Απόφαση Βρετανίας: Τελειωτικό χτύπημα στον κυπριακό τουρισμό

Τελειωτικό χτύπημα για τον κυπριακό τουρισμό αποτελεί η απόφαση της Βρετανίας να επιβάλει την υποχρέωση αυτοαπομόνωσης για 14 ημέρες σε ταξιδιώτες που πετούν από την Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Παρά τα τεράστια προβλήματα που επέφερε στον άλλοτε «στυλοβάτη της κυπριακής οικονομίας» η επέλαση του κορωνοϊού, οι εδώ τουριστικοί φορείς ευελπιστούσαν ότι θα μπορούσαν να «πιαστούν» έστω και λίγο από το «κλαράκι» του χειμερινού τουρισμού, καθώς υπήρχε διάθεση και επιθυμία για χειμερινές διακοπές στο νησί από δυνητικούς Βρετανούς τουρίστες.

Διαβάστε ακόμα: Στο σφυρί 30 σπίτια και διαμερίσματα στην Λευκωσία τον Νοέμβριο

Η εν λόγω εξέλιξη, ωστόσο, έρχεται να ανατρέψει και τις τελευταίες ελπίδες, επιβεβαιώνοντας όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά από πρόσωπα που ασχολούνται με τον τουρισμό, ότι «ήδη βιώνουμε το χειρότερο σενάριο».
 
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολή μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη, ήδη κάποιοι ξενοδόχοι άρχισαν να παίρνουνε ακυρώσεις», ανέφερε στο InBusinessNews ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, τονίζοντας πως πλέον ανατρέπονται τα όποια σχέδια υπήρχαν από πλευράς της ξενοδοχοβιομηχανίας.  «Φαίνεται ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα, οι ξένοι tour operators ενημερώνουν τους πελάτες τους να μην ταξιδέψουν στο νησί μας, προσφέροντας τους εναλλακτικά άλλους προορισμούς για διακοπές», πρόσθεσε ο κ. Ρουσουνίδης.

Διαβάστε ακόμα: For sale ξενοδοχείο στο κέντρο της Λευκωσίας

 
Οι Βρετανοί … με νούμερα

Το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί η εν λόγω εξέλιξη είναι ορατό αν αναλογιστεί κανείς ότι το 50% της επιβατικής κίνησης από και προς την Κύπρο το τελευταίο διάστημα, αφορούσε πτήσεις από και προς τη Βρετανία.
 
Σύμφωνα με στοιχεία της Hermes Airports, από την 1η Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία η Βρετανία εντάχθηκε στην κατηγορία Β’ της Κύπρου, μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου ταξίδεψαν από τη Βρετανία με προορισμό τα κυπριακά αεροδρόμια και αντίστροφα:

  • Τον Αύγουστο 74,521 επιβάτες (44,634 αφίξεις/ 29,887 αναχωρήσεις)
  • Τον Σεπτέμβριο 116,621 επιβάτες  (54,990 αφίξεις/ 61,631 αναχωρήσεις)
  • Από την 1η μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου ταξίδεψαν συνολικά 117,114 επιβάτες (59,923 αφίξεις/ 57,191 αναχωρήσεις)

 
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η Βρετανία αποτελεί τη μια από τις δύο μεγάλες αγορές, από τις οποίες η χώρα μας αντλεί τουρισμό.
 
Προς κλείσιμο και άλλα ξενοδοχεία
Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις του αναφορικά με το μέλλον των ξενοδοχείων που είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτά (περίπου το 35% παγκύπρια), αξιοποιώντας και τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού, ο κ. Ρουσουνίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι περισσότερο του 50% αυτών των μονάδων θα κλείσουν στα τέλη Οκτωβρίου.
«Υπολογίζαμε ότι με τη λήξη των σχεδίων θα έκλειναν τα μισά από τα ανοιχτά ξενοδοχεία, όμως φαίνεται ότι η εξέλιξη αυτή θα φέρει το κλείσιμο ακόμα περισσότερων τουριστικών μονάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Δ του ΠΑΣΥΞΕ.
 
Μείωση και στις πτήσεις;
Το όσα τεκταίνονται, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν και το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών για να συνεχίσουν το σύνολο των προγραμματισμένων πτήσεων τους προς το νησί. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο InBusinessNews πηγές από το χώρο του τουρισμού,  υπό αυτά τα δεδομένα, είναι φυσικό οι αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις στην Κύπρο από τη Βρετανία και αντίστροφα, να σκέφτονται τα επόμενα τους βήματα. «Με μειωμένη τη ζήτηση είναι ασύμφορο να γίνονται δρομολόγια και συνεπώς είναι λογικό οι αεροπορικές εταιρείες να σκέφτονται διπλά να διενεργήσουν πτήσεις», μας λέχθηκε χαρακτηριστικά.

 

Βουτιά €1,62 δισ. στα έσοδα από τον τουρισμό
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα έσοδα από τον τουρισμό στους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 κατέγραψαν βουτιά €1,62 δισεκατομμυρίων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, λόγω των περιοριστικών μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μόνο για τον Αύγουστο τα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσαν μείωση κατά €360,5 εκατομμύρια.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, που διενεργεί η Στατιστική Υπηρεσία, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Αύγουστο του 2020 έφθασαν τα €71,1 εκ. σε σύγκριση με €431,6 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του 2019, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 83,5%.
 
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020, τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €235,6 εκ. σε σύγκριση με €1.856,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας μείωση 87,3%.

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food