TourInvest Cyprus

SOS για κρατική στήριξη ζητά η TUS Airways

Μαρία Στυλιανού  15/09/2020 13:42
SOS για κρατική στήριξη ζητά η TUS Airways
TourInvest Cyprus

SOS για κρατική στήριξη ζητά η TUS Airways

Μαρία Στυλιανού  15/09/2020 13:42

Οικονομική ενίσχυση ύψους €800.000, ζητά από την κυβέρνηση η TUS Airways με στόχο την επιβίωσή της και την επανέναρξη των πτήσεων της από τον ερχόμενο Μάρτιο.

RELATED ARTICLES

Σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της αεροπορικής εταιρείας με το Υπουργείο Μεταφορών, στην παρουσία και εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε ενημέρωση για την κατάσταση της εταιρείας, ενώ γνωστοποιήθηκε το γεγονός ότι η αεροπορική έχει εξεύρει επενδυτή, ο οποίος μπορεί να τη συνδράμει με αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, ο εν λόγω επενδυτής κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει στην επένδυση, νοουμένου ότι η εταιρεία θα μπορέσει να εξασφαλίσει κρατική στήριξη της τάξης των €800.000. 

Σύμφωνα με τον Chief Executive Officer της TUS Airways, Andrew Pyne, η εταιρεία ζήτησε από την κυβέρνηση το ποσό αυτό ως μια δέσμευση της κυβέρνησης και ως μια συμβολική στήριξη προς την εταιρεία. Ο επενδυτής θα περιμένει απάντηση από πλευράς της κυβέρνησης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, και αν η απάντηση είναι αρνητική τότε δεν θα προχωρήσει στην επένδυση. Κάτι τέτοιο, τόνισε  κ. Pyne συνεπάγεται αυτόματα οριστικό κλείσιμο της TUS Airways. Ο κ. Pyne σημείωσε πως το κράτος μπορεί να παραχωρήσει το συγκεκριμένο ποσό είτε υπό τη μορφή δανείου, είτε αποκτώντας συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Ένα από τα επιχειρήματα του επενδυτή είναι ότι το εν λόγω ποσό δεν αποτελεί τεράστια οικονομική απαίτηση, νοουμένου ότι άλλες αεροπορικές εταιρείες στο εξωτερικό έχουν λάβει μεγαλύτερα ποσά στήριξης από τις κυβερνήσεις των χωρών τους προκειμένου να επιβιώσουν, εξηγώντας ότι αυτό το ποσό θα αποτελέσει εγγύηση/κίνητρο για την ασφαλή τοποθέτηση των χρημάτων του στην TUS Airways.

Σημείωσε, επίσης, πως ο υφιστάμενος ιδιοκτήτης της εταιρείας έχει ήδη επενδύσει €42 εκατ. και δεν σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα.

Ο Andrew Pyne αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο στήριξης αεροπορικών εταιρειών της κυπριακής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι πρόνοιες του ευνοούν τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες, ενώ δεν μπορούν να βοηθηθούν από αυτό οι μικρότρες, όπως η TUS. 

Ερωτηθείς για τη μέχρι στιγμής στάση της κυβέρνησης, ο κ. Pyne  ανέφερε ότι ο ο υπουργός Μεταφορών παρουσιάζεται υποστηρικτικός, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από την απόφαση του υπουργού Οικονομικών. 

Τι περιλαμβάνει το πλάνο ριζικής ανανέωσης
Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως τόνισε ο κ. Pyne, σε περίπτωση που ευοδωθεί η επένδυση, τότε ο αερομεταφορέας θα προχωρήσει σε ριζική ανανέωση και rebranding, με αλλαγή του ονόματος της εταιρείας σε ELA airways, απόσυρση παλαιού στόλου και αγορά έξι νέων αεροσκαφών τύπου de Havilland, 72 θέσεων το κάθε ένα, ηλικίας 10 έως 12 ετών.

Στο πτητικό πρόγραμμα του αερομεταφορέα είναι τα ελληνικά νησιά, το Τελ Αβίβ (Ισραήλ), η Χάιφα (Αίγυπτος), ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβια.

Εξάλλου, στα πλάνα της εταιρείας είναι η δημιουργία 200 θέσεων εργασίας εντός των επόμενων ετών.

Υπενθυμίζεται ότι, σε αυτό το πλαίσιο, η TUS Airways ζήτησε την αναστολή άδειας εργασιών της για το επόμενο εξάμηνο. Το Υπουργείο έκανε αποδεκτό το αίτημα, ζητώντας από την πλευρά του να του παρουσιαστεί πριν το πέρας του επόμενου εξαμήνου, το νέο επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας το οποίο θα προβλέπει την εξεύρεση νέων κεφαλαίων και κατ’ επέκταση νέων επενδυτών.
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας