ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΥΠΡΟΥ: Το μενού της επιτυχίας

Συμμετοχή σε τέσσερις ολυμπιάδες, πέντε παγκόσμια κύπελλα μαγειρικής, 40 χρυσά, 123 αργυρά και 46 χάλκινα μετάλλια σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματα του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου. Ένας πολυσύνθετος σύνδεσμος, που διαθέτει τρεις εθνικές ομάδες μαγειρικής, αποτελούμενες από καταξιωμένους σεφ με εμπειρία και γνώσεις στο χώρο της γαστρονομίας. Για τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου, μας μιλά ο πρόεδρός του, Γιώργος Δαμιανού.
 
Ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου ιδρύθηκε το 1994 μετά από πρωτοβουλία 21 φιλόδοξων ατόμων, με κύριο σκοπό την ένωση σεφ και μαγείρων από ολόκληρη την Κύπρο, σε μια από κοινού αφοσίωση στην επαγγελματική αριστεία.

Πρόκειται για έναν πολυσύνθετο σύνδεσμο, όπως μας εξήγησε ο κ. Δαμιανού, με πολλές δραστηριότητες και, μάλιστα, φιλανθρωπικού περιεχομένου. «Ο σύνδεσμός μας έγινε μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιμαγείρων (WACS) το 1996, ενώ το 2001 ίδρυσε την εθνική ομάδα μαγειρικής, ώστε να μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε όλα τα μεγάλα διεθνή γαστρονομικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις», ανέφερε.

Όπως υπέδειξε, η Κύπρος διαθέτει τρεις εθνικές ομάδες μαγειρικής: Την εθνική ομάδα μαγειρικής, την εθνική ομάδα νέων μαγειρικής και την περιφερειακή ομάδα μαγειρικής. «Όλες οι ομάδες αποτελούνται από καταξιωμένους σεφ με εμπειρία και γνώσεις στον χώρο της γαστρονομίας. Έχουν λάβει μέρος σε τέσσερις ολυμπιάδες και πέντε παγκόσμια κύπελλα μαγειρικής, κατακτώντας συνολικά 40 χρυσά, 123 αργυρά και 46 χάλκινα μετάλλια, τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο», εξήγησε.

Η συνταγή της φιλανθρωπίας
Μιλώντας για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό κομμάτι των δραστηριοτήτων του συνδέσμου, ο κ. Δαμιανού υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι για τους ίδιους η συγκεκριμένη παράμετρος. «Κάθε χρόνο προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας ένα ποσό γύρω στις €60.000, διοργανώνοντας διάφορα events, με μεγαλύτερο αυτό που γίνεται στην Αγία Νάπα», είπε. «Εκεί», σημείωσε, «οι σεφ όλης της περιοχής μαγειρεύουν αφιλοκερδώς για περίπου 1.800 άτομα. Όλα τα έσοδα ανεξαιρέτως, τα προσφέρουμε σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό, αφού όλα τα υλικά τα εξασφαλίζουμε από χορηγίες».

Το εκπαιδευτικό έργο
Σημαντικό είναι το εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί ο σύνδεσμος, καθώς μέχρι σήμερα έχει εκπαιδεύσει σεφ και μάγειρες, μετρώντας περισσότερες από 3.000 ώρες. Διοργανώνει διαλέξεις, συνέδρια, σεμινάρια με εκπαιδευτές από Κύπρο και εξωτερικό, εκθέσεις και διαγωνισμούς. «Μάλιστα, μαζί με τους νομικούς μας συμβούλους, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε και να καταθέσουμε ένα νομικό πλαίσιο για την κατοχύρωση της βαθμίδας του μάγειρα», τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου.

Γυναίκες σεφ και η ανέλιξη
«Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως σύνδεσμος είναι οι γυναίκες σεφ. Δυστυχώς, δεν βρήκαμε τον τρόπο να τις προωθούμε στην ανέλιξη», ανέφερε, για να προσθέσει: «Είναι σίγουρα ένα σκληρό επάγγελμα για τη γυναίκα λόγω του ωραρίου και των συνθηκών εργασίας, πόσο μάλλον για την κουλτούρα της Κύπρου, όπου οι γυναίκες δημιουργούν οικογένεια σε νεαρή ηλικία και δεν κυνηγούν τις ευκαιρίες. Παρ’ όλα αυτά, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχουμε δύο γυναίκες στην εθνική μας ομάδα και εύχομαι στο μέλλον να ζήσω για να δω γυναίκες ως executive chef σε επαγγελματικές κουζίνες ξενοδοχείων. Πάντως, είμαστε στα σκαριά να δημιουργηθεί μια ομάδα γυναικών σεφ, με σκοπό την πιο στενή επαφή των γυναικών επαγγελματιών, ώστε να προωθηθεί η εργασία και η δημιουργικότητά τους, καθώς επίσης, η υποστήριξη των ιδιαιτεροτήτων του γυναικείου φύλου».

Ο covid 19 και τα… βίντεο
Ο χώρος της εστίασης γενικότερα έχει πληγεί από την πανδημία του covid-19. «Με άμεσο τρόπο έχει αναστατώσει την ομαλή οικονομική και επιχειρηματική ζωή. Άνθρωποι νοσούν, οι καταναλωτές ανησυχούν, οι επενδυτές αναβάλλουν τα σχέδια τους και μια σειρά κλάδων, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, έχουν πληγεί και εξακολουθούν να πλήττονται με βάναυσο τρόπο, ενώ τεράστιοι είναι οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για τη διαχείριση του μεγάλου αυτού υγειονομικού προβλήματος», ανέφερε. Γι’ αυτό, ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου έχει ήδη προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες, όπως η δημιουργία δέκα μαγειρικών βίντεο, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την κυπριακή κουζίνα από μία διαφορετική σκοπιά. «Τα βίντεο θα χρησιμοποιηθούν από το Υφυπουργείο Τουρισμού για την προώθηση της Κύπρου μας, ενώ επιπλέον, μέσω του Υφυπουργείου, προσπαθούμε να εντάξουμε το κυπριακό πρόγευμα σε διάφορες ξενοδοχειακές μονάδες για προώθηση του τοπικού προϊόντος», επισήμανε.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα
Η μεγαλύτερη επιτυχία του συνδέσμου βρίσκεται στα πολλά ενεργά μέλη του, τα οποία διαθέτουν ζήλο, αφοσίωση και χρόνο, από τον ήδη λιγοστό ελεύθερο που έχουν στη διάθεσή τους. «Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που μπορεί κάποιος να αποκτήσει μέσω του συνδέσμου μας είναι αμέτρητες και για εμάς αυτή είναι άλλη μια επιτυχία», σημείωσε.

Ψηλά ο πήχης
Ο σύνδεσμος έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη στην κυπριακή κουζίνα και ο κύριος στόχος του είναι να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο που επιτελεί, ώστε να εξελίσσεται ο τομέας της γαστρονομίας στην Κύπρο. «Στα άμεσα πλάνα μας, βρίσκεται η δημιουργία ακαδημίας μαγειρικής του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου, όπου οι μελλοντικοί σεφ της επισιτιστικής βιομηχανίας θα μπορούν να πάρουν εκείνες τις βάσεις που χρειάζονται και να εκπαιδευτούν σε θέματα, τα οποία θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στον ήδη ψηλό πήχη μαγειρικής», κατέληξε ο κ. Δαμιανού.

Με μια ματιά
★ Μπορούν να εγγραφούν ως μέλη του συνδέσμου όσοι ασκούν νόμιμα το επάγγελμα στην Κύπρο και διαμένουν στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
★ Η έδρα του συνδέσμου βρίσκεται στη Λεμεσό, σ’ ένα δικό του σπίτι, το οποίο είναι ανοικτό για όλους τους λάτρεις της μαγειρικής τέχνης. Είναι ένας σύγχρονος πολυχώρος γαστρονομίας και θεωρείται έργο-στολίδι για τον σύνδεσμο και τα μέλη του.
 
Τα μέλη του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου
Τα μέλη του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου αυξάνονται συνεχώς. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 3.500 μέλη. Διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους:
 
• Γιώργο Δαμιανού - πρόεδρο
• Κυριάκο Σωτηρίου - αναπληρωτή πρόεδρο
• Γιώργο Αγρότη - αντιπρόεδρο Τύπου και εξωτερικών σχέσεων
• Παναγιώτη Παπακώστα - αντιπρόεδρο εκπαιδεύσεων και εκδόσεων
• Μιχάλη Μιχαηλίδη - γενικό γραμματέα
• Παναγιώτη Χαραλάμπους - γενικό ταμία
• Χριστίνα Αυξεντίου - εκπρόσωπο Λευκωσίας/ Κερύνειας
• Ανδρέα Ιωάννου - εκπρόσωπο Λεμεσού
• Αντώνη Χαραλάμπους - εκπρόσωπο Λάρνακας
• Σωτήρη Σωτηρίου - εκπρόσωπο Αμμοχώστου
• Χρίστο Κουδουνά - εκπρόσωπος Πάφου
 
Μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι διορίζονται από το Δ.Σ., είναι επίσης οι:
• Παναγιώτης Νεάρχου - διευθυντής εθνικής ομάδας μαγειρικής Κύπρου
• Βαλεντίνος Μιχαήλ - διευθυντής εθνικής ομάδας νέων μαγειρικής Κύπρου
• Νέαρχος Τήλλυρος - διευθυντής εκπαίδευσης
• Ντάνιελ Σπανός - πρόεδρος Young Chefs Club

Δειτε Επισης

Bowling Boutique Bar & Grill: Ο νέος χώρος bowling που αφίχθηκε στην Έγκωμη (photos)
Φ. Στασόπουλος: Από πού πηγάζει η αύξηση κερδοφορίας της Ελληνικής-Θετική εξέλιξη η συμμετοχή της Eurobank
Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
Αντίστροφη μέτρηση για το νέο business lounge της Aegean στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Στην τελική ευθεία για το Πάρκο Χρωμάτων στην Πάφο (pics)