Ε. Καλογήρου: Πρώτα να στηριχθεί ο τουρισμός

Σε αυτή τη συγκυρία ο τουριστικός κλάδος χρειάζεται πρώτος στήριξη για να επιβιώσει και να ανακάμψει τονίζει η Ελένη Καλογήρου, Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports.

Καθηλωμένες οι αερογραμμές
Ο τομέας των αερομεταφορών είναι ο πρώτος που χτυπήθηκε από την κρίση και που έχει δεχθεί συνολικά το μεγαλύτερο πλήγμα, εξαιτίας της άνευ προηγουμένου καθήλωσης των πτήσεων για τόσο μεγάλο διάστημα.
Οι πτήσεις στα κυπριακά αεροδρόμια ουσιαστικά απαγορεύτηκαν με τα κυβερνητικά διατάγματα από τις 13 Μαρτίου και ως αποτέλεσμα η επιβατική κίνηση ελαττώθηκε κατά 59% τον Μάρτιο και 99% τον Απρίλιο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ επίκειται ένα καλοκαίρι στο οποίο η επιβατική κίνηση αναμένουμε να είναι σημαντικά μειωμένη.
 
Ρευστό το περιβάλλον
Οποιαδήποτε πρόβλεψη σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, όπως το σημερινό, είτε για το υπόλοιπο του 2020 είτε για το 2021 είναι επισφαλής. Ωστόσο, εκτιμούμε πως με τα μέτρα υγιεινής και αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια μιας ταξιδιωτικής εμπειρίας και με μια ενδεχόμενη πρόοδο στην ανάπτυξη θεραπείας και πρόληψης του ιού τους επόμενους μήνες, οι αερομεταφορές σταδιακά θα επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία.
 
Σαφώς καλύτερο το 2021
Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα πάρει η επάνοδος, ίσως χρειαστούν δυο με τρία χρόνια. Από την άλλη, ο τουρισμός έχει την ιδιότητα να ανακάμπτει εντυπωσιακά μετά από απότομες υφέσεις και αναμένουμε πως το 2021 θα είναι μια σαφώς καλύτερη χρονιά για τον κλάδο, αν και οι απώλειες ήταν τόσο μεγάλες, που θα χρειαστούν αρκετοί μήνες, αν όχι χρόνια, για να ανακάμψει πλήρως.
 
Σε λειτουργία τα αεροδρόμια
Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα αεροδρόμιά μας είναι ουσιώδεις, διότι διασφαλίζουν την επικοινωνία με το εξωτερικό, ακόμα και σε περίοδο απαγόρευσης πτήσεων, για μεταφορά φορτίων και επαναπατρισμό. Επομένως, διατηρούμε σε λειτουργία τα αεροδρόμια καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, με εξαίρεση το τερματικό κτήριο του αερολιμένα της Πάφου.

Σε μια περίοδο με σχεδόν καθόλου έσοδα ήταν αναγκαίο να μειώσουμε τα έξοδά μας όσο το δυνατόν περισσότερο, για να διασφαλίσουμε τη ρευστότητά μας και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας.
 
Δεν επηρεάστηκε το προσωπικό
Το ανθρώπινο δυναμικό είναι η δύναμή μας και ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ομαλή λειτουργία της εταιρείας και των αεροδρομίων.

Από την πρώτη στιγμή λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, καθώς και των επιβατών μας. Το προσωπικό μας συνεχίζει να εργάζεται για να διασφαλίσει την ομαλή, έστω και μειωμένη, λειτουργία των αεροδρομίων είτε στους ίδιους τους αερολιμένες είτε από το σπίτι. Έχουμε πάρει βοήθεια από το ειδικό σχέδιο μερικής αναστολής εργασιών του Υπουργείου Εργασίας, χωρίς όμως οποιαδήποτε μεταβολή στις απολαβές των εργαζομένων μας.
 
Ίσως αναστείλουμε έργα
Αναμφίβολα ο στόχος που θέσαμε για αύξηση της επιβατικής κίνησης, πέραν του περσινού ρεκόρ των 11 εκατομμυρίων επιβατών, έχει αλλάξει λόγω των εξελίξεων. Κάποια από τα έργα που προγραμματίζαμε ενδεχομένως να χρειαστεί να πάρουν μια αναστολή.

Ωστόσο, η προσήλωσή μας παραμένει στην παροχή μιας αναβαθμισμένης επιβατικής εμπειρίας σε όσους ταξιδεύουν από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου είτε αφορά σε υποδομές είτε σε υπηρεσίες. Είναι ακόμη σημαντικό όλοι οι φορείς του κλάδου να εργαστούμε συλλογικά, για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους.
 
Πρώτα να στηριχθεί ο τουρισμός
Η διαφορά αυτής της κρίσης είναι πως στο παρελθόν ο τουρισμός ήταν η βιομηχανία που ηγήθηκε της οικονομικής ανάκαμψης. Κυρίως το 2013, μέσα και από τη δική μας καθοριστική συμβολή στην αύξηση του πτητικού προγράμματος, είδαμε αριθμούς - ρεκόρ, που ωφέλησαν κυκλικά ολόκληρη την οικονομία.

Σε αυτή τη συγκυρία ο τουριστικός κλάδος χρειάζεται πρώτος στήριξη, για να επιβιώσει και να ανακάμψει. Απαιτούνται ευέλικτες πολιτικές και δημιουργικές συνεργασίες με φορείς της Κύπρου και του εξωτερικού, ώστε να διασώσουμε το μέγιστο δυνατό μερίδιό μας γι’ αυτή τη χρονιά και ακολούθως να έχουμε μια σημαντική ανάκαμψη το 2021 κι έπειτα. Είμαστε αισιόδοξοι.
 
Θα υπάρξουν ευκαιρίες
Ο τομέας των αερομεταφορών έχει αποδείξει διαχρονικά, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον, ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις αλλαγές και τις προκλήσεις που εμφανίζονται κάθε τόσο.

Εκτιμώ πως και από αυτή την κρίση θα προκύψουν ευκαιρίες, που θα πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Δειτε Επισης

Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι
Με άνοδο της τάξης του 5,4% οι αφίξεις το πρώτο τρίμηνο-«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ακόμη μια καλή επίδοση»
Εκστρατεία ΕΤΑΠ Πάφου για προσέλκυση επισκεπτών κατά την πασχαλινή περίοδο
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού