Στον αέρα καλοκαιριάτικα τα ξενοδοχεία

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αφού η διαρκής αποτυχία επίτευξης μιας συμφωνίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης – η προηγούμενη, που συνεχίζει να υφίσταται, έληξε με το τέλος του 2018- φέρνει τις συντεχνίες ένα βήμα πριν την απόφαση λήψης απεργιακών μέτρων, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου. 
 
Οι θέσεις των συντεχνιών δεν βρίσκουν ανταπόκριση από τη πλευρά των ξενοδόχων και η εργατική διαφορά που συντηρείται εδώ και διάστημα κατέληξε να συζητείται στη Μεσολαβητική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο το χάσμα στις απόψεις των δύο πλευρών συνεχίζει να αποτελεί υψηλό εμπόδιο στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης σε έναν από τους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας.
 
Διαβάστε ακόμα: Νέο ξενοδοχείο στο κέντρο της Λευκωσίας

Διαβάστε ακόμα: Cremoso Gelato Artigianale: Η αυθεντική Ιταλική γεύση Gelato τώρα και στη Λάρνακα
 
Συντεχνιακές πηγές ανέφεραν στο InBusinessNews ότι τα απεργιακά μέτρα, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη εποχή, δεν είναι αυτοσκοπός και ότι ευελπιστούν για μία συμφωνία της ύστατης στιγμής. Παρά ταύτα εάν οι διαπραγματεύσεις των δύο μερών φτάσουν σε τέλμα, τότε, όπως λένε, θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε δραστικά μέτρα.
 
Η κρίσιμη συνάντηση
 
Για αύριο, Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη νέα κρίσιμη συνάντηση στη Μεσολαβητική Υπηρεσία, από τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να προκύψουν και οι ανάλογες εξελίξεις. Δηλαδή, είτε τα δύο μέρη θα καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, είτε η κάθε πλευρά θα πάρει το δρόμο της και η ξενοδοχειακή βιομηχανία θα απειληθεί με παράλυση στην κρισιμότερη περίοδο της σεζόν.
 
Θέλουν να καρπωθούν από την ανάπτυξη του τουρισμού 
 
Αυτό που προτάσσει η πλευρά των υπαλλήλων είναι ότι, η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι από τους λίγους κλάδους της οικονομίας που δεν έχουν πληγεί κατά τη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αντιθέτως παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη.

Στο ίδιο πλαίσιο οι συντεχνίες περιλαμβάνουν και τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν στους ξενοδόχους το περασμένο διάστημα, καθώς και την αύξηση της κερδοφορίας τους.
Οι ίδιοι ζητούν όπως στην νέα συλλογική σύμβαση αντανακλάται η άνοδος του τουριστικού τομέα, σε θέματα όπως είναι η μισθοδοσία, το ταμείο προνοίας και άλλα παρεμφερή ωφελήματα.
 
Οριζόντια εφαρμογή της σύμβασης
 
Επιπρόσθετο στοιχείο διεκδίκησης, αλλά βασικό, είναι η νομοθετική κατοχύρωση συγκεκριμένων όρων της σύμβασης – κυρίως των μισθών- ώστε να υπάρχει ασφαλιστική δικλίδα που να διασφαλίζει την πρακτική και οριζόντια εφαρμογή των όσων θα συμφωνηθούν σε θεωρητικό επίπεδο.
 
Οι ίδιοι μιλούν για επιλεκτική εφαρμογή της τελευταίας σύβασης, κάτι που, όπως λένε, δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα σε εργαζόμενους, αλλά και επιχειρήσεις (αυτές που εφαρμόζουν τη σύμβαση και όσες δεν την εφαρμόζουν ή τηρούν επιλεκτικά κάποιες από τις πρόνοιες).  
 
Να σημειωθεί ότι στη διαδικασία διαπραγμάτευσης συμμετέχουν, από την εργοδοτική πλευρά, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) και εκ μέρους των συντεχνιών, οι ΣΕΚ και ΠΕΟ, με τις δύο συντεχνίες να τηρούν κοινή στάση στο θέμα.
 

Δειτε Επισης

«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Amanti, MadeForTwo Hotels: Επαναλειτουργεί ανανεωμένο από 1η Απριλίου για το καλοκαίρι του 2024
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Το πρωτοποριακό φόρουμ «Γυναίκες στον Αέρα» της Wizz Air
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Paradox Museum Limassol: Γιορτάζει ένα χρόνο λειτουργίας με δωρεάν είσοδο σε όλα τα παιδιά