Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα στον τουρισμό

Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα του κυπριακού τουρισμού, καθώς οι αισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με τη φετινή χρονιά, δεν φαίνεται με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα να επιβεβαιώνονται με την ανησυχία να είναι διάχυτη σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
 
Ο φόβος για ταξίδια

Παρά το ότι ομολογουμένως η Κύπρος έκανε εξαιρετική διαχείριση σε ό,τι αφορά την μη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού κάτι το οποίο της επέτρεψε να επανεκκινήσει σχετικά νωρίς την οικονομία, εντούτοις αφενός ο φόβος αρκετών ακόμη για να ταξιδέψουν και αφετέρου η μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα.
 
Έρευνα της ΤUI κατέδειξε πως μόλις το 25% όλων όσοι ταξιδεύουν συχνά, εξέφρασε πρόθεση να ταξιδέψουν  μέχρι το τέλος της χρονιάς κάτι το οποίο δείχνει τη δυσκολία του εγχειρήματος, ενώ και η προδιαγραφόμενη αύξηση του εσωτερικού τουρισμού δεν είναι αρκετή για να σώσει τη χρονιά.
 
Αργούν οι Βρετανοί και Ρώσοι τουρίστες

Στα πιο πάνω προστίθεται και το ότι οι δύο μεγαλύτερες παραδοσιακά αγορές για την Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία, τον Αύγουστο θα επιτρέψουν στους υπηκόους τους να ταξιδέψουν στην Κύπρο.
 
Οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά
Πάντως η κυβέρνηση διά στόματος του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου εκτιμά ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με αφίξεις μεταξύ 25-30% σε σχέση με την περυσινή χρονιά κάτι το οποίο μεταφράζεται σε 750-900 χιλιάδες τουρίστες μέχρι το τέλος της χρονιάς, εκ των οποίων το 50% θα προέρχεται από Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία.
 
Προζύμι για επόμενη χρονιά
Παράλληλα αισιοδοξούν πως φέτος θα μπουν οι βάσεις για αύξηση του τουριστικού ρεύματος από άλλους προορισμούς όπως Γερμανία, Αυστρία, Ελλάδα, Ισραήλ και Γαλλία.
 
Επανέναρξη απευθείας πτήσεων προς Γαλλία
Μάλιστα για τη Γαλλία χθες η Wizz Air ανακοίνωσε αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου απευθείας πτήσεις από και προς το Παρίσι.
Η προσπάθεια όλων των επιχειρήσεων που απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο, είναι αφενός στο πως θα περιοριστούν οι φετινές ζημιές, αλλά και αφετέρου στο να λειτουργήσει η φετινή χρονιά ως προζύμι για την επόμενη χρονιά.
 
Πότε θα επιστρέψουμε στο 2019
Το αισιόδοξο σενάριο όπως διατυπώθηκε από αρμόδιους φορείς είναι να επιστρέψουν τα επίπεδα των αφίξεων που καταγράφηκαν το 2019 το 2022 και το απαισιόδοξο σενάριο το 2023.
 
Οι εκτιμήσεις της PwC Κύπρου
Τέλος και οι εκτιμήσεις της PwC Κύπρου όπως τις διατύπωσε ο Φίλιππος Σώσειλος Υπεύθυνος Συνέταιρος Τομέα Φιλοξενίας & Αναψυχής, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, στο Market Outlook Series: Ξενοδοχεία και Τουρισμός, αποτυπώνουν τις απαισιόδοξες πραγματικότητες της φετινής χρονιάς.
 

Συγκεκριμένα η PwC Kύπρου, αναμένει συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας κατά 7,6% στο αισιόδοξο σενάριο και κατά 13,5% στο χειρότερο σενάριο, ενώ για τον τομέα της εστίασης και τον τομέα των ξενοδοχείων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του τουρισμού η συρρίκνωση φέτος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 60-93% και είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλο κλάδο της οικονομίας.
 

Δειτε Επισης

Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις