H ιστορία του ιδρυτή της Τhomas Cook

Η Thomas Cook ιδρύθηκε το 1841 από τον επιχειρηματία Τόμας Κούκ και μέχρι σήμερα πριν να οδηγηθεί δηλαδή στο κλείσιμο ήταν η αρχαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία του πλανήτη.
 
Στο ξεκίνημα της δραστηριοποίησης της πριν 178 χρόνια διοργάνωνε τοπικές εκδρομές προτού επιβιώσει από δύο παγκόσμιους πολέμους και πρωτοστατήσει στα πακέτα διακοπών και τον μαζικό τουρισμό.
 
Η ιστορία του Τόμας Κουκ

Ο Τόμας Κουκ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1808 από τον John και την Elizabeth Cook, στην περιοχή Derbyshire.
Σε ηλικία των 10 ετών, άρχισε να εργάζεται ως βοηθός κηπουρού με μισθό έξι πένες την εβδομάδα. Στην ηλικία των 14 ετών και μέχρι τα 19 του χρόνια, βοηθούσε τον θείο του John Pegg στην κατασκευή γραφείων.

Το 1832, ο Κουκ μετακόμισε στο Market Harborough, ενώ στις 2 Μαρτίου του 1833 παντρεύτηκε τη σύζυγο του Marianne Mason , με την οποία απέκτησε ένα γιο τον John Mason Cook, ο οποίος γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1834.

 

Η ιδέα του Τόμας Κουκ να προσφέρει εκδρομές ήρθε σε αυτόν, ενώ περπατούσε από την Market Harbourough στο Leicester για να παρευρεθεί σε μια συνάντηση. Στις 5 Ιουλίου 1841, ο Τόμας Κουκ συνόδευσε περίπου 500 ανθρώπους, οι οποίοι κατέβαλαν αντίτιμο για το ταξίδι μετ 'επιστροφής στην πρώτη του οργανωμένη εκδρομή..

 
Στις 4 Αυγούστου 1845 διοργάνωσε πάρτι για να ταξιδέψει από το Λέστερ στο Λίβερπουλ. Το 1846, πήρε 350 άτομα από το Leicester προς την Σκωτίας. Το 1851 με δικές του ενέργεις 150.000 άτομα ταξίδεψαν σε μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, σχεδίασε την πρώτη του εκδρομή στο εξωτερικό σε έκθεση που έγινε στο Παρίσι.

Η Thomas Cook απέκτησε εγκαταστάσεις στη Fleet Street του Λονδίνου το 1865. Το γραφείο περιλάμβανε επίσης ένα κατάστημα που πωλούσε βασικά αξεσουάρ ταξιδιού.Το 1872 συνεργάστηκε με τον γιο του John Mason Andrew Cook και μετονομάστηκε σε ταξιδιωτικό πρακτορείο ως Thomas Cook & Son.


Παράλληλα ο ίδιος και η σύζυγός του ήταν υπεύθυνοι για ένα μικρό ξενοδοχείο πάνω από το γραφείο. Πρώτος εισήγαγε και το μοντέλο των κουπονιών τα οποία είτε αφορούσαν εκπτώσεις για γεύμα σε εστιατόριο, είτε για διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

Ο Τόμας Κουκ αποφάσισε να αποσυρθεί από τον επιχειρηματικό στίβο το 1878, επιστρέφοντας στο Λέστερ όπου έζησε ήσυχα μέχρι το θάνατο του στις 18 Ιουλίου του  1892 σε ηλικία 83 ετών.

 

 

Δειτε Επισης

Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food