Εκδόθηκε διάταγμα για κατώτατο μισθό σε επαγγέλματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας

Το Υπουργικό Συμβούλιο καθόρισε με διάταγμα τον κατώτατο μισθό σε σειρά επαγγελμάτων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στο πλαίσιο της συνεδρίασής του, την Τετάρτη. 
 
Όπως δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά τη διαδικασία ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπου οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι συμφώνησαν με τις συντεχνίες όπως ισχύσει η νομική ρύθμιση για τους κατώτατους μισθούς σε αριθμό επαγγελμάτων.
 
Οι δύο πλευρές, πρόσθεσε ο κ. Σεντώνας, είχαν αποδεχθεί σχετική μεσολαβητική πρόταση της Υπουργού Εργασίας, στην οποία είχε συμπεριληφθεί προσχέδιο του διατάγματος για τη ρύθμιση των κατώτατων ορίων των μισθών σε επαγγέλματα που συμφωνήθηκαν.
 
Το περί Κατώτατων Μισθών στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Διάταγμα του 2020 τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020 και σε αυτό περιλαμβάνεται πίνακας τόσο με τον κατώτατο, όσο και τον ωριαίο μισθό για 19 επαγγελματικές κατηγορίες.
 
Οι μισθοί περιλαμβάνουν πέραν του βασικού μισθού την ΑΤΑ και το δικαίωμα υπηρεσίας. Οι μηνιαίοι μισθοί για τα επαγγέλματα του πίνακα αφορούν εργασία 38 ωρών, εβδομαδιαία σε πενθήμερη βάση. Στο διάταγμα αναφέρεται ότι οι μισθοί για το υφιστάμενο προσωπικό στην ξενοδοχειακή βιομηχανία θα πρέπει να επαναπροσαρμοστούν ανάλογα, εφόσον είναι χαμηλότεροι.
 
Ενδεικτικά, ο πόρτερ/ υπάλληλος βαλιτσών με υπηρεσία μέχρι 6 μηνών αμείβεται με 870 ευρώ το μήνα ή 5,28 ευρώ την ώρα, ενώ ο ίδιος μισθός προνοείται και για τον βοηθό υπάλληλο υποδοχής με υπηρεσία μέχρι 3 μήνες. Ο μαθητευόμενος ζαχαροπλαστικής με υπηρεσία μέχρι 6 μήνες λαμβάνει κατώτατο μισθό 900 ευρώ ή 5,47 ευρώ την ώρα, ενώ ο γκρουμ/ υπάλληλος υποδοχής δικαιούται τουλάχιστον 935 ευρώ τον μήνα . Καμαριέρα/ρης με υπηρεσία μέχρι 3 μήνες αμείβεται τουλάχιστον με 920 ευρώ τον μήνα, καθαρίστρια/ης με 970 ευρώ και ο υπάλληλος υποδοχής Β και ο υπάλληλος μίνι μπαρ με 1.070 ευρώ.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food