Τουρισμός: Επιβίωσε το 1974 θα επιβιώσει και σήμερα

Aν ο τουρισμός στην Κύπρο είχε πρόσωπο αυτό θα ήταν ο Γιώργος Μιχαηλίδης. Πρόκειται για τον νυν Πρόεδρο του Συνδέσμου Ειδικών Ενδιαφερόντων και Πολιτιστικής Κληρονομίας, πρώην γενικό διευθυντή μάρκετινγκ του Ομίλου Louis για 26 χρόνια και πρώην τουριστικό λειτουργό του ΚΟΤ για 16 χρόνια.

Πρόκειται δηλαδή για άτομο το οποίο υπηρετεί τον τομέα του τουρισμού για περισσότερα από 50 χρόνια και ήταν στη πρώτη γραμμή των λήψεων αποφάσεων σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή που διανύουμε.

Ο κ. Μιχαηλίδης μίλησε στο InBusinessNews για τα σημερινά δεδομένα αλλά και το πώς βίωσε τα γεγονότα του 1974 στον κυπριακό τουρισμό μετά την τουρκική εισβολή.
 
 
Το 1974 είχαμε μόνο 6 ξενοδοχεία
Τότε κλήθηκε από τον ΚΟΤ βρισκόμενος στο εξωτερικό να βοηθήσει στην ανάκαμψη του τομέα στην Κύπρο.  Όπως ανέφερε στο InBusinessNews το 1974 δεν υπήρχε ούτε αεροδρόμιο στην χώρα και λειτουργούσαν μόνο 6 ξενοδοχεία παγκύπρια και συγκεκριμένα το Paphos Beach στην Πάφο, το Apollonia στη Λεμεσό, το Amathus στη Λεμεσό, το Miramare στη Γερμασόγεια, το Sun Hall στη Λάρνακα και το Hilton νυν Landmark στη Λευκωσία.

Το 1977 μετά την απαραίτητη έναρξη λειτουργίας νέων υποδομών στην Κύπρο ήμουν εκ των βασικών συντακτών του πρώτου μάρκετινγκ plan του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. «Τα πράγματα τότε ήταν πολύ δύσκολα, όμως με επιμονή και αρκετή υπομονή καταφέραμε να επενδύσουμε στα πλεονεκτήματα που προσέφερε η Κύπρος και να προσελκύσουμε σημαντικό αριθμό τουριστών», ανέφερε.

Πως όμως βλέπει τα πράγματα σήμερα με τον πανικό που επικρατεί ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού; Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ;
Απώλεια θέσεων εργασίας
Επικαλούμενος στοιχεία του World Tourism Council μας ανέφερε αρχικά πως χάνονται καθημερινά 1 εκατομμύριο θέσεις τουρισμού ενώ εκτιμάται ότι θα χαθούν παγκοσμίως 50 εκατομμύρια θέσεις.Οι θέσεις αυτές αφορούν εργαζόμενους σε αεροπορικές εταιρείες, κρουαζιερόπλοια, ξενοδοχεία και τουριστικούς πράκτορες.

Έμφαση στην ανάπτυξη εσωτερικού τουρισμού
Ο κ. Μιχαηλίδης εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού κυρίως σε πιο φθηνά καταλύματα.Εκτιμά ότι αυτοί που κρατούν  λεφτά έχουν εξοχικά και θα γίνει στροφή σε αγροτουριστικά καταλύματα και άλλη φθηνά καταλύματα τύπου AirnBnb.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα πολυτελή ξενοδοχεία
Τα πολυτελή ξενοδοχεία εκτιμά, θα αντιμετωπίσουν το σοβαρότερο πρόβλημα και θα αναγκαστούν να προσφέρουν καλύτερες τιμές για να περιορίσουν τις ζημιές τους μέσω της μεγαλύτερης διάρκειας παραμονής στα δωμάτια τους. Κάποια εξ’ αυτών εκτιμά θα λειτουργούν για κάποιο διάστημα ως διαμερίσματα, δηλαδή με την καταβολή μηνιαίου ενοικίου σε αυτά.

Έχει χαθεί η φετινή χρονιά
H φετινή χρονιά έχει ήδη χαθεί εκτιμά ο κ. Μιχαηλίδης ο οποίος εκφράζει την άποψη πως θα πρέπει να δοθεί έμβαση στην επόμενη χειμερινή περίοδο και στην προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Μεγαλύτερη απώλεια οι Βρετανοί και οι Γερμανοί τουρίστες
Η Κύπρος όπως εξηγεί βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι διαχρονικά ο μεγαλύτερος αιμοδότης. Αυτή η προοπτική λόγω της υφιστάμενης κατάστασης θα χαθεί.
Παρόμοια προβλήματα εκτιμά ότι θα υπάρξουν και με την Γερμανία από την οποία φέτος έπειτα από συντονισμένες ενέργειες είχαμε προγραμματισμένες 30 πτήσεις την εβδομάδα.

Ακτίδα φωτός η Ρωσία
Η μόνη ακτίδα φωτός φέτος για τον τουρισμό μας αποτελεί η Ρωσία, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αλλά να το περιορίσει.
Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση πως θα γίνει σωστός σχεδιασμός από τους αρμόδιους φορείς και πως σε συνδυασμό με την στήριξη του κράτους ο τουρισμός θα ανακάμψει και θα βγει πιο ενισχυμένος. «Αφού τα καταφέραμε το 1974 θα τα καταφέρουμε και σήμερα», σημειώνει.
 
Πάντως μόνο για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο με βάση τα περσινά και τα προπέρσινα στοιχεία η Κύπρος είχε προσελκύσει τότε κοντά στο 1 εκατομμύριο τουρίστες και είχε έσοδα που ξεπερνούσαν τα €500 εκατ.
 
ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ
ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 169.334
ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 192.090

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 329.308
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 314.143

ΜΑΙΟΣ 2018 450.500
ΜΑΙΟΣ 2019 434.500
 
ΕΣΟΔΑ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ
ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 €96,6 εκατ.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 €110 εκατ.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 €186,6 εκατ.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 €181,4 εκατ.
 
ΜΑΙΟΣ 2019 €277,6 εκατ.
ΜΑΙΟΣ 2018 €294,7 εκατ.
 

Δειτε Επισης

Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ