Στην ολομέλεια για ψήφιση η πρόταση νόμου για Airbnb

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, αφού η πρόταση νόμου για ρύθμιση και φορολόγηση των ενοικιάσεων τύπου Airbnb ολοκληρώνεται και θα περάσει σύντομα από την ολομέλεια της Βουλής.
 
Η πρόταση νόμου είχε κατατεθεί από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ηλία Μυριάνθους.
 
Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι η πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των μεμονωμένων τουριστικών καταλυμάτων είναι προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, αφού θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των ορεινών, της υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών. Όπως είπε από τη στιγμή που κάθε ιδιώτης μπορεί να ανακαινίσει και να ενοικιάσει το κατάλυμά του ανοίγονται νέοι ορίζοντες, ιδιαίτερα στον τομέα του αγροτουρισμού.
 
Στην Κύπρο, ανέφερε, ένα μεγάλο ποσοστό των αφίξεων έρχονται με τουριστικούς πράκτορες οι οποίοι επιλέγουν την διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες όπου τηρούνται πολύ αυστηρά ποιοτικά κριτήρια. Ωστόσο, όπως είπε, αυτή η μορφή τουρισμού, με ενοικιάσεις μεμονωμένων καταλυμάτων, είναι το μέλλον και θα δώσει την ευκαιρία προσέλκυσης ειδικών μορφών τουρισμών και νέων αγορών όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Σκανδιναβία. οι τουρίστες από τις οποίες αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες.
 
Είπε επίσης ότι το Υφυπουργείο είχε συνάντηση με τις διαδικτυακές πλατφόρμες μέσω των οποίων γίνονται οι ενοικιάσεις, με τις οποίες συμφωνήθηκε ότι και αυτές θα υποχρεώνουν τον οποιοδήποτε ιδιώτη να αναρτά τον αριθμό μητρώου που θα λάβει από το Υφυπουργείο. Συμφώνησαν επίσης, όπως είπε, ότι στο μέλλον είναι στη διάθεση του για το θέμα της φορολόγηση των εσόδων,  παρέχοντας στοιχεία που θα βοηθήσουν τον Έφορο Φορολογίας. Σημείωσε ότι οι πλατφόρμες αυτές δεν έχουν πρόθεση να προωθούν την παράνομη ενοικίαση, τη νόμιμη ενοικίασης και θέλουν να βοηθήσουν στη σωστή φορολόγηση. Ωστόσο όπως είπε κατέληξαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει φορολόγηση στην πηγή όπως είπε προτείνει το Υφυπουργείο, αφού όπως τους είπαν δεν μπορεί να κάνει η πλατφόρμα ειδικές τροποποιήσεις για κάθε χώρα με την οποία συνεργάζεται.  
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι όσον αφορά την έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και καταλήγουν σε ένα κοινό κείμενο με κάποιες επιφυλάξεις εκ μέρους των συν-εισηγητών που θα πάνε στην ολομέλεια με τη μορφή τροπολογιών, κατά πόσο θα πρέπει να εξασφαλίζεται από πριν η έγκριση της διαχειριστικής επιτροπής για τα διαμερίσματα που ενοικιάζονται.  Πρόσθεσε ότι εξαιρετικά σημαντικό να προλάβουν την επόμενη τουριστική περίοδο όσον αφορά το θέμα, και εξέφρασε ικανοποίηση ότι επιτέλους ρυθμίζεται η διαδικασία ενοικιάσεως, δημιουργούνται μητρώα, θα υπάρχει έλεγχος φορολογικός και για ΦΠΑ και για φόρο εισοδήματος και μπαίνει μια τάξη στη λειτουργία αυτής της αγοράς, κάτι που όπως είπε θα βοηθήσει τον κυπριακό τουρισμό και την οικονομία.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι στη σημερινή συνεδρία ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου Αβέρωφ Νεοφύτου, αποδέχθηκε τις εισηγήσεις τους για αλλαγές στο αρχικό κείμενο με πιο βασικές τη διαγραφή της φράσης με την οποία επιτρεπόταν η εγγραφή στο Μητρώο των υφιστάμενων καταλυμάτων μόνο και όχι και των καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν μετά την έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας και τη διαγραφή της πρόνοιας, ότι με την υποβολή της αίτησης αδειοδότησης, ο ιδιοκτήτης πρέπει να υποβάλλει άδειες και δικαιολογητικά που απαιτούνται στα θέματα ασφάλειας και υγείας, όπως προνοείται και για άλλα αδειούχα τουριστικά καταλύματα όπως τα ξενοδοχεία. Ανέφερε παράλληλα ότι δεν έχει αποδεχθεί την εισήγηση της επιτροπής για διαγραφή της νέας διατύπωσης για την αδειοδότησης μονάδας σε κοινόκτητη ιδιοκτησία με την οποία απαιτείται η σύμφωνος γνώμη της Διαχειριστικής Επιτροπής. Το ΑΚΕΛ είπε, συνέβαλε δημιουργικά στη συζήτηση αυτής της σημαντικής πρότασης νόμου και προσπάθησε  να τη βελτιώσει όσο μπορούσε.       
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το θέμα των τουριστικών καταλυμάτων και η Επιτροπή καταλήγει σε μια συγκεκριμένη πρόταση που θα πάει προς την Ολομέλεια. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έχει διαφορετική άποψη για μια τροπολογία που θα πάει στην ολομέλεια, που απαιτείται προηγούμενη έγκριση από διαχειριστικές επιτροπές πολυκατοικιών για να εγγραφεί στο μητρώο αυτό το κατάλυμα. Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τώρα εκατοντάδες και χιλιάδες τέτοια καταλύματα από τα οποία δεν καταγράφονται πουθενά και θα εγγραφούν πλέον στον μητρώο και θα προχωρήσει η φορολόγηση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά
Εκστρατεία καλλιέργειας οδικής συνείδησης από την ΕΤΑΠ Πάφου
Vessel Check: Νέα υπηρεσία από τη Μαρίνα Αγίας Νάπας
Ελληνική Τράπεζα: Μονόδρομος η εξέλιξη για μια ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία
Επιμόρφωση των εργαζομένων του τουρισμού σε νέα σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Λάρνακας
Ηγεσία: Ο ρόλος του ηγέτη σε όλα τα επίπεδα
Προετοιμασίες από τα αεροδρόμια της Κύπρου για την άφιξη των τουριστών
Στις 87.961 οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο 2024