Χρυσά πλάνα από τουριστικούς πράκτορες για την Κύπρο

Μεγάλες επενδύσεις για την Κύπρο φαίνεται πως έχουν στα πλάνα τους οι κύριοι «παίκτες» του τουρισμού, οι οποίοι περιμένουν τις ανακοινώσεις των κρατών για να μπορέσουν να προσφέρουν πακέτα ταξιδιών προς το νησί.

Στο διαδικτυακό συνέδριο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) με τίτλο «The challenges facing the restart of Cyprus Tourism», που είχε ως στόχο να αναδείξει τις προοπτικές της Κύπρου σε σχέση με την ανάκαμψη του τουρισμού, μίλησαν τουριστικοί πράκτορες από την Ευρώπη. 

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, όπως και ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, οι οποίοι τόνισαν από πλευράς τους ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα  ώστε να δοθούν οι διευκολύνσεις και τα μέσα στις τουριστικές εταιρείες, προκειμένου οι πελάτες τους να μπορούν να απολαύσουν στο καλύτερο δυνατό τις διακοπές τους στην Κύπρο.

Συγκρίσεις που ευνοούν

«Όσα έχω ακούσει με έχουν ικανοποιήσει. Βλέπω διαφανείς και δυνατούς συνεργάτες», ήταν ένα από τα σχόλια του Tim Bachmann, CEO της Hotelplan Suise κατά τη δική του τοποθέτηση στο συνέδριο. Είπε επίσης, ότι «η Κύπρος είναι ο πιο σημαντικός προορισμός για παραλία, ακόμη και από την Τουρκία». Η σύγκριση με την Τουρκία δεν γίνεται τυχαία, καθώς μαζί με την Ελλάδα, προσφέρουν παρόμοιο κλίμα για όσους αναζητούν ζεστό καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμα: 

Atlantica Hotels & Resorts: Καλωσορίζει το πλήρωμα της Royal Caribbean International

Τουρισμός με το βλέμμα στραμμένο σε Βρετανία και Ρωσία

Αλλάζουν τα τεχνικά πρότυπα για τα yachts

Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση με την πανδημία και τις πολιτικές αποφάσεις στις δύο χώρες, «ωθείται» κατά κάποιο τρόπο ο τουρισμός στην Κύπρο. Γεγονός το οποίο διαπιστώνουν και ο Paul Bixby Commercial & Sourcing Director της EasyJet Holidays, ο οποίος ανέφερε πως «για το καλοκαίρι 2022 είμαστε αρκετά αισιόδοξοι. Βλέπουμε δυνατή ζήτηση. Βλέπουμε ψηλή δημοτικότητα για την Κύπρο για τότε. Υπάρχει ζήτηση και για Ελλάδα και Τουρκία», αλλά και ο Taras Demura, CEO της TUI Russia & CIS «η Kύπρος έχει μικρό μερίδιο αγοράς. Η Τουρκία είναι στην κορυφή. Στόχος να αναπτυχθούμε περισσότερο στην Κύπρο. Υπάρχει αρκετή ζήτηση».

Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι, η Ρωσία μόλις πρόσφατα έβαλε στον πάγο τα ταξίδια προς Τουρκία γενικότερα, όχι μόνο για τον τουρισμό. «Θέλουμε να γίνει η Κύπρος ο 2ος μεγαλύτερος προορισμός. Χρειάζεται να πεισθεί η ρωσική κυβέρνηση να ανοίξει τις πτήσεις. Για την Κύπρο είναι μεγάλη ευκαιρία να προσφέρεται ως προορισμός» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του κ. Demura.

Μεγαλύτερη πίτα

Ο CEO της TUI Russia έκανε λόγο για διπλασιασμό των πωλήσεων μέχρι το 2023 και από 230.500 επιβάτες (2019) να φτάσουν τους 500.000 μέχρι το 2023. Αλλά, δεν ήταν ο μόνος που μίλησε για περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στην Κύπρο.  Ο κ. Bachmann ανέφερε ότι αναζητούν τρόπους για να κατακτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά αλλά και να επεκτείνουν τα εποχιακά πακέτα μέχρι και τον Νοέμβριο.

Η δε Nina Hornewall, Senior Vice President & Commercial Director Apollo, με ένα πελατολόγιο κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες, αναφέρθηκε επίσης σε επέκταση σεζον και πτήσεων, αύξηση της χωρητικότητας και επέκταση του target group των πελατών τους. Όλα με κύριο αποδέκτη την Κύπρο.

Να γίνουν βήματα

Οι περιορισμοί που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού, δεν μπορούν να ξεπεραστούν με μονομερείς κινήσεις. Για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα πλάνα τους, ζητούν από την Κύπρο να λάβει κάποια μέτρα παρά την ικανοποίηση τους για τη συνεργασία μέχρι τώρα.

Για παράδειγμα, ζήτησαν να λαμβάνονται υπόψη και άλλου είδους τεστ πέραν, του rapid. Αναφέρθηκαν επίσης σε μείωση του κόστους των PCR ή ακόμη να είναι δωρεάν, καθώς το βάρος το επωμίζονται οι πελάτες των τουριστικών πρακτόρων και σε κάποιες περιπτώσεις είναι σαν να ταξιδεύει έξτρα άτομο.

Όπως είχε εξηγήσει η Helen Caron, TUI Group Purchasing Director, «Η Κύπρος μπορεί να ηγηθεί στο θέμα των τεστ. Επίσης, να γίνονται εύκολα τεστ σε όσους επιστρέφουν και ζητάμε την κυβέρνηση να ηγηθεί σε αυτό. Θα θέλαμε να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια εισδοχής. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Πιστεύουμε ότι η Κύπρος μπορεί να δείξει το δρόμο για την ασφάλεια».

Καταληκτικά, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο τόσο στις αποφάσεις που θα λάβουν οι κυβερνήσεις για το καλοκαίρι, όσο και στα εμβολιαστικά προγράμματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι «γίγαντες» του τουρισμού, είναι σε θέση να φέρουν τους πελάτες τους στην Κύπρο, από διάφορες χώρες, μόλις δοθεί το πράσινο φως. Από εκεί και πέρα θα μπορούν να αναδιπλώσουν και τα επενδυτικά τους πλάνα, που θα έχουν θετική επίδραση σε όλους τους τομείς του τουρισμού, όπως υπηρεσίες, ξενοδοχεία και εστίαση.

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο