Στον αναπνευστήρα τα κέντρα αναψυχής, οξυγόνο οι τουρίστες

Μουδιασμένα παρά την προ εβδομάδων επανεκκίνηση του τομέα, εξακολουθεί να κινείται ο χώρος της εστίασης, με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να βρίσκονται αντιμέτωπες με αρκετά προβλήματα και να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ουσιαστικό... restart, στον τουρισμό και δη στο πώς αυτός θα λειτουργήσει. 

Ενοίκια, επιδότηση δανείων, καθώς και εμβολιασμοί, είναι τα... καυτά θέματα που απασχολούν  Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) και Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), και τα οποία προσδοκούν να συζητήσουν το προσεχές διάστημα με τις αρμόδιες αρχές και φορείς με στόχο την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων. 

Διαβάστε ακόμα:

Αυτοί είναι οι ένοικοι του Metropolis Mall 

REMU: Διαμερίσματα από €65.000 και σπίτια από €127.000

Μιλώντας στο InBusinessNews, και κληθείς να προβεί σε μια αποτίμηση της πορείας που διαγράφει η εστίαση από τότε που επαναλειτούργησε, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΙΚΑ Φάνος Λεβέντης,  ανέφερε ότι «είναι γλυκόπικρες οι εντυπώσεις». Όπως υπέδειξε, αρχίσαν καλά οι επιχειρήσεις,  ωστόσο, στη συνέχεια οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν καθόλου. «Έχουμε αυτούς που μπορούσαν να λειτουργήσουν εξωτερικά, που είχαν χώρο. Και αυτούς που δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν γιατί δεν έχουν χώρο», σημείωσε. 

Σωρεία τα προβλήματα

Τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί για τον τομέα με πολλές επιχειρήσεις στην εστίαση να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Ψηλά στη λίστα των ζητημάτων, σύμφωνα με τον Φάνο Λεβέντη, είναι τα ενοίκια, που παρά την επιδότηση-με την παρούσα κατάσταση- οι εστιάτορες αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι τα ενοίκια. Το Υπουργείο Οικονομικών δίνει κάποια ποσά, για κάποιους είναι ίσως λίγο ικανοποιητικό για κάποιους και κάποιους καθόλου ικανοποιητικό. Δεν ξέρουμε ποιος θα πρέπει να αποφασίσει για αυτό το πρόβλημα. Αυτοί που έχουν μείνει έξω από την εξίσωση είναι το κύριο ζήτημα», τονίζει ο κ. Λεβέντης.

Όσον αφορά το θέμα για την επιδότηση δανείων από την κυβέρνηση, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. «Αναμένουμε κατευθυντήρια γραμμή στην πρόσβαση για τον εύκολο δανεισμό. Θα κάνουμε και εμείς τις κινήσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Οι τουριστικές περιοχές

Η καθυστέρηση που όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει στην κάθοδο τουριστών από τη Βρετανία, καθώς και από άλλες κύριες αγορές, ρίχνει περισσότερες σκιές στο πεδίο των επιχειρήσεων εστίασης. Ο τουρισμός και το πώς αυτό το κομμάτι θα λειτουργήσει φέτος, δείχνει να αποτελεί το «κλειδί» για το μέλλον του τομέα εστίασης.

«Οι τουριστικές περιοχές είναι σε δυσμενή θέση. Έχουμε επιχειρήσεις που είναι κλειστές από τον Οκτώβριο 2019. Σίγουρα οι επιχειρήσεις αυτές, παρά το ότι τους επιτρέπει το κράτος να λειτουργήσουν, δεν μπορούν γιατί συνδέονται με τον τουρισμό και θα πρέπει να στηριχθούν», τονίζει ο κ. Λεβέντης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού είναι εγγεγραμμένα περίπου 3600 κέντρα αναψυχής. Από αυτά, τα 120 παραμένουν κλειστά γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω των διαταγμάτων. Επίσης, ένας σημαντικός αριθμός δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους για να μπορεί να λειτουργεί, ενώ εστιατόρια σε ορεινές περιοχές δεν ανοίγουν λόγω των καιρικών συνθηκών. Ακόμη, το 95% της ελεύθερης Αμμοχώστου δεν λειτουργεί, ενώ ακόμη λιγότερα εστιατόρια δυσκολεύονται σε Λεμεσό και Πάφο. Επιπρόσθετα, κάποιοι χώροι εστίασης λειτουργούν μόνο 2-3 ημέρες της εβδομάδας. Με βάση όλα τα πιο πάνω, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 2000 με 2500 κέντρα αναψυχής.

Πέραν από την οικονομική στήριξη, εξίσου σημαντικό είναι και το ζήτημα των εμβολιασμών όσων εργάζονται στην εστίαση. Ο κ. Λεβέντης τονίζει πως «παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, θα έπρεπε να υπήρχε πολιτική όπως οι εργοδοτούμενοι της πρώτης γραμμής  έχουν προτεραιότητα. «Γιατί πώς θα αναμένουμε ξένους να έρθουν και να κάνουν ασφαλείς διακοπές;», διερωτήθηκε. Επανέλαβε επίσης το αίτημα του ΠΑΣΙΚΑ για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης.

Έρχονται συναντήσεις

Το επόμενο διάστημα ο ΠΑΣΙΚΑ, αναμένεται να έχει συνάντηση με το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο την έξτρα στήριξη του τομέα. «Θα επιχειρήσουμε συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ, που θα στοχεύει σε πρόσθετη στήριξη των τουριστών περιοχών και όσων δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Παραμένει, εξάλλου, το αίτημα για λειτουργία και των εσωτερικών χώρων», κατέληξε ο κ. Λεβέντης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, με τον πρόεδρό της, Νεόφυτο Θρασυβούλου να αναφέρει ότι γίνονται επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς. «Αναμένουμε αυτή την εβδομάδα να μας καλέσει το ΥΠΟΙΚ για να εξετάσουμε μέτρα στήριξης κυρίως για τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό», σημείωσε.

Όπως είπε στο InbusinessNews, «υπάρχει κάποια κίνηση στην ντόπια αγορά. Είναι δύσκολο όμως το έργο με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν». Πρόσθεσε επίσης ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις βασίζονται στο τουρισμό και ότι υπάρχουν ζητήματα όπως η αναστολή δόσεων και τα ενοίκια. «Τα 2/3 των κέντρων αναψυχής επιβιώνουν από τον τουρισμό. Από την 1η Ιανουαρίου επίσης, δεν υπάρχει αναστολή δόσεων, επιβαρύνοντας τα έξοδα. Είναι και το θέμα των ενοικίων. Αυτά τα σημεία θα καθορίσουν ποιες επιχειρήσεις θα μείνουν ανοικτές και ποιες κλειστές», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου