Κύπρος: Θα καλύπτει τα έξοδα τουριστών με κορωνοϊό

Τα έξοδα των ξένων τουριστών, οι οποίοι θα έρθουν στην Κύπρο και στην συνέχεια θα εντοπιστούν θετικοί στον κορωνοϊό, θα καλύπτει και την νεα τουριστική σεζήν η Κυπριακή Δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τουρισμό κατά τη διάρκεια μιας ακόμα δύσκολης, όπως διαφαίνεται, χρονιάς στον τουριστικό κλάδο.

Σύμφωνα με επιστολή ημερομηνίας 15 Ιανουαρίου προς τους ξένους tour operators και φορείς των αερομεταφορών, με τους οποίους συνεργάζεται η Κύπρος, (την οποία υπογράφουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Μεταφορών και ο Υφυπουργός Τουρισμού), τονίζεται ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να περιθάλπτει  όλους τους ταξιδιώτες που θα διαγνωστούν θετικοί στον ιό κατά τη διάρκεια της εδώ διαμονής τους, και τις στενές επαφές τους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η Κυβέρνηση θα φροντίζει για τη μεταφορά των προσώπων αυτών σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις, «καλύπτοντας το κόστος του καταλύματος, της σίτισης και των φαρμάκων που θα χρειαστούν».

Στην επιστολή, επεξηγείται αναλυτικά ο νέος τρόπος κατηγοριοποίησης των χωρών  που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, κατηγοριοποίηση η οποία θα τεθεί κανονικά σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου. Ωστόσο, οι υπουργοί γνωστοποιούν ότι  λόγω της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο, η έναρξη της μεταβατικής περιόδου εφαρμογής της νέας κατηγοριοποίησης μετατίθεται για την 1η Φεβρουαρίου από τις 15 Ιανουαρίου που ήταν προγραμματισμένο.  

 

 

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 3 Δεκεμβρίου,  προνοεί  μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

(1) Για την κατηγοριοποίηση των χωρών, το Υπουργείο Υγείας θα βασίζεται στην εβδομαδιαία έκθεση/αξιολόγηση  του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Για τα κράτη τα οποία δεν υπάρχει αξιολόγηση από το ECDC, η αξιολόγηση αυτή θα γίνεται από το Υπουργείο Υγείας.

(2.) Την αντικατάσταση των Κατηγοριών ταξινόμησης των κρατών έτσι ώστε να ταυτίζονται με την κατηγοριοποίηση που διενεργεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Οι Κατηγορίες ταξινόμησης τροποποιούνται ως ακολούθως:

i. Η Κατηγορία Α αντικαθίσταται από την Κατηγορία Πράσινη, στην οποία δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, πρακτική που ισχύει και σήμερα.

ii. Η Κατηγορία Β αντικαθίσταται από την Κατηγορία Πορτοκαλί, στην οποία θα απαιτείται η προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής ανάλυσης PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση, πρακτική που ισχύει και σήμερα.

iii. Η Κατηγορία Γ αντικαθίσταται από την Κατηγορία Κόκκινη, στην οποία θα απαιτείται διπλή εργαστηριακή ανάλυση, δηλαδή αρνητική εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση και ακόμα μία εργαστηριακή ανάλυση PCR με την άφιξη στην Κύπρο. Σε αυτή την κατηγορία δεν ισχύουν μέτρα  αυτοπεριορισμού / καραντίνας.

iv. Κατηγορία Ειδικής Άδειας (Γκρίζα) στην οποία οι επιβάτες θα πρέπει να προσκομίζουν εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.  Σε αυτή την κατηγορία θα ισχύουν μέτρα αυτοπεριορισμού /καραντίνας τα οποία θα είναι σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

Τουρίστες από 56 κράτη

Τονίζεται ότι στις κατηγορίες Πράσινη, Πορτοκαλί και Κόκκινη θα ταξινομούνται οι ακόλουθες 56 χώρες, βάσει της επιλογής της Κυπριακής Δημοκρατίας:

  • Χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Χώρες Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία και Λιχτενστάιν).  
  • Χώρες που εμπίπτουν στον κατάλογο της σύστασης τρίτων χωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • Τρίτες χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λευκορωσία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,  και Σαουδική Αραβία)

Η «γκρίζα» κατηγορία

Όσα κράτη δεν συμπεριλαμβάνονται πιο πάνω θα ταξινομούνται στην κατηγορία Γκρίζα – ειδική άδεια.  Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα ακολουθείται και η διαδικασία για παραχώρηση ειδικής άδειας εισόδου στη Δημοκρατία για πολίτες τρίτων χωρών (εξαιρούνται από την παραχώρηση ειδικής άδειας οι Κύπριοι πολίτες, οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ευρωπαίοι πολίτες).

Ταυτόχρονα με την τροποποίηση  του Σχεδίου Δράσης,  το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και την επέκταση για ακόμα 6 μήνες του προσωρινού Σχεδίου Κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες. Πρόκειται για ένα Σχέδιο το οποίο έλαβε θετικά σχόλια από τις αεροπορικές εταιρείες και χαρακτηρίστηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Σχέδιο Καλής Πρακτικής (Best Practice).  Στο Σχέδιο αυτό θα καταβάλλεται, ως κίνητρο προς τις αεροπορικές εταιρείες, ποσό ανά επιβάτη που θα προκύπτει από την πληρότητα των αεροσκαφών από 41%-70%.

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ