Ξενοδοχεία: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Γράφει ο Κυπριανός Α. Χριστοφίδης, διοικητικός σύμβουλος, KPMG

Όλα είναι ρευστά για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθώς παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας, οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την τελική έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν.                                           

Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε έναν κατά το πλείστον χαμένο Μάιο για τα ξενοδοχεία μας, με τις προσδοκίες να επανατοποθετούνται από αρχές Ιουνίου και έπειτα.

Αρκετά διαφοροποιημένες θα είναι οι ισορροπίες στον τομέα των ταξιδιών φέτος σε σχέση με πέρσι.                                
Το 2020 η χώρα μας παρουσιαζόταν επιφυλακτική στο να δεχτεί τουρίστες από χώρες υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, ενώ κατά το φετινό καλοκαίρι κινδυνεύουμε να έχουμε απώλειες λόγω της δικής μας εσωτερικής επιδημιολογικής εικόνας.                                                                  

Προβλέπεται ότι σημαντικές χώρες για τον τουρισμό μας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, θα θέσουν σύντομα σε ισχύ το σύστημα με τους χρωματισμούς επικινδυνότητας (traffic light system), κατά το οποίο εάν η Κύπρος δεν παρουσιάσει καθαρή επιδημιολογική εικόνα, ενδέχεται να υποστεί συνέπειες στις αφίξεις.

Οι ελπίδες στους παραδοσιακούς
Στις παραδοσιακές αγορές εναποθέτουν τις ελπίδες τους για φέτος οι ξενοδόχοι, καθώς έρευνες αγοράς δεικνύουν ότι οι τουρίστες θα επιλέξουν γνώριμους προορισμούς, με τους οποίους νιώθουν πιο άνετα και μια σχετική ασφάλεια. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν την Κύπρο στη λίστα των γνώριμων προορισμών τους. Το Ισραήλ, παρόλο που έχει δείξει κάποια κινητικότητα, δεν αναμένεται να δώσει ιδιαίτερες ροές πριν από τον Ιούνιο.

Ο εγχώριος τουρισμός, αν και αποτελεί σίγουρα μια ανάσα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τον εξωτερικό τουρισμό. Εκτός από την ξεκάθαρη ποσοτική διαφορά, ο εγχώριος τουρισμός είναι εποχικός και επικεντρωμένος σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και περιοχές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό του σταθερού κόστους για ένα εν ενεργεία ξενοδοχείο, καθιστά τον εγχώριο τουρισμό σε πολλές περιπτώσεις μη κερδοφόρο εάν παράλληλα η πληρότητα δεν συμπληρώνεται με επισκέπτες από το εξωτερικό.

Μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα
Μεγάλη είναι και η οικονομική αβεβαιότητα που προκαλεί στους Κυπρίους ξενοδόχους η παρούσα ρευστή κατάσταση, καθώς διανύουν τη δεύτερη σεζόν απραξίας μέχρι στιγμής. Αν και οι οικονομικές «ενέσεις» από το κράτος για το σημαντικότερο εκ των πάγιων εξόδων τους, που είναι τα εργατικά, είναι πολύτιμες, το ελάχιστο σημείο κερδοφορίας εξακολουθεί να απαιτεί συγκεκριμένη πληρότητα στις κλίνες.                                                                                   

Ως αποτέλεσμα, με ρώσικη ρουλέτα θα μοιάζει η απόφαση για έναρξη εργασιών σε ξενοδοχεία, στην περίπτωση που δεν καταφέρει ο κλάδος να εξασφαλίσει με σχετική βεβαιότητα σημαντικό αριθμό κρατήσεων για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.                                                         

Πολλές αναμένεται να είναι και οι κινήσεις τελευταίας στιγμής από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι οποίοι αναμένουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους για τη διοργάνωση ταξιδιών σε προορισμούς με την κατάλληλη επιδημιολογική εικόνα. Ως εκ τούτου, ο προγραμματισμός των ξενοδόχων θα πρέπει να είναι άμεσος και ευέλικτος.

Αναμένεται πίεση στις τιμές                                                                               
Κάποια πίεση αναμένεται και στις τιμές, καθώς πολλοί πράκτορες στις προκαταρτικές τους προσφορές προσδοκούν σε μειωμένες τιμές στο πρόσχημα της πανδημίας και της αβεβαιότητας που επικρατεί.                         

Σε τι βαθμό θα ισχύσει η πίεση αυτή στις τιμές κατά τις προκρατήσεις, θα εξαρτηθεί από το πόσο απότομα θα ανοίξει η αγορά του τουρισμού το καλοκαίρι και από τα επίπεδα της πραγματικής ζήτησης.

Σημαντικό παράγοντα στις τελικές τιμές προσφοράς που θα προσφέρει ο κλάδος διαδραματίζει και η πρόσφατη αναβάθμιση σε αριθμό κλινών, στην οποία πολλές μονάδες έχουν προβεί τα τελευταία έτη.                                                

Αυτό επηρεάζει ανάλογα και τις αποφάσεις πολλών ξενοδόχων που διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό κλινών σε διαφορετικές μονάδες, οι οποίοι ίσως καταλήξουν στο άνοιγμα μόνο συγκεκριμένου αριθμού εκ των ξενοδοχείων τους. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των εξόδων τους, αυξάνοντας παράλληλα το ποσοστό πληρότητας και κερδοφορίας.

Κοντά στο 50% των αριθμών του 2019
Ποσοτικά, οι περισσότερες προβλέψεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μιλάνε για στόχους κοντά στο 50% των αριθμών που είχαμε πετύχει ως χώρα τη σεζόν του 2019. Αυτό βασίζεται στα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και στη βάση ότι οι ανοιξιάτικοι μήνες έμειναν αδρανείς, αλλά και στο ότι οι καλοκαιρινοί μήνες προβλέπεται να δώσουν σημαντικά ποσοστά πληρότητας. Σε ό,τι αφορά το θέμα του ανθρωπίνου δυναμικού, ο κλάδος βρίσκεται σε ετοιμότητα και χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που αναμένουν το πράσινο φως για επαναδραστηριοποίησή τους. Οι διευθυντές των τουριστικών καταλυμάτων αναμένουν ότι η βοήθεια με ανθρώπινο δυναμικό από την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες θα χρησιμοποιηθεί και φέτος στον βαθμό που θα χρειαστεί για να συμπληρώσει το ντόπιο δυναμικό.

Κλειδί το αίσθημα ασφάλειας
Γνωστά είναι πλέον τα πρωτόκολλα που ίσχυσαν και πέρσι, χωρίς όμως ακόμα να είναι ξεκάθαρο το τι θα ισχύει στη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, αφού διάφορα σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι.

Υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθεί η ζήτηση πακέτων υπηρεσιών που θα εξασφαλίζουν στους πελάτες την εξολοκλήρου παραμονή τους σε χώρους των ξενοδοχειακών μονάδων που θα επιλέξουν. Αυτό θα λειτουργήσει ως ένας τρόπος αποφυγής επαφών με άτομα εκτός του ελεγμένου κύκλου της συγκεκριμένης μονάδας.

Σημαντικές θα είναι και οι κινήσεις που θα γίνουν και από τους ανταγωνιστές του κλάδου σε άλλους προορισμούς, αφού το κλειδί για προσέλκυση τουριστών φέτος αναμένεται να είναι περισσότερο το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό, παρά τα επιμέρους χαρακτηριστικά ενός ταξιδιωτικού προορισμού.

Οι ξενοδόχοι σε ετοιμότητα
Με το δάκτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται λοιπόν οι ξενοδόχοι στο νησί, γνωρίζοντας πολύ καλά πως μόλις δοθεί το πράσινο φως για μετακινήσεις, ο χρόνος αντίδρασης και προετοιμασίας τους θα είναι ελάχιστος. Αναγνωρίζουν πως θα πρέπει να οργανώσουν τις μονάδες τους κατάλληλα για να υποδεχθούν τους επισκέπτες τους σε χρόνο μερικών ημερών, αφού προβλέπεται ότι ο περισσότερος κόσμος αλλά και οι περισσότερες κυβερνήσεις θα αναθεωρούν συνεχώς τα πλάνα τους, βάσει των εκάστοτε επιδημιολογικών δεδομένων.

Η προοπτική για μια καλή χρονιά είναι εκεί και ο τομέας θα κυνηγήσει τις ευκαιρίες για να πετύχει όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα σε αυτή τη μεταβατική σεζόν, ούτως ώστε να μπορέσει να δώσει ανάσα στα οικονομικά όχι μόνο του κλάδου, αλλά και ολόκληρου του νησιού

Δειτε Επισης

Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες