Powered by

Περδίος: Μικρότερη του αναμενόμενου η ζήτηση για τουρισμό

Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργάνωσε η ΙΜΗ για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον τουρισμό, ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, προσγείωσε όλους όσοι εκτιμούν ότι η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει σημαντικό αριθμό τουριστών μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Η κυβέρνηση είχε δύο στοιχήματα να κερδίσει. Το πρώτο ήταν να στηρίξει τους πολίτες της για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Αυτό φάνηκε ότι το κερδίσαμε καθώς από τις 4 Μάϊου καταφέραμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Το δεύτερο στοίχημα ήταν να προετοιμάσουμε το τουρισμό να ανοίξει στις 9 Ιουνίου με το άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων. Τα καταφέραμε και για αυτό ευχαριστούμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής που κέρδισαν τη μάχη και μας έδωσαν την ευκαιρία να μπούμε στα τουριστικά δρώμενα», είπε.

Κατά τον κ . Περδίο έχουν μπει πάρα πολλά πρωτόκολλα επί τάπητος, σε σχέση με τη λειτουργία όλων των προορισμών που ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο.

«Θέλαμε να βάλουμε ένα πλαίσιο που θα προσέφερε ασφάλεια στον επισκέπτη.Τι σημαίνει λοιπόν αυτή η περίπτωση της πανδημίας στο φετινό τουρισμό. Το σημείο που δεν εξαρτάται από μας, είναι η ζήτηση από το εξωτερικό. Ναι η Κύπρος ετοιμάστηκε και υπάρχουν πολλές χώρες που μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο χωρίς τεστ κορωνοϊού, όμως η ζήτηση προς το παρόν δεν είναι η αναμενόμενη. Αυτό ενισχύει τις προβλέψεις μας ότι φέτος δεν θα έχουμε πέραν του 25-30% των περυσινών αφίξεων. Δεν εξαρτάται δυστυχώς από μας αν η κατάσταση χειροτερέψει σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ρωσία, ούτε για και δεύτερο κύμα», ανέφερε.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα εξήγησε πως αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα περιμένουμε 900 χιλιάδες αφίξεις και 100-150 χιλιάδες από την εγχώρια αγορά.

«Το 50% των αφίξεων μας θα είναι από Βρετανία, Ρωσία και Ισραήλ αν και θα καθυστερήσουν να έρθουν στην Κύπρο. Υπάρχει ένα υπόλοιπο 50% στο οποίο η Κύπρος πρέπει να εργαστεί πάρα πολύ σκληρά για να τις κερδίσει. Το 15% των φετινών εσόδων εκτιμούμε ότι θα προέλθει από την εσωτερική αγορά. Το υπόλοιπο 35% θα προέλθει από Γερμανία, Αυστρία, Ελλάδα, Φινλανδία και άλλες χώρες που σήμερα βρίσκονται στην Κατηγορία Α ή Β. Πρέπει να τους δούμε με εξειδικευμένα πακέτα. Και να κλείσει έστω η φετινή χρονιά με θετικό ορόσημο ώστε να βάλει τις βάσεις για επόμενη χρονιά», πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίος τόνισε πως το 2021 πρέπει να αποτελέσει την αρχή της ανάκαμψης.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ολιστική ανάκαμψη. Αυτό εκτιμούμε ότι θα γίνει στο τέλος του 2022. Το 2021 σίγουρα δεν μπορεί να είναι στα δεδομένα του 2019. Και να πετύχουμε αυτό το στόχο είναι δεδομένο πως οι χώρες προέλευσης και τα ποσοστά που αντικατοπτρίζει κάθε χώρα θα διαφοροποιηθούν. Άρα να μην παραξενευτείτε να δείτε σημαντικές αυξήσεις από Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ισραήλ και άλλες γειτονικές μας χώρες», υπογράμμισε.

Τέλος, τόνισε με έμφαση πως το μακροπρόθεσμο πλάνο για το τουρισμό μέχρι το 2030 δεν αλλάζει.

«Η υλοποίηση του είναι μονόδρομος. Εκδώσαμε αυτό το πλάνο για να προλάβουμε την επόμενη κρίση. Η βάση είναι η διαφοροποίηση και των αγορών και των ηλικιών που προσελκύουμε. Δεν πρόκειται ούτε να ξεχάσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα, ούτε και τις βασικές μας αγορές. Πρέπει όμως να δούμε την επόμενη μέρα του τουρισμού μας», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»