Αναστασιάδου: Το κενό της Cobalt θα καλύψουν άλλες εταιρείες

InBusinessNews  19/10/2018 11:59
Αναστασιάδου: Το κενό της Cobalt θα καλύψουν άλλες εταιρείες

Αναστασιάδου: Το κενό της Cobalt θα καλύψουν άλλες εταιρείες

InBusinessNews  19/10/2018 11:59

Για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την αναστολή του πτητικού προγράμματος της αεροπορικής εταιρείας Cobaltair Ltd, ενημέρωσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, η Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου.

RELATED ARTICLES


Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της  Επιτροπής η κα. Αναστασιάδου ανέφερε πως συζητήθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν από το κλείσιμο της εταιρείας, όπως και οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει το υπουργείο για επαναπατρισμό των επιβατών που θα ταξίδευαν με την Cobaltair, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε ό, τι αφορά τα θέματα που αφορούν την επιβατική κίνηση η uπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κενό που δημιουργείται λόγω της αναστολής του πτητικού προγράμματος της Cobaltair, θα καλυφθεί από άλλες αεροπορικές εταιρείες, εκτιμώντας ότι μέχρι την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως.

Θα επανέλθουν σύντομα οι κανονικές τιμές εισιτηρίων
Ερωτηθείσα κατά πόσον το Yπουργείο ασκούσε τον απαραίτητο εποπτικό έλεγχο στην εταιρεία, η κα. Αναστασιάδου σημείωσε ότι «η επιτροπή ΑΤΛΑΣ είχε απευθύνει επιστολή προς την εταιρεία καλώντας την να παρουσιάσει ενώπιον της το χρηματοοικονομικό της πλάνο μέχρι τις 22 Οκτωβρίου».

Κληθείσα να σχολιάσει τις ανησυχίες για πιο ακριβά εισιτήρια λόγω της αναστολής των εργασιών της Cobaltair, ανέφερε πως υπήρξε όντως μια αυξητική τάση στις τιμές. Τόνισε, ωστόσο, ότι η εκτίμηση των ταξιδιωτικών πρακτόρων είναι πως οι τιμές θα επανέλθουν σύντομα, στα ίδια επίπεδα.

Ερωτηθείσα τέλος κατά πόσον υπάρχουν και άλλες εταιρείες με βάση τους την Κύπρο, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, η κα. Αναστασιάδου σημείωσε πως η αρμόδια αρχή, εφαρμόζοντας τον κοινοτικό κανονισμό, παρακολουθεί σε τακτική βάση όλες τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο, τόσο για θέματα που αφορούν την ασφάλεια όσο και για ζητήματα οικονομικής βιωσιμότητας.

Οικειοθελώς» προχώρησε το κράτος στην καταβολή του 1,5 εκατομμυρίου  
Όπως κατέστησε σαφές η κ. Αναστασιάδου το κράτος προχώρησε «οικειοθελώς» στην καταβολή του ποσού της τάξης του 1,5 εκ., για τον επαναπατρισμό των επιβατών της Cobalt Air, που εγκλωβίστηκαν λόγω του κλεισίματος της εταιρείας, μη αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο να διεκδικήσει αργότερα το συγκεκριμένο ποσό από την εταιρεία, αφού ακόμα υφίσταται ως νομικό πρόσωπο.

Απευθυνόμενη στα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών, εξέφρασε την πεποίθηση πως το κράτος δεν επωμίζεται μεγάλο κόστος, σημειώνοντας πως είχε καθήκον να βοηθήσει τους επιβάτες που εγκλωβίστηκαν.

Δικαίωμα για υποβολή αίτησης λειτουργίας
Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι αν η Cobalt Air εξεύρει λεφτά από ξένο επενδυτή, τότε έχει δικαίωμα να ξανακάνει αίτηση λειτουργίας και να επανέλθει, σημειώνοντας ότι η ίδια δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

Επίσης, τόνισε πως το κλείσιμο της εταιρείας δεν οφείλεται σε λόγους ασφαλείας, αλλά σε λόγους οικονομικής βιωσιμότητας.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η Υπουργός Μεταφορών είπε πως ανταλλάχθηκαν απόψεις σε σχέση με την αντιμετώπιση των τυχόν προβλημάτων, που μπορεί να δημιουργηθούν στην οικονομία και τον τουρισμό, εκφράζοντας την εκτίμηση πως τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται μέσα σε μερικούς μήνες.

«Πιστεύουμε ότι η επιβατική κίνηση θα καλυφθεί από άλλες εταιρείες και μέχρι το καλοκαίρι, που θα είναι το τουριστικό ρεύμα, θα κυλήσουν όλα ομαλά. Βεβαίως είναι δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά είναι αντιμετωπίσιμη και τη διαχειριζόμαστε όπως μπορούμε», ανέφερε η κ. Αναστασιάδου.

Συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα θα έχει το Υπουργείο Μεταφορών
Η Υπουργός Μεταφορών προτίθεται να συναντηθεί με το Γενικό Εισαγγελέα, με στόχο να διευκρινιστούν κάποιες νομικές πτυχές επί του θέματος.

«Υπάρχει μια νομική πτυχή που θέλουμε να διευκρινίσουμε με το Γενικό Εισαγγελέα για το όλο θέμα. Επιτρέψετε μου να μην πως περισσότερα», είπε.
 
Πιο ακριβά εισιτήρια
Κληθείσα να σχολιάσει τους φόβους που εκφράστηκαν χθες για πλήγμα στον ανταγωνισμό, με συνέπεια τα πιο ακριβά εισιτήρια, η κ. Αναστασιάδου ανέφερε ότι «μια αντίδραση στην αγορά υπήρξε και αυξήθηκαν οι τιμές προσωρινά αυτή τη βδομάδα», για να συμπληρώσει ότι οι τιμές αυτές ίσως επικρατήσουν και την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, σημείωσε πως όπως πληροφορείται από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, αλλά και από την Hermes Airports «οι τιμές επανέρχονται σε ομαλά επίπεδα από το Νοέμβριο».

Προβλήματα και σε άλλες εταιρείες;
Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν παρόμοια προβλήματα και σε άλλες εταιρείες ή ανοικτά θέματα που πρέπει να επιλυθούν, η Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως Αρχή Αδειοδότησης Αεροπορικών Εταιρειών (ΑΤΛΑΣ) «εφαρμόζοντας τον κοινοτικό κανονισμό παρακολουθεί στενά όλες τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και εξετάζει τις δυνατότητες τους τόσο από πλευράς ασφάλειας, όσο και από χρηματοοικονομικής πλευράς.

«Στα πλαίσια αυτά», συμπλήρωσε, «εξετάζονται οι συγκεκριμένες εταιρείες και παρακολουθούνται, ώστε να τηρούν τις προδιαγραφές του κοινοτικού κανονισμού».
 
Το χρονικό της αναστολής των εργασιών της εταιρείας
Όπως ανέφερε στους βουλευτές η Υπουργός, η εταιρεία Cobalt είχε πει στο Υπουργείο να περιμένει γιατί ήταν πολύ κοντά στο να υπογράψει με ένα επενδυτή.

Εξήγησε ότι στη συνέχεια φαίνεται ότι δεν κατέληξε η συμφωνία αυτή και ανακοινώθηκε δημοσίως πλέον ο τερματισμός των εργασιών της.

«Η ΑΤΛΑΣ παρακολουθούσε την όλη κατάσταση και μάλιστα ο Πρόεδρος της Επιτροπής είχε απευθύνει επιστολή προς την εταιρεία με ένα χρονικό περιορισμό, στον οποίο έπρεπε η εταιρεία να παρουσιάσει το χρηματοοικονομικό της πλάνο. Ο χρονικός περιορισμός που της τέθηκε ήταν η 22η του μηνός. Φαντάζομαι ότι δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει το χρηματοοικονομικό της πλάνο μέχρι τότε και μοιραία καταλήξαμε στο ίδιο αποτέλεσμα», είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών, Γιώργος Προκοπίου, εξέφρασε τη λύπη του για το κλείσιμο ακόμη ενός αερομεταφορέας στην Κύπρο,  με τα συνεπακόλουθα αποτελέσματα που θέλουν 260 άτομα με οικογένειες να χάνουν τη δουλειά τους και ταλαιπωρία 18.000 επιβατών.

«Η Υπουργός μαζί με το Γενικό Διευθυντή  άκουσαν όλους τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας. Το πιο βασικό είναι ότι δεν θα ταλαιπωρηθεί κανένας. Όποιος έχει κόψει εισιτήριο δεν θα το χάσει. Δεν θα χάσει κανένας τα λεφτά του, όλοι θα πάρουν άλλο εισιτήριο ή θα τους επιστραφούν  τα χρήματα τους. Αυτό το ποσό θα στοιχίσει περίπου 2 εκ.», είπε.
 
Κάλυψη του κενού από άλλες εταιρείες
Ο κ. Προκοπίου είπε πως πήραν διαβεβαιώσεις πως το κενό που αφήνει αυτή η εταιρεία θα καλυφθεί από άλλες εταιρείες, για να σημειώσει πως τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν από το Υπουργείο για  κάποιους προορισμούς, που η Cobalt ήταν η μοναδική που εκτελούσε δρομολόγια, να μεσολαβήσει ώστε να βρεθούν άλλες εταιρείες για να καλύψουν τους προορισμούς αυτούς.

Εξάλλου, το Υπουργείο ανέφερε ότι θα είναι σε ετοιμότητα και σε εγρήγορση με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να αποκατασταθεί η τάξη και να έρθει η ομαλότητα.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, εξέφρασε την ελπίδα όλοι οι ταξιδιώτες να επιστρέψουν με ομαλότητα πίσω στον προορισμό τους.

Επιπλέον, εξέφρασε την ευχή το κενό που αφήνει η Cobalt να καλυφθεί με τα δρομολόγια άλλων εταιρειών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάννης, εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη του κόμματός του στους 280 εργαζόμενους, αλλά και τους επιβάτες που έχουν ταλαιπωρηθεί.

Κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο  να λάβει άμεσα μέτρα αποκατάστασης της εικόνας του κράτους, αλλά και μέτρα ούτως ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό.

Ζήτησε, ταυτόχρονα, από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο όπως υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία  για την αδειοδότηση τέτοιων εταιρειών, ούτως ώστε να προκαταλαμβάνονται οι εξελίξεις.

«Το κόστος θα μετακινηθεί στον Κύπριο φορολογούμενο. Είναι εδώ που ζητούμε το Υπουργείο Μεταφορών να μεριμνήσει σε περίπτωση που θα επανέλθει η εταιρεία να απαιτήσει τα χρήματα τα οποία θα ξοδέψει το δημόσιο για να επαναπατρίσει τους επιβάτες», ανέφερε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε πως το Κίνημά του δεν έχει ικανοποιηθεί από τις εξηγήσεις που έχει δώσει η Υπουργός Μεταφορών για το θέμα.

«Θεωρούμε», είπε, «ότι το ενδεχόμενο να ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό είναι ανοικτό, δεν αποκλείεται και δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες και ούτε φαίνεται  η κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να εφαρμόσει ασφαλιστικές δικλίδες. Το κόστος σε μεγάλο βαθμό φαίνεται ότι θα το αναλάβει ο Κύπριος φορολογούμενος».  

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας