Forest Park: Η ιστορία 84 ετών του γνωστού ξενοδοχείου στις Πλάτρες

84 ετών γίνεται φέτος το γνωστό ξενοδοχείο Forest Park, το ξενοδοχείο -σήμα κατατεθέν για τις Πλάτρες, το οποίο στη διάρκεια της μακράς πορείας του προσέφερε πολλά στον τουρισμό, σε μια περίοδο εξέλιξης και ραγδαίων αλλαγών του τομέα, ενώ αποτέλεσε πόλο έλξης για διάσημες, διεθνούς φήμης προσωπικότητες. 
 
Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός ότι το Forest Park και η ιδιοκτήτρια οικογένεια Σκυριανίδη ήταν από τους λίγους, οι οποίοι τοποθέτησαν τις βάσεις για τον κυπριακό τουρισμό. Προέβλεψαν από τις αρχές του 20ου αιώνα ότι ο τουρισμός μπορούσε να αποτελέσει τη βάση της κυπριακής οικονομίας, σε μια περίοδο που ουδείς μπορούσε να το διανοηθεί.
 
Στην πορεία του, το ξενοδοχείο έγινε μάρτυρας της εξέλιξης του τουριστικού τομέα και έζησε ένδοξες εποχές, πέρασε όμως και δύσκολες περιόδους πολέμων και οικονομικών δυσκολιών για τον τόπο, που αναπόφευκτα επηρέασαν και τον τουρισμό γενικότερα. Το πείσμα όμως και η αγάπη των ιδιοκτητών του για αυτό που έκαναν, μπόρεσαν να κρατήσουν ζωντανό το Forest Park, για τόσες δεκαετίες, τη στιγμή που άλλα, αντίστοιχου βεληνεκούς ξενοδοχεία του τόπου δεν άντεξαν και έβαλαν λουκέτο. Η συνεχής βελτίωση των υποστατικών και των παρεχόμενων υπηρεσιών σε συνδυασμό με την παραδοσιακή φιλοξενία και την ανθρώπινη σχέση με τον πελάτη αποτέλεσαν το κλειδί για την επιτυχία και επιβίωση του Forest Park.
 
 
Το InBusinessNews παραθέτει την ιστορία του γνωστού και ιστορικού ξενοδοχείου, που σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί και να αποτελεί επιλογή ακόμα και για τουρίστες νεαρότερης ηλικίας.
 
 
Η δημιουργία
Η δεκαετία του 1930 βρίσκει την Κύπρο να ακροβατεί ακόμη μεταξύ των κατάλοιπων τριών αιώνων τουρκοκρατίας και των νέων ευρωπαϊκών τάσεων που εισαγάγουν οι στρατιωτικοί της βρετανικής αποικιοκρατικής διοίκησης που εγκαθίστανται στο νησί. Λέξεις όπως «τουρισμός», «διακοπές» και «παραθερισμός» παραμένουν ακόμα εκτός του γνωστικού πεδίου της πλειοψηφίας των Κυπρίων, οι οποίοι κατά βάση ασχολούνται με αγροτικά επαγγέλματα.    
 
Τα πρώτα ξενοδοχεία ανεγείρονται στο νησί στις αρχές του 20ου αιώνα, θα περάσουν όμως δεκαετίες πριν υποκαταστήσουν οριστικά τα χάνια και τις πιο απλές μορφές φιλοξενίας σε σπίτια ή μοναστήρια. Μέχρι τότε, πάντως, οι Πλάτρες δέχονταν κύματα Βρετανών παραθεριστών, κυρίως αξιωματούχων της βρετανικής, λόγω και του κλίματος του χωριού.  
 
Φωτογραφία από την κατασκευή του ξενοδοχείου
 
Την περίοδο αυτή η οικογένεια Σκυριανίδη λειτουργεί στις Πλάτρες ένα ξενοδοχείο με την ονομασία «Παυσίλοιπον», το οποίο λόγω τεχνικών κατασκευαστικών δυσκολιών δεν μπορούσε να επεκταθεί κτηριακά. Έτσι, η οικογένεια αποφάσισε να προχωρήσει στην ανέγερση δεύτερου ξενοδοχείου σε άλλη τοποθεσία των Πλατρών, γι αυτό και απευθύνθηκαν στον διάσημο Ισραηλινό αρχιτέκτονα Samuel Barkai. Τα σχέδια του Forest Park ήταν έτοιμα τον Σεπτέμβριο του 1934 και μέχρι το τέλος της χρονιάς είχαν αρχίσει τα κατασκευαστικά έργα.  
 
Τα σχέδια του ξενοδοχείου 
 
 
Το Forest Park πρωτολειτούργησε τον Ιούλιο του 1936. Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον τότε Άγγλο κυβερνήτη της Κύπρου, σερ Hebert Richmond Palmer.
 
 
Αποτέλεσε το πρώτο ξενοδοχείο διεθνών προδιαγραφών στην Κύπρο. Διέθετε πάντα ένα ξεχωριστό στυλ, καθώς, μεταξύ άλλων διέθετε ατομικά μπάνια, τραπεζαρία, μπαρ, βιβλιοθήκη, μεγάλο σαλόνι, αίθουσα μπιλιάρδου, μεγάλη αίθουσα χορού, γήπεδο τένις, χαρακτηριστικά τα οποία δεν διέθεταν άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις της εποχής.
 
Αρχικά τα ξενοδοχείο διέθετε 70 δωμάτια, στα οποία προστέθηκαν άλλα 30 σε επέκταση που έγινε την περίοδο 1946  -1948. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 κατασκευάστηκαν έξι σουίτες σαλέ σε πολύ κοντινή απόσταση από το κυρίως κτήριο του ξενοδοχείου.
 
Εξάλλου, στις αρχές της δεκαετίας του 90 έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στο κτήριο και τον εξοπλισμό του ξενοδοχείου. Προστέθηκε μια καινούρια πτέρυγα, η οποία περιλαμβάνει 54 δωμάτια, αίθουσα συνεδρίων χωρητικότητας 250 ατόμων, γυμναστήριο, σάουνα, υδρομασάζ, κομμωτήριο και εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα.  
 
 
Την περίοδο 2003 – 2004, εξάλλου, διενεργήθηκε μεγάλη ανακαίνιση στο ξενοδοχειακό συγκρότημα.
 
Λόγω διαφόρων προβλημάτων που αντιμετώπιζε, κυρίως οικονομικών, το Forest Park περέμεινε κλειστό για μια περίοδο εννέα μηνών από το 2017 μέχρι τον Ιούλιο του 2018, οπότε και ενοικιάστηκε από την εταιρεία NNV Mountain Resorts Ltd για περίοδο τριών χρόνων. Σήμερα λειτουργεί με 137 δωμάτια και αυτή την περίοδο είναι πλήρες. Επί της ουσίας, το ξενοδοχείο αποτελείται από δύο τριώροφα κτίρια και διαθέτει ιδιωτικές δασικές εκτάσεις και κήπους έκτασης 10.940 τ.μ.
 
 
Το ξενοδοχείο των προσωπικοτήτων
Στο Forest Park φιλοξενήθηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα: Την πριγκίπισσα Μαίρη του Ηνωμένου Βασιλίου με τον σύζυγο της,  Χένρι Λάσελς, 6ο Κόμη του Χέαργουντ (1938), τον Βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου καθώς επίσης και άλλους γαλαζοαίματους από την Αίγυπτο, τη Βρετανία και την Ελλάδα, Προέδρους και υπουργούς, λογοτέχνες, ηθοποιούς καθώς επίσης και αριστοκρατικές οικογένειες της ελληνικής ομογένειας της Αιγύπτου.
 
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος μακάριος Γ' και η Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 1962.
Υπογραφή της Ιντίρα Γκάντι στο βιβλίο επισκεπτών του ξενοδοχείου
 
Σε εμπόλεμες περιόδους
Την τετραετία 1941 – 1944 το ξενοδοχείο επιτάχθηκε από τους Βρετανούς αποικιοκράτες για να χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτικό νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Εξάλλου, από το 1955 μέχρι και το 1956 χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο των Βρετανών κατά την κρίση του Σουέζ. Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ (1955 – 59) οι Βρετανοί είχαν μετατρέψει τις Πλάτρες σε αρχηγείο του Βρετανικού στρατού. Καθώς η βρετανική σημαία υψωνόταν στη στέγη του Forest Park, οι μεγάλοι χοροί στα σαλόνια, οι εκθέσεις και τα κοσμικά γεγονότα σταματούσαν, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η Κύπρος δεν ήταν ένα ελεύθερο ανεξάρτητο κράτος.
 
Το 1941 επιτάχθηκε από του βρετανούς και χτησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο. 

Βεβαίως, με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, το Forest Park καλύπτει το χαμένο έδαφος. Παρά το πλήγμα που έφερε στο ορεινά θέρετρα της Κύπρου η ανάπτυξη των παραθαλάσσιων θερέτρων, όλοι οι ξένοι επίσημοι που επισκέπτονταν το νησί και επισκέπτονταν τα ορεινά κατέλυαν στο ξενοδοχείο.
 
Η ανακάλυψη του brandy sour
Γνωστό ως το …εθνικό κοκτέιλ της Κύπρου, το brandy sour γεννήθηκε εκτός των εγκαταστάσεων του Forest Park. Τη δεκαετία του 1940 ο νεαρός τότε Βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου ήταν ένας από τους πιο τακτικούς επισκέπτες της Κύπρου. Προτιμούσε να μένει στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο στις Πλάτρες. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του ύστερα από μια επίσημη επίσκεψη του στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε μια στάση στις Πλάτρες προκειμένου να συναντηθεί με μια αντιπροσωπεία επιφανών Κυπρίων και ξένους αξιωματούχους. Έχοντας λάβει δυτική εκπαίδευση και επιπλέο κοσμοπολίτης, ο Φαρούκ δεν έλεγε όχι σε ένα 0 δύο ποτηράκια. Από την άλλη δεν ήθελε να φανεί ότι πίνει αλκοόλ δημόσια, όντας μουσουλμάνος. Έτσι έβαλε το βοηθό του να ζητήσει από το μπαρ του ξενοδοχείου να φτιάξει ένα κοκτέιλ που εμφανισιακά θα έμοιαζε με κρύο τσάι. Και έτσι δημιουργήθηκε το brandy sour.
 
 
 
 

 
*Για το αφιέρωμα χρησιμοποιήθηκε φωτογραφικό υλικό και αντλήθηκαν πληροφορίες από την έκδοση του ξενοδοχείου forest Park για τα 75χρονα του το 2011.
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου