Μαραθώνιος: Οικονομική ένεση σε νεκρές τουριστικές περιόδους

Όταν ο Φειδιππίδης, ξεκινούσε ένστολος να τρέξει από τον Μαραθώνα προς την Αθήνα το 490 π.Χ, για να μεταφέρει στην Αθήνα το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων και των Πλαταιέων, εναντίον των Περσών του Δάτη και του Αρταφέρνη, σίγουρα δεν θα φανταζόταν πως θα γινόταν το πάθος για εκατομμύρια κόσμο μετά από 2.500 χρόνια.

Ο άθλος του Αθηναίου Ημεροδρόμου αναβίωσε στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, μετά από εισήγηση του Γάλλου γλωσσολόγου και ελληνιστή Μισέλ Μπρεάλ. Από τότε η ιστορία είναι γνωστή, ο βρακάς από το Μαρούσι κερδίζει τον πρώτο Ολυμπιακό Μαραθώνιο, με τον Πιέρ ντε Κουμπερτέν να του αναφέρει «Σπύρο σήμερα έγραψες ιστορία». Το 1897 η Βοστώνη διοργανώνει τον πρώτο Μαραθώνιο εκτός Ολυμπιακών αγώνων και από τότε αρχίζει μια νέα εποχή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα worldsmarathons σήμερα 121 χρόνια μετά τον Μαραθώνιο της Βοστώνης διοργανώνονται 4.313 επίσημοι Μαραθώνιοι διεθνώς, χωρίς να υπολογίζονται οι αγώνες μικρότερων αποστάσεων αλλά και του ορεινού τρεξίματος, που και αυτοί αριθμούν σε χιλιάδες. Η παγκόσμια  έκρηξη του δρομικού κινήματος δημιούργησε εκατομμύρια Φειδιππίδες. Η κάθε πόλη από την μεγαλύτερη μέχρι την μικρότερη έχει τον δικό της Μαραθώνα και την δική της Αθήνα. Ο Μαραθώνιος ξέφυγε από τα στενά όρια του κλασσικού αθλητισμού και πλέον μετατράπηκε σε ένα δυναμικό προϊόν όπου η κάθε πόλη και χώρα ανά το παγκόσμιο, το εκμεταλλεύεται, αντλώντας σημαντικά πλεονεκτήματα.

Το πάθος του Μαραθωνίου δημιούργησε ένα νέο είδος αθλητικού τουρισμού, καθώς εκατομμύρια ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές ταξιδεύουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης για να δοκιμάσουν την τύχη τους στα 42.195 μέτρα.  Στην Νέα Υόρκη, που είναι και ο εμπορικότερος Μαραθώνιος στον κόσμο είχε φέτος στην εκκίνηση του πέραν των 50.000 αθλητών οι οποίοι επιλέγηκαν από 105.000 αιτήσεις συμμετοχής.  Από αυτούς υπήρχαν αθλητές από 139 χώρες με την Ιταλία και την Γαλλία να έχουν τους περισσότερους επισκέπτες αθλητές. Τον αγώνα παρακολούθησαν περισσότεροι από 1 εκατ. θεατές ενώ τα έσοδα του αγώνα απέφεραν μόνο στην διοργάνωση $825.000.

Μην πάμε όμως τόσο μακριά. Η Αθήνα που είναι και η κοιτίδα του Μαραθωνίου, είχε στην φετινή της διοργάνωση 55 χιλ. συμμετοχές σε όλα τα αγωνίσματα. 11.075 δρομείς, από 122 χώρες, ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να λάβουν μέρος στους αγώνες του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Μαζί με τους συνοδούς τους έφτασαν στις 20.000, ενώ εκτιμάται πως ο κάθε ξένος επισκέπτης ξόδεψε 1000 ευρώ (ξενοδοχείο, φαγητό, συμμετοχή στον Μαραθώνιο, δώρα, αναμνηστικά, μετακίνηση, ξεναγήσεις κ.λπ.).  Στην πρόσθεση μπαίνει και ο εσωτερικός τουρισμός. 4.000 ήταν οι Έλληνες δρομείς εκτός Αττικής που πήγαν στην Αθήνα για τον αγώνα, ενώ μαζί με τους συνοδούς τους έφτασαν σε 5.000. Συνολικά ο Αυθεντικός Μαραθώνιος άφησε στην Ελλάδα πέραν των 27,5 εκατ. ευρώ σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για την χώρα.  
 
Η πατρίδα του Στέλιου Κυριακίδη, ενός από τους θρυλικότερους αθλητές του αγωνίσματος δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός εξελίξεων. Έστω και αργοπορημένα η Κύπρος ανέβηκε στο τρένο και πλέον άρχισε να αντιλαμβάνεται την δυναμική του προϊόντος. Για το 2018 διοργανώθηκαν αρκετοί αγώνες στο νησί μας, κάποιοι με ιδιωτική πρωτοβουλία και κάποιοι από Δήμους της χώρας.

Ας δούμε όμως σε αριθμούς την δυναμική των μεγαλύτερων Μαραθωνίων της χώρας μας, όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επισκεπτών, υπολογίζοντας πως οι αγώνες αυτοί γίνονται  σε νεκρές τουριστικές περιόδους.

Limassol Marathon στην Λεμεσό

Ο 12ος ΟΠΑΠ Μαραθώνιος ΓΣΟ Λεμεσού ο οποίος φιλοξενεί και το παγκύπριο πρωτάθλημα Μαραθώνιου δρόμου πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Μαρτίου 2018. Στην διοργάνωση συμμετείχαν 7.960 δρομείς, προερχόμενοι από 66 χώρες. Την μεγαλύτερη συμμετοχή από το εξωτερικό είχαν αθλητές προερχόμενοι από την Αγγλία, την Ρωσία, την Ελλάδα, την Πολώνια και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο Μάρτης, αποτελεί τον 4ο χειρότερο τουριστικό μήνα του έτους. Τον Μάρτιο του 2018  οι τουρίστες που έφτασαν στην Κύπρο ήταν 192.090.
 

Logicom Cyprus Marathon

Ο 20ος Logicom Cyprus Marathon πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2018. Στον αγώνα συμμετείχαν 2881 αθλητές, εκ των οποίων το 50% ήταν από το εξωτερικού. Οι συμμετοχές προέρχονταν από 50 χώρες με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει ποσοστό συμμετοχής 20%, η Ελλάδα 5% και η Ρωσία 5%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο Μάρτης , αποτελεί τον 4ο χειρότερο τουριστικό μήνα του έτους. Τον Μάρτιο του 2018 οι Τουρίστες που έφτασαν στην Κύπρο ήταν 192. 090.
 

Radisson Blu Larnaka International Marathon στην Λάρνακα

O 2ος Radisson Blu Larnaka International Marathon πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2018. Συνολικά έτρεξαν περίπου 3.131 αθλητές, με συμμετοχές από 40 και πλέον χώρες του εξωτερικού. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να τρέξουν στην πόλη της Λάρνακα επέδειξαν αθλητές προερχόμενοι κυρίως από την Μ. Βρετανία, την Ελλάδα και την Ρωσία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ο Νοέμβρης, αποτελεί τον 3ο χειρότερο τουριστικό μήνα του έτους. Τον Μάρτιο του 2018 οι Τουρίστες που έφτασαν στην Κύπρο ήταν 158.685.
 

Με τα παραπάνω στοιχεία, αντιλαμβανόμαστε πως οι αγώνες αυτοί καταφέρνουν να συγκεντρώσουν χιλιάδες εγχώριους και ξένους επισκέπτες στις πόλεις των διοργανώσεων τις ημέρες πριν και μετά τον αγώνα. Υπολογίζοντας πως οι περισσότεροι αθλητές συνοδεύονται από ένα τουλάχιστόν συνοδό και σπαταλούν χρήματα σε υπηρεσίες όπως (ξενοδοχείο, φαγητό, συμμετοχή στον Μαραθώνιο, δώρα, αναμνηστικά, μετακίνηση, ξεναγήσεις κ.λπ.) τότε η οικονομική «ένεση» για τις πόλεις σε νεκρές τουριστικές περιόδους είναι σημαντική.

Τα στοιχεία προέρχονται από τα επίσημα αποτελέσματα των διοργανώσεων όπως είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες τους.

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ