τα μέγιστα στη βρετανική αγορά σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες ουσιαστικής επανεκκίνησης της τουριστικής της βιομηχανίας. 

Από την αλλή, το γεγονός ότι η χώρα μας παραμένει στην πορτοκαλί λίστα αποτιμάται ως θετική εξέλιξη, η οποία μετριάζει την μην ένταξή της στην πράσινη και αφήνει ανοικτή την προοπτική αναβάθμισής της στην επόμενη αξιολόγηση που θα γίνει από τη βρετανική κυβέρνηση.   

Όπως αναφέρει στο InBusinessNews, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) Χάρης Παπαχαραλάμπους, το να μπει η Κύπρος στην πράσινη λίστα ήταν σχετικά δύσκολο. Οι εξελίξεις, ωστόσο, όπως παραδέχεται, δυσκολεύουν τον τομέα του τουρισμού.

«Δεν είναι πισωγύρισμα γιατί δεν ήμασταν στην πράσινη λίστα. Το ότι ήταν δύσκολο να μπούμε στην πράσινη, ήταν κυρίως λόγω των αριθμών των κρουσμάτων, παρά την καλή εικόνα που δείχνουμε. Για να πετύχεις τον στόχο, πρέπει να κάνεις αυτά που ζητάνε οι άλλες χώρες. Στη Βρετανία, μετρούν και τον αριθμό των τέστ, το ποσοστό θετικότητας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα», υπέδειξε. 

Διαβάστε ακόμα:

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού IN Business: Σήμα επανεκκίνησης

Ακίνητα: Τρέχουν με φόρα, ισόπαλες Λευκωσία και Λεμεσός

Το ότι βεβαίως η Βρετανία αποφάσισε να μην αναβαθμίσει καμία χώρα, σαφέστατα επηρεάζει και τον τουρισμό της Κύπρου, απομακρύνοντας τους αρχικούς στόχους. Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο να καλυτερέψουν τα δεδομένα. 

«Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι τους Άγγλους θα τους δούμε στην καλύτερη περίπτωση, αρχές Ιουλίου. Με τον ρυθμό που έχουμε πάρει, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Αυτό που μας χαλάει κάπως, είναι στην κατηγοριοποίηση του ECDC και η εμμονή στα πολλά τεστ», τονίζει ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Εναλλακτικές πηγές  

Ο παράγοντας ECDC δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται, κυρίως διότι είναι αυτός που καθορίζει τα κριτήρια για άλλες χώρες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν για την Κύπρο εναλλακτικές πηγές τουρισμού.

«Εάν ήμασταν στην πράσινη του ECDC, όπως το αντιλαμβάνομαι και από τις δηλώσεις των επιδημιολόγων, θεωρώ ότι θα είχαμε αυξημένη κίνηση από κεντροευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Ελβετία Αυστρία, και κάποιες σκανδιναβικές χώρες, από τον Ιούνιο», σημειώνει ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Όπως και να έχει, είτε στην κατηγοριοποίηση του ECDC είτε στην αξιολόγηση της Βρετανίας, ο στόχος για την επόμενη περίοδο στον τομέα του τουρισμού παραμένει το… πράσινο. Όπως τονίζει, ο κ. Παπαχαραλάμπους, «απ' εδώ και πέρα πρέπει να φροντίσουμε να γίνουμε πράσινοι. Είναι ο στόχος».

Οι κομβικές ημερομηνίες

Για τον Ιούνιο δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές ακυρώσεις και δεν διαφοροποιούνται πολύ τα δεδομένα. Ωστόσο, ο μήνας αυτός παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον, κυρίως για τον τουρισμό που θα προέλθει από τη Βρετανία.

Οι λίστες της χώρας ενημερώνονται κάθε τρεις εβδομάδες και οι ξένοι αναλυτές που ασχολούνται με το κομμάτι του τουρισμού, υπολογίζουν ότι στις 21 Ιουνίου θα υπάρξουν χαλαρώσεις, όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα από την βρετανική κυβέρνηση. Ο λόγος που δεν έγιναν ουσιαστικές αλλαγές στη λίστα με τις χώρες, είναι διότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει την επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων, που προβλέπεται να γίνει τότε, και αυτό δια στόματος του υπουργού Μεταφορών Grant Shapps στο Reuters. Απ' εκεί και πέρα, μία εβδομάδα αργότερα υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις για αναθεώρηση της ταξιδιωτικής λίστας της Βρετανίας, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 28 Ιουνίου.

Δεδομένων τούτων, και με βάση την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και τα μειωμένα κρούσματα, η Κύπρος δείχνει να έχει αρκετές πιθανότητες να μπει στην πράσινη λίστα και το δεύτερο μισό του 2021 να μπορεί να υποδεχτεί σε μεγαλύτερους αριθμούς και με περισσότερη ευκολία, τουρίστες από τη Βρετανία.

Δειτε Επισης

Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας