Invest Cyprus: Σε αναζήτηση επενδυτών για τουρισμό

Επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού επιχειρεί να προσελκύσει ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), με στόχο να συμβάλει στην υλοποίηση των στόχων της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030 που έχει ανακοινωθεί πρόσφατα από τον Υφυπουργό Τουρισμού.
 
Η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2020 – 2030, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, απαιτεί και την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων, κομμάτι το οποίο ανέλαβε ο Invest Cyprus.
 
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας, παρουσίασε την νέα εξειδικευμένη μονάδα «TourInvest Cyprus». Όπως εξήγησε, η δημιουργία της μονάδας «TourInvest Cyprus» αποτελεί βασική εισήγηση ομάδας εξωτερικών συμβούλων προς την Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία υπό την εποπτεία του νυν Υπουργού Οικονομικών είχε αναλάβει την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.
 
Κύρια αποστολή της μονάδας «TourInvest Cyprus» είναι να καλύψει το κενό που υπήρχε στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας. Θα λειτουργεί ως το πρώτο σημείο επικοινωνίας (First Point of Contact) για ξένους επενδυτές, προσφέροντας υπηρεσίες τύπου One-Stop Shop, με την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης, φιλοξενίας και διοργάνωσης επισκέψεων (Site Visits) για δυνητικούς επενδυτές, ενώ θα παρέχει και υπηρεσίες υποστήριξης στους υφιστάμενους επενδυτές. Παράλληλα θα συνεργάζεται από την πλευρά της προσφοράς με τους ιδιοκτήτες έργων με στόχο τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού χαρτοφυλακίου με όλες τις διαθέσιμες επενδυτικές ευκαιρίες (Project Bank) στην χώρα μας.  Στόχος, η διαμόρφωση ενός ελκυστικού χαρτοφυλακίου με επενδυτικές ευκαιρίες.
 
Σύμφωνα με τον κ. Καμπανέλλα, ο ρόλος και η συμβολή του Invest Cyprus κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικοί ως προς την εκπλήρωση των Εθνικών Στόχων, τόσο των ποσοτικών όσο και των αριθμητικών, που προκύπτουν μέσα από τη Στρατηγική Τουρισμού 2030. «Ο κύριος στόχος είναι η προβολή της ελκυστικότητας της Κύπρου για επενδύσεις, η προώθηση στο εξωτερικό επί μέρους έργων που αναζητούν επενδυτές και χρηματοδότηση προκειμένου  να υλοποιηθούν, καθώς και η προσέλκυση επενδυτών και επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας ευρύτερα», τόνισε. Σε αυτήν την προσπάθεια αναμένεται να προκύψουν συνέργειες με άλλους τομείς ευθύνης του οργανισμού, όπως είναι τα επενδυτικά ταμεία, που αποτελεί επίσης τομέα προτεραιότητας για τον Invest Cyprus.
 
Όπως αναφέρθηκε, με δεδομένο το γεγονός ότι οι παραλιακές πόλεις που έχουν μεγάλη ροή τουριστών διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, μεγάλη έμφαση αναμένεται να δοθεί σε επενδύσει στις ορεινές περιοχές. Συγκεκριμένα, η προσπάθεια θα επεκταθεί και στην προσέλκυση επενδύσεων και έργων με βάση την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, με ζητούμενο την υλοποίηση έργων ικανών να υποστηρίξουν τις διάφορες μορφές θεματικού τουρισμού όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα, θεματικά πάρκα, κέντρα ευεξίας και ιατρικού τουρισμού κ.α.
 
Ερωτηθείς για το συνολικό ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση της στρατηγικής, ο κ. Καμπανέλλας ανέφερε ότι πρόκειται για εκατοντάδες εκατομμύρια. «Το επόμενο διάστημα θα δούμε που μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες», σημείωσε ο κ. Καμπανέλλας, προσθέτοντας ότι ο Invest Cyprus θα συμμετάσχει σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, τόσο από κοινού με το Υφυπουργείο τουρισμού όσο και μεμονωμένα.
 
 
Ηλεκτρονικό Project Bank
Σημαντική βοήθεια στην όλη αυτή προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων και μεγάλων έργων συνιστά και η ψηφιακή τεχνολογία.  Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα η εξειδικευμένη ιστοσελίδα  www.tourinvestcyprus.org.cy, η οποία αποτελεί κανάλι επικοινωνίας με δυνητικούς επενδυτές, καθώς διαθέτει πληροφορίες για επενδυτές και συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του τουρισμού. Διαθέτει και εμπλουτίζεται συνεχώς με όλα τα διαθέσιμα προς επένδυση έργα στον τουριστικό τομέα στην Κύπρο. Παράλληλα, σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υφυπουργείο έχει δημιουργηθεί σχετικό προωθητικό έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό. 
 
 
Οι στόχοι

Στο πλαίσιο της διάσκεψη τύπου ο κ. Καμπανέλλας επανέλαβε τους στόχους της Κύπρου για τον τομέα του τουρισμού, βάσει και την Εθνικής Στρατηγικής. Όπως ανέφερε, η Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό προνοεί ότι θα υπάρξει διπλασιασμός των διανυκτερεύσεων κατά τη χειμερινή περίοδο (63% του συνόλου), ενώ βάσει των στόχων του 2030 οι διανυκτερεύσεις σε αγροτικές περιοχές θα πρέπει να τετραπλασιαστούν, ήτοι από 100.000 σε 400.000 ετησίως. Όπως εξήγησε, για να γίνει αυτό χρειάζονται να γίνουν και άλλες υποδομές να γίνουν και άλλα έργα που χρειάζονται επενδύσεις, ούτως ώστε να υπάρχει κίνητρο για κάποιο να επισκεφθεί την Κύπρο και την χειμερινή περίοδο και η επίτευξη αυτού στου στόχου θα αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της αεροπορικής συνδεσιμότητας τους χειμερινούς μήνες.
 
 

Δειτε Επισης

Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια