Σε οικονομικό αδιέξοδο οι ξεναγοί

Ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου καταγγέλλει ότι η επαγγελματική ομάδα των ξεναγών δεν έχει περιληφθεί στο τελευταίο πακέτο που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για στήριξη των εμπλεκόμενων στην Τουριστική Βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, το Ειδικό Σχέδιο Στήριξης, απουσιάζουν οι ξεναγοί, παρότι στο σημείο 2 αναφέρει ότι η στήριξη αφορά:
o «Οικονομικές Δραστηριότητες συνδεόμενες με την Τουριστική Βιομηχανία ή Οικονομικές Δραστηριότητες οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό».

Σε ανακοίνωση του Συνδέσμου τονίζεται ότι οι ξεναγοί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, όπως και άλλες ομάδες του πληθυσμού βέβαια. «Κι εφόσον η Κυβέρνηση εξειδικεύει και στοχεύει τις προσπάθειες στήριξης και πολύ καλά κάνει, θεωρούμε ότι έπρεπε να συμπεριληφθούν και οι ξεναγοί στο συγκεκριμένο πακέτο στήριξης», προσθέτει.

«Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ξεναγοί είναι αυτοτελώς εργαζόμενοι και απόλυτα εξαρτημένοι από τον τουρισμό. Ήδη απώλεσαν δύο τρίμηνα εργασίας, ενώ τουλάχιστον θλιβερή είναι η εικόνα του τουρισμού για το τρίτο τρίμηνο. Γι’ αυτό και η στήριξη των ξεναγών είναι ζήτημα επιβίωσης», επισημαίνουν σχετικά.

Μάλιστα, ο ίδιος ο αρμόδιος Υφυπουργός Τουρισμού, (9 Ιουλίου2020), τόνιζε πως λόγω του ότι είναι κλειστές οι παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας και του Ισραήλ, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα τον Ιούλιο και πιθανότατα τον Αύγουστο.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Περδίο, ούτε οι τουρίστες ούτε οι τουριστικοί οργανωτές δείχνουν ενδιαφέρον αν η χώρα τους είναι στην κατηγορία Β’ (που συνεπάγεται ότι ο ταξιδιώτης πρέπει να έχει κάνει τεστ κορωνοϊού). Από αυτό και μόνο συνάγεται ότι οι ξεναγοί χάνουν και το τρίτο τρίμηνο δουλειάς και ουσιαστικά ολόκληρο τον χρόνο, παραμένοντας ξεκρέμαστοι οικονομικά.

Μεταξύ άλλων, οι ξεναγοί διεκδικούν:
- Να συμπεριληφθούν στο πακέτο που εξαγγέλθηκε πρόσφατα και να στηριχτούν όπως και οι άλλοι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό.
- Την απρόσκοπτη συνέχιση των ειδικών επιδομάτων και για την επόμενη τετραμηνία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για στήριξη των εργαζομένων που έχουν πληγεί.
- Την αναστολή και διευκολύνσεις στις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις (ΦΠΑ, Φόρος Εισοδήματος, Κοινωνικές Ασφαλίσεις) μέχρι την ανάκαμψη του τουρισμού και ειδικότερα του επαγγέλματος.

«Οι ξεναγοί αποτελούν την προστιθέμενη αξία στον τουρισμό της Κύπρου, γιατί αυτοί θα προσφέρουν το βασικό κίνητρο της τουριστικής εμπειρίας που θα κάνει τον τουρίστα να ξαναέλθει στον τόπο μας. Είναι με λίγα λόγια, οι πρεσβευτές του Κυπριακού Τουρισμού», αναφέρει καταληκτικά ο Σύνδεσμος Ξεναγών.

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά