Εξαγορά Condor: Πως επηρεάζεται η Κύπρος

Θετική εξέλιξη για τον κυπριακό τουρισμό και ειδικά για το τουριστικό ρεύμα της Πάφου, τουλάχιστον για το επόμενο καλοκαίρι, αποτελεί η πρόσφατη εξαγορά της γερμανικής Condor, της μεγάλης αεροπορικής εταιρίας charter που ήταν μέλος της χρεωκοπημένης Thomas Cook, από την πολωνική αεροπορική εταιρία LOT.

Διαβάστε ακόμα:
IN Business Awards 2019: Επιβραβεύεται το ευ επιχειρείν

Delta Residence: Το νέο οικιστικό έργο της Rotos Group
 
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο είχε ανακοινωθεί η συμφωνία Υφυπουργείου Τουρισμού και Hermes Airports με τη Condor για την έναρξη οχτώ εβδομαδιαίων πτήσεων από τέσσερα γερμανικά αεροδρόμια προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου τη χρονική περίοδο Απριλίου – Νοεμβρίου 2020. Ενδεχόμενο κλεισιμο της γερμανικής αεροπορικής εταιρείες θα έριχνε στο κενό τις ελπίδες της Πάφου για ανάκτηση του τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία, το οποίο είχε υποστεί πλήγμα μετά το λουκέτο στη Germania. 
 
Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, μετά την εξαγορά της Condor, η LOT προτίθεται να διατηρήσει το πρόγραμμα της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας, τουλάχιστον για την τρέχουσα χρονιά. Για την ώρα δεν πρόκειται να αλλάξει οτιδήποτε είτε στο operation είτε στη διαχείριση της εταιρείας. Οι οποιεσδήποτε αλλαγές θα γίνουν με το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν του 2020, οπότε και η Lot προτίθεται να επέμβει στα δρομολόγια της εταιρείας που εξαγόρασε. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο προγραμματισμός για τα οκτώ εβδομαδιαία δρομολόγια από τη Γερμανία προς την Πάφο την περίοδο Απριλίου – Νοεμβρίου 2020 παραμένει.  Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τον τουρισμό της Πάφου, η οποία αναμένει ότι θα δει φέτος τις αφίξεις της από τη Γερμανία να ανακάμπτουν. 
 
Deal €300 εκατ
Η συγκεκριμένη εξαγορά, η οποία σύμφωνα με το Reuters ανήλθε στα €300 εκατ., θα δημιουργήσει έναν από τους κορυφαίους αεροπορικούς ομίλους στην Ευρώπη, που εκτιμάται ότι θα μεταφέρει περισσότερους από 20 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Σημειώνεται ότι η Condor διαθέτει στόλο με περισσότερα από 50 αεροσκάφη, ενώ η LOT διαθέτει στόλο 80 αεροσκαφών.
 
Ο Διευθύνων Δύμβουλος της LOT, Rafal Milczarski, δήλωσε ότι πιθανότατα θα ενισχυθεί ο στόλος της εταιρείας με την αγορά 30 αεροπλάνων από την Boeing και την Airbus.
 
Αντίθετα με την Thomas Cook – την εταιρεία διακοπών που κατέρρευσε το Σεπτέμβριο – η Condor έλαβε ένα δάνειο διάσωσης ύψους 380 εκατ. ευρώ από την Γερμανία.
 
Στην κοινή τους ανακοίνωση η Condor και η LOT, η οποία ανήκει στην PGL, αναφέρουν ότι θα αποπληρώσουν το δάνειο στο σύνολό του. «Η εξαγορά διασφαλίζει το μέλλον της Condor και προσφέρει στους εργαζομένους, τους πελάτες και τους συνεργάτες της σταθερότητα και προοπτικές», δήλωσε ο Rafal Milczarski, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της PGL.
 
Η PGL αποτελεί μια από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Είναι ιδιοκτήτρια των Πολωνικών Αερογραμμών LOT, ενός από τους παλαιότερους  και ταχύτερα αναπτυσσόμενους αερομεταφορείς στην Ευρώπη. Η LOT πραγματοποιεί πτήσεις σε περισσότερους από 120 προορισμούς, με επίκεντρο την κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς επίσης και 18 μακρινούς  προορισμούς συνδέοντας τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Το 2019, η LOT μετέφερε περισσότερους από 10.000.000 επιβάτες. Διαθέτει στόλο 80 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων 15 αεροπλάνων τύπου Boeing 787 Dreamliner. Τα έσοδα της το 2019 ανήλθαν σε €1.9 δις.
 
Από την πλευρά της, η Condor, η οποία λειτουργεί από το 1956, μεταφέρει κάθε χρόνο περίπου 9.4 εκατομμύρια επιβάτες από οκτώ γερμανικά αεροδρόμια σε περίπου 90 προορισμούς στην Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική. Τα λειτουργικά κέρδη της, την περίοδο 2018-19 ανήλθαν σε €57 εκατ, ενώ οι πωλήσεις της έφτασαν τα €1,7 εκατ. Η Condor δραστηριοποιείται με στόλο άνω των 50 αεροσκαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Condor έχει επανειλημμένα ξεχωρίσει ως η πιο δημοφιλής αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας.
 

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ