TourInvest Cyprus

«Λευκός καπνός» για τη για συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία

  28/08/2019 11:05
«Λευκός καπνός» για τη για συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία
TourInvest Cyprus

«Λευκός καπνός» για τη για συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία

  28/08/2019 11:05
Αύριο ή εντός των επόμενων λίγων ημερών η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου θα επιδώσει και επίσημα στις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις την πρότασή της για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. 
 
Η μεσολαβητική πρόταση της κ. Αιμιλιανίδου διαμορφώθηκε κατά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν νωρίς το πρωί έπειτα από σχεδόν 24 ώρες σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας παρουσία της ίδιας της Υπουργού και των συνεργατών της, των συνδέσμων ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ) της ΟΕΒ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο ηγεσιών.
 
Όπως προκύπτει, η πρόταση θα διαλαμβάνει τη νομική κατοχύρωση κατώτατου μισθού στον κλάδο, ενώ θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας σε σύγκριση με τις προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις.
 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, είπε ότι υπάρχει κατάληξη, προσθέτοντας ότι έστω και άτυπα και ανεπίσημα έχει υποβληθεί μια πρόταση, η οποία φαίνεται ότι και τα δύο μέρη, παρ` όλες τις δυσκολίες και παρ` όλες τις επιφυλάξεις και διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν, δεσμεύονται ότι θα την προωθήσουν στις γενικές συνελεύσεις των μελών τους, με στόχο να εγκριθεί.
 
Όπως είπε, «παρ` όλη τη σκληρή διαπραγμάτευση και παρόλο που θεωρεί ότι θα ήταν δίκαιο να είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους του τομέα, που έχουν υποστεί φοβερές θυσίες σε μια βιομηχανία που δεν έχει κτυπηθεί από την κρίση, έχουμε πετύχει πολύ σημαντικά πράγματα που αλλάζουν ριζικά τα εργασιακά δεδομένα στην βιομηχανία».
 
«Το πιο σημαντικό που πετύχαμε είναι ότι συμφωνήσουμε και με τους ξενοδόχους και με την κυβέρνηση είναι να προωθήσουμε με νομοθετικό τρόπο την κατοχύρωση κατώτατων μισθών για τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία», είπε.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Κυρίτσης είπε πως δεν επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι πετύχαμε όσα θέλαμε αλλά πετύχαμε σημαντικές επιτυχίες.
 
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας χαρακτήρισε δύσκολη την όλη διαπραγμάτευση, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό το ότι πετύχαμε έναν από τους βασικούς στόχους που ήταν η νομοθετική προστασία βασικών όρων της σύμβασης και κυρίως για τους νεοεισερχόμενους μέσα από την κατοχύρωση συγκεκριμένων θέσεων εργασίας, σε μια προσπάθεια να φύγει ο αθέμιτος ανταγωνισμός και ανάμεσα σε εργοδότες και ανάμεσα στους εργαζόμενους».
 
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, πρόσθεσε, πως πετύχαμε να κατοχυρωθεί το 38ωρο και η πενθήμερη εργασία, ο βασικός μισθός συν ΑΤΑ και η μονάδα, καθώς και παρεμφερή ωφελήματα όπως είναι το ταμείο πρόνοιας και την ίδια στιγμή πετυχαίνουμε ουσιαστικό ποσοστό αυξήσεων για τους εργαζόμενους, έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στη βάση της πορείας ανάπτυξης του κλάδου, αλλά την ίδια στιγμή της άμεσης εμπλοκής της συνεισφοράς των εργαζομένων σε αυτή την κατεύθυνση.
 
Ο κ. Μάτσας επεσήμανε παράλληλα ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια διατηρείται η εργατική ειρήνη, αναδεικνύεται και ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου και της σημασίας που μπορεί να διαδραματίσουν οι κοινωνικοί εταίροι και προς τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων αλλά και γενικότερα της διατήρησης της προοπτικής ανάπτυξης των επαγγελματικών κλάδων.
 
Μετά την υποβολή της επίσημης πρότασης θα συγκληθούν γενικές συνελεύσεις για τη λήψη της τελικής απόφασης.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μάτσας είπε πως θα γίνει προσπάθεια η νέα σύμβαση να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ξεπερνώντας τα δύο με τρία χρόνια και πως μπορεί να φτάσει τα τέσσερα χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα να πετύχεις περισσότερους στόχους.
 
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, σημείωσε με τη σειρά του πως ήταν μια πάρα πολύ περίπλοκη εξίσωση την οποία κληθήκαμε να επιλύσουμε και πρόσθεσε ότι η πρόταση της Υπουργού Εργασίας υποβλήθηκε προφορικά στους κοινωνικούς εταίρους.
 
«Έχει επιτευχθεί ένας ιστορικός συμβιβασμός με κερδοζημίες γα την κάθε πλευρά, οι οποίες όμως αποτελούν κέρδος αμιγές κέρδος για την ξενοδοχειακή βιομηχανία ως οικονομική δραστηριότητα", ανέφερε.
 
Όπως είπε, στρεβλώσεις και προβληματικά πεδία της συλλογικής σύμβασης τυγχάνουν διαχείρισης και εκσυγχρονισμού και ανοίγουμε τις πόρτες για είσοδο νέου αίματος στην ίσως πιο σημαντική βιομηχανία του τόπου, με προσέλκυση νέων εργαζομένων καλά καταρτισμένων για αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος μας.
 
«Βλέπουμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα, επενδύουμε στον πλούτο της τουριστικής βιομηχανίας που είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο«, πρόσθεσε.
 
Ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως «είπαμε από την αρχή ότι οι εργαζόμενοι έχουν τον απόλυτο σεβασμό των ξενοδόχων και θα αναζητούσαμε με σοβαρότητα  και υπευθυνότητα τις χρυσές τομές».
 
Τέλος εξήρε την «εκπληκτική», όπως την χαρακτήρισε επιμονή της Υπουργού στη αναζήτηση λύσεων και στην επίλυση προβλημάτων που αναφύονταν κατά την πρόοδο της διαπραγμάτευσης.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Αντωνίου είπε πως η ΟΕΒ «θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και στα ζόρικα και στα δύσκολα και θα είναι μαζί με τους συνδέσμους - μέλη της η ελπίδα για το μέλλον του τόπου».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας