Μ. Περδίος: Μείωση έως και 70%

Μείωση του τουριστικού ρεύματος έως και 70% προβλέπει ο chief operations officer της Louis Hotels Μάριος Περδίος. Σημειώνει ότι όλες οι προσπάθειές τους εστιάζονται στη συγκράτηση των απωλειών στον ζωτικό αυτό τομέα που προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τόπο μας και υποδεικνύει πως η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια για καμία επιχείρηση.
 
Τα πάντα είναι ρευστά
Στη Louis Hotels παρακολουθούμε με προσοχή τις εκτιμήσεις αναλυτών, διεθνών οργανισμών, καθώς και αξιωματούχων της Κυβέρνησης, για το τελικό πρόσημο του ΑΕΠ για τη φετινή δύσκολη χρονιά. Προβλέπουμε μια πτώση του 6%-8%, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σε θέση να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις, καθώς τα πάντα είναι ρευστά σε όλους τους οικονομικούς τομείς. Η επανεκκίνηση της δραστηριότητας φαίνεται να βρίσκεται κοντά, όμως αυτό θα γίνει τμηματικά και υπό όρους.
 
Διαφέρουν οι εκτιμήσεις
Έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια σειρά από εκτιμήσεις που η κάθε μια στηρίζεται στα δικά της δεδομένα. Το ΔΝΤ και οίκοι αξιολόγησης τοποθετούν τον πήχη της πτώσης στο 6%-6,5%, ενώ εσωτερικοί αναλυτές, χρησιμοποιώντας διαφορετικές παραμέτρους, διπλασιάζουν σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσοστά αυτά. Ασφαλώς, δεν είναι μόνο το ΑΕΠ που έχει τη σημασία του, καθώς η μείωση των κρατικών εσόδων και ο εξωτερικός δανεισμός αναμένεται να επιβαρύνουν το δημοσιονομικό ισοζύγιο και το δημόσιο χρέος. Γι’ αυτό δεν μπορεί κανένας να γνωρίζει πώς θα κινηθεί ο κάθε τομέας και ειδικά αυτοί που κατέχουν την πλειοψηφία στη συνεισφορά του ΑΕΠ.
 
Τεράστιο το πλήγμα
Εμείς εστιάζουμε στον τουρισμό, που αποτελεί τον ζωτικό χώρο της Louis Hotels. Ένα τομέα που πέρσι συνεισέφερε το 20% του ΑΕΠ της χώρας μας. Η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να συγκρατήσουμε με όλα μας τα όπλα τη μείωσή του. Όχι μόνο για τους δείκτες και τους αριθμούς καθαυτούς, αλλά και γιατί μέσα σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται τα δισεκατομμύρια ευρώ που μπαίνουν στη χώρα μας και προσφέρουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το κλείσιμο των αεροδρομίων, με συνέπεια τη συντριπτική μείωση της επιβατικής κίνησης, θα επιφέρει αναπόφευκτα μια τεράστια μείωση στην τουριστική βιομηχανία. Με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα, θεωρούμε ότι αυτή η πτώση που θα κληθεί να υποστεί φέτος ο τουρισμός θα κυμανθεί στο 65%-70%.
 
Νέα και δύσκολα δεδομένα
Σήμερα, δεν μιλάμε για τις συνηθισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο, όπως η εποχικότητα, η βελτίωση του προϊόντος που προσφέρουμε και η ισχυρή εξάρτησή μας από δύο μόνο αγορές, τη βρετανική και τη ρωσική. Τα πιο πάνω χρόνια προβλήματα μετατόπιζαν τα ποσοστά αφίξεων και εσόδων το πολύ σε μονοψήφιο ποσοστό. Η απότομη, όμως, ραγδαία πτώση θα φέρει σημαντικές αλλαγές και καλούμαστε για άλλη μια φορά να προσαρμοστούμε στα νέα και δύσκολα δεδομένα. Για να σας δώσω μια ενδεικτική εικόνα αναφορικά με τους υπολογισμούς μας, θα επισημάνω ότι κάθε χρόνο οι διανυκτερεύσεις Κυπρίων στα ξενοδοχεία αναλογεί μόλις στο 6% των ετήσιων διανυκτερεύσεων. Αν εξαιρέσουμε την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, το ποσοστό το οποίο μπορεί να βοηθήσουν οι συμπατριώτες μας είναι χαμηλό. Ακόμα κι αν καταφέρουμε να το διπλασιάσουμε, οι τιμές θα μειωθούν σε κάποιο βαθμό. Άρα το ποσοστό των εσόδων δεν θα μεταφραστεί, ενδεικτικά, σε 12% αλλά πιο κάτω.
 
Έκτακτο πλάνο λειτουργίας
Από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκαν τα διατάγματα για περιορισμό της πανδημίας, στη Louis Hotels έχουμε συγκροτήσει πλάνο λειτουργίας που ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πάντοτε βάσει των εξελίξεων και των περιορισμών. Πρώτο μας μέλημα ήταν, με το κλείσιμό τους όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες να εφαρμόσουν με προσήλωση τις οδηγίες των τοπικών αρμόδιων Αρχών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Το διάστημα αυτό έχουμε διατηρήσει ένα βασικό κορμό ανθρώπων, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την ομαλή επαναφορά στην κανονικότητα.

Νέα δεδομένα εργασίας
Έχουμε προσωπικό στα κεντρικά μας γραφεία, το οποίο χειρίζεται σημαντικά θέματα που αφορούν στη γενική διεύθυνση, τη στρατηγική της επόμενης ημέρας, καθώς και εμπορικές, νομικές, και οικονομικές υποθέσεις. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους διευθυντές των ξενοδοχείων μας και με βάση τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα ετοιμάζουμε το πλάνο δράσης για το άνοιγμα των μονάδων μας, όταν γίνει αυτό εφικτό. Όπως γνωρίζετε, ανοικτό παραμένει και το εστιατόριο Akakiko στη Λευκωσία με βασικό προσωπικό και εξυπηρετεί το κοινό με κατ’ οίκον παράδοση φαγητού. Για το υπόλοιπό μας προσωπικό υλοποιήσαμε το σχέδιο της Κυβέρνησης πλήρους αναστολής των εργασιών.
 
Όλοι και όλα αλλάζουν
Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα αλλάξει εντελώς όχι μόνο τον τουρισμό, αλλά κι όλα όσα θεωρούσαμε δεδομένα πριν από λίγους μήνες. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι η ίδια για καμία επιχείρηση του τομέα μας και εμείς καλούμαστε να ανταποκριθούμε άμεσα στη νέα πραγματικότητα. Στη Louis Hotels ξεκινήσαμε την προεργασία μας για το μέλλον, η οποία βασίζεται σε δύο σημαντικούς άξονες. Στους τρόπους βελτίωσης της υφιστάμενης λειτουργίας μας και των διαδικασιών, με επίκεντρο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας, αλλά και στις ευκαιρίες που γεννιούνται για να διαφοροποιήσουμε το προϊόν μας και να εισαγάγουμε καινοτομίες.
 
Απαιτείται κρατική αρωγή
Είναι εύκολα κατανοητό ότι οι δύο πιο πάνω άξονες θα ξεκινούν και θα τελειώνουν στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγιεινής όχι μόνο των φιλοξενούμενών μας αλλά και τους προσωπικού μας. Η επόμενη ημέρα, όμως, κρίνεται και από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, η οποία θα μας δώσει τα εφόδια για να επανακτήσουμε, αλλά και για να αυξήσουμε, τη συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας μας με στοχευμένα μέτρα, όπως μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, δημοτικών και άλλων φόρων.

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ