Οι 10+3 προτάσεις για restart των κέντρων αναψυχής και διασκέδασης

Χρηματοοικονομικά και άλλα πιθανά μέτρα πρόσθετης στήριξης των επιχειρήσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, κατά την επανεκκίνηση το 2021, προτείνουν επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης, διασκέδασης, εκδηλώσεων και αναψυχής.

Με επιστολή τους στους υπουργούς Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου και στον υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εκδηλώσεων (ΠΑ.ΣΥ.ΕΠ.ΕΚ) και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Διασκέδασης (ΠΑ.ΣΥ.ΚΕ.Δ) εκφράζουν την ευαρέσκειά τους για την εξαγγελία εκ μέρους της κυβέρνησης του “Σχεδίου Κρατικής Χορηγίας Επιχειρήσεων & Αυτοτελώς Εργαζόμενων” ικανοποιώντας έτσι πάγιο αίτημα της επιχειρηματικής κοινότητας.

«Το Σχέδιο το οποίο αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τις επιχειρήσεις των κλάδων μας, περιέχει σημαντικές πρόνοιες που με ελάχιστες τροποποιήσεις θα καταστεί και δικαιότερο για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες», αναφέρουν σχετικά, ενώ την ίδια ώρα εισηγούνται 13 επιγραμματικά χρηματοοικονομικά και άλλα πιθανά μέτρα πρόσθετης αλλά απαραίτητα αναγκαίας, στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου.

 

Υπουργείο Εσωτερικών
Οι τρεις Σύνδεσμοι εισηγούνται στον Νίκο Νουρή μείωση κατά 60% (από €5.000 σε €2.000) του κόστους εξαγοράς χώρων στάθμευσης για έκδοση υφιστάμενων αδειών λειτουργίας ή υπό εξέταση ή και υποβολή καινούργιων αιτήσεων, για την ολοκλήρωση έκδοσης άδειας οικοδομής.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόστηκε και κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2013.

Υφυπουργείο Τουρισμού
Προτείνουν, μεταξύ άλλων, συμπερίληψη των κλάδων εστίασης, διασκέδασης, εκδηλώσεων και αναψυχής στο τουριστικό μας προϊόν και τις διαφημιστικές δαπάνες τόσο για διεθνή όσο και εσωτερικό τουρισμό.

Παράλληλα, εισηγούνται τόνωση της εσωτερικής αγοράς με επιδότηση των καταναλωτών του κλάδου, καθώς και ανανέωση των αδειών λειτουργιάς για όσους τις είχαν εξασφαλίσει την περασμένη χρόνια, χωρίς πρόσθετη χρέωση.

Υπουργείο Οικονομικών
Οι εισηγήσεις τους προς το Υπουργείο Οικονομικών συμπεριλαμβάνουν τη διατήρηση μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α (5%) στην εστίαση και διασκέδαση για τουλάχιστο ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας των κέντρων, αλλά και τη μείωση εισφορών φόρου εισοδήματος και μεταχρονολόγηση υποχρεώσεων σε βάθος χρόνου ειδικά για τα κέντρα εστίασης, διασκέδασης και εκδηλώσεων έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν οικονομική σταθερότητα με την επανεκκίνηση. (Tax credits & Reductions).

Προτείνουν ακόμα τη διασφάλιση ρευστότητας μέσω κρατικών εγγυήσεων για γρήγορο δανεισμό με χαμηλά επιτόκια και χρεώσεις, τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν ή θα παραμείνουν κλειστές με πλήρη αναστολή εργασιών λόγω διαταγμάτων, με ταυτόχρονη συμμετοχή των επιχειρήσεων του κλάδου σε προγράμματα ή δράσεις που θα βοηθήσουν στην πράσινη μεταβίβαση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Στο πλαίσιο αυτό εξηγούν ότι «το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων του κλάδου αφορούν ενεργοβόρα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα (θα χρειαστούν αναβαθμίσεις Υγειονομικών Συνθηκών και όχι μόνο π.χ. ποιότητα αέρα κλπ.) και ο εκσυγχρονισμός των ψηφιακών τους συστημάτων που καθορίζουν τα υπόλοιπα βασικά λειτουργικά τμήματα – ταμειακή διαχείριση – ήχος – φωτισμός, εξυπηρέτηση (services)», τονίζοντας ότι αυτά θα πρέπει να συνάδουν με το «TRIPLE EXCELLENCE DISTINCTION» του «INTERNATIONAL NIGHTLIFE ASSOCIATION (INA)» μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).

Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Από την Ζέτα Αιμιλιανίδου ζητούν όπως εξεταστεί η δυνατότητα αναβολής στην καταβολή των εισφορών στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων τουλάχιστον για μια περίοδο τριών μηνών από την έναρξη λειτουργίας των συγκεκριμένων κλάδων.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι μετά την έναρξη λειτουργίας τους οι κλάδοι διασκέδασης και εκδηλώσεων είναι αδύνατο να είναι σε θέση για πλήρη απασχόληση του προσωπικού τους.

Συνεπώς, γίνεται εισήγηση όπως τα ειδικά σχέδια στήριξης των εργαζομένων συνεχιστούν μέχρι και τέσσερις μήνες αφού επιτραπεί στις επιχειρήσεις του κλάδου να επαναδραστηριοποιηθούν.

Ένωση Δήμων
Ο ΟΣΙΚΑ, ο ΠΑ.ΣΥ.ΕΠ.ΕΚ και ο ΠΑ.ΣΥ.ΚΕ.Δ εισηγούνται στην Ένωση Δήμων  παράταση είσπραξης φόρου εταιρειών μετά την πανδημία, όπως επίσης να δοθεί χρόνος αποπληρωμής υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που τελούν υπό πλήρη η μερική αναστολή εργασιών.

Τέλος προτείνουν όπως τα δημοτικά τέλη (πχ σκυβάλων κλπ) να προσαρμοστούν ανάλογα με τον χρόνο λειτουργίας των επιχειρήσεων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Τονίζεται ότι η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Βύρα και στον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίου.

Δειτε Επισης

Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Ηλίας Κόκκινος: Επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις το Smoothie Factory, σύντομα στη Λάρνακα
Bean Bar: Your All Day Destination σε Λευκωσία και Λεμεσό
Οι προκλήσεις για τον τουρισμό και ο στόχος που θέτει το Υφυπουργείο Τουρισμού για το 2024
Roe and Bone: Το νέο concept που άνοιξε τις πόρτες του στο παλιό λιμάνι Λεμεσού (pics)
Η Orthodoxou Aviation Ltd διορίστηκε γενικός αντιπρόσωπος πωλήσεων της Air India στην Κύπρο
Δυναμική παρουσία στο Βερολίνο για Αγία Νάπα και Πρωταρά
Αποκλειστική συνεργασία του προγράμματος επιβράβευσης Skywards της Emirates με τη Visa
Η ανανεωμένη εικόνα του Louis Nausicaa Beach στον Πρωταρά (photos)