ΣΤΕΚ: Η κρίση ευκαιρία να οικοδομήσουμε ένα άρτιο, ποιοτικότερο και βιωσιμότερο τουριστικό προϊόν

Η κρίση του κορωνοϊού  είναι μια ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όχι μόνο για το «ξεκλείδωμα» της τουριστικής βιομηχανίας αλλά να αναθεωρήσουμε και να ξανασκεφτούμε τον τουριστικό τομέα και τη συμβολή του στις τοπικές κοινότητες σε μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε ένα άρτιο, ποιοτικότερο και βιωσιμότερο τουριστικό προϊόν, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις επιταγές και τις ανάγκες του σύγχρονου τουρίστα, αναφέρεται σε δελτίου Τύπου του ΣΤΕΚ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού στις 27 Σεπτεμβρίου. 

Ο τουρισμός, τονίζεται, έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί σωτήρια λύση για πολλές αγροτικές κοινότητες αλλά η πραγματική του δυναμική δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Επιπρόσθετα, αναφέρει ο ΣΤΕΚ, ο τομέας του τουρισμού αποτελεί σημαντική πηγή απασχόλησης, ιδιαίτερα για γυναίκες και νέους, παρέχοντας παράλληλα ευκαιρίες για κοινωνική συνοχή και οικονομική ανάπτυξη στις πιο ευάλωτες περιοχές, ενώ παράλληλα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
 
Οι αγροτικές κοινότητες μέσω του αγροτουρισμού είναι σε θέση να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τη μοναδική φυσική και πολιτιστική τους κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων τη διατήρηση χαμένων παραδόσεων και τοπικών γεύσεων, ή την προστασία απειλούμενων ειδών και κειμηλίων, προστίθεται.
 
Σύμφωνα με τον ΣΤΕΚ, η ανάπτυξη αγροτικών κοινοτήτων μέσω του τουρισμού αποτελεί ένα μοντέλο ολιστικής ανάπτυξης-αναζωογόνησης των ορεινών κυρίως περιοχών της Κύπρου.

"Ο κορεσμός που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο μοντέλου του μαζικού τουρισμού το οποίο βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στον  «Ήλιο και θάλασσα» καθώς και η πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε εν μέσω πανδημίας, μας δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δη σε ορεινές και αγροτικές περιοχές σε μία προσπάθεια ευρύτερης ανάκαμψης και οικονομικής ανάπτυξης, διασφαλίζοντας τη σύζευξη της οικονομικής ανάπτυξης με τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου", αναφέρεται.

Ο ΣΤΕΚ καταλήγει αναφέροντας πως ο σύγχρονος τουρίστας αποζητά μια ευρεία γκάμα επιλογών, ένα συνολικό πακέτο παροχής υψηλών υπηρεσιών και σύγχρονων υποδομών σε περιοχές με μοναδικά στοιχεία φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικού-ιστορικού ενδιαφέροντος τις οποίες και διαθέτουμε ως κράτος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024
Τονωτική ένεση για ξενοδοχεία και εστίαση τα διαδοχικά τριήμερα
H Κύπρος στη λίστα με τα 100 καλύτερα ξενοδοχεία
Η βιομηχανία του τουρισμού και της φιλοξενίας: Τι λένε τρεις ξενοδόχοι