Powered by

ΠΑΣΥΞΕ: Τα αγκάθια στην απόδοση των ξενοδοχείων

Μπορεί μεν ο τουρισμός να κατέγραψε εντυπωσιακές επιδόσεις το 2017, με τις εν λόγω επιδόσεις να συνεχίζονται και το 2018, ωστόσο παρουσιάζονται σημάδια επιβράδυνσης από την 2η σε μέγεθος αγορά προέλευσης τουριστών, αυτή της Ρωσίας, μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της με την Τουρκία η οποία επανέκαμψε δυναμικά.
 
Μάλιστα, στην έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΥΞΕ υπογραμμίζεται ότι φέτος μια στις δύο προκρατήσεις Ρώσων τουριστών για το επερχόμενο καλοκαίρι επιλέγουν την Τουρκία. Παρά την οριακή μείωση της Ρωσικής αγοράς προς την Κύπρο της τάξης του 0.6% κατά το πρώτο τετράμηνο του 2018, ο Σύνδεσμος προσβλέπει σε σταδιακή ανάκαμψη της, ενώ υπάρχει συγκρατημένη εκτίμηση για φέτος ότι είτε ο αριθμός των Ρώσων τουριστών θα κυμανθεί στα ίδια περσινά επίπεδα, είτε θα καταγράψει μικρή μείωση.
 
Διαβάστε ακόμα: Στην κορυφή των κατασκευών η Λευκωσία, στα τάρταρα η Πάφος

Την ίδια ώρα, αξιολογώντας τους βασικούς παράγοντες που αποτελούν τροχοπέδη στην υγιούς απόδοσης της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ο ΠΑΣΥΞΕ υπογραμμίσει ότι θα πρέπει να δοθούν λύσεις στα ακόλουθα κύρια προβλήματα και στις επιβαρύνσεις που της επιβάλλονται:
  • Η Κύπρος συνεχίζει ν’ αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνιστικό πρόβλημα με τις τιμές για διακοπές στην Κύπρο να είναι, παρά τις συνεχείς προσφερόμενες εκπτώσεις, αισθητά ακριβότερες έναντι των αντίστοιχων τιμών για διακοπές σε κύριους ανταγωνιστικούς της προορισμούς.
     
  • Το υπαρκτό πρόβλημα της εποχικότητας του τουρισμού, ένεκα και των συνεχιζόμενων ελλείψεων του τουριστικού μας προϊόντος, σε σύγκριση με τους κύριους ανταγωνιστικούς προς εμάς προορισμούς.
     
  • Παρόλο που το κόστος ηλεκτρισμού έχει μειωθεί από τα τέλη 2015, εντούτοις υπάρχει ανάγκη υιοθέτησης ειδικών μειωμένων τελών ηλεκτρισμού, νερού και αποχετεύσεων για τις ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης το κόστος τροφοδοσίας των μονάδων μας είναι το ψηλότερο στην Ευρώπη, χωρίς να αγνοείται και το σχεδόν διπλάσιο κόστος χρηματοδότησης έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου στην Ευρώπη.
     
  • Επιβολή φορολογιών και τελών που άδικα επιβάλλονται και μάλιστα σε αυξημένα επίπεδα σε βάρος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.
     
  • Το πρόβλημα της παραγωγικότητας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία που έχει ακόμα πολύ σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, με την πιο ευέλικτη αξιοποίηση του προσωπικού και την υιοθέτηση πιο αποτελεσματικών διαδικασιών στη διεξαγωγή των εργασιών, αξιοποιώντας καλύτερα και τις νέες τεχνολογίες.

Διαβάστε ακόμα: Προ των πυλών η απόφαση για αδειοδότηση του καζίνο

Παράλληλα, ο ΠΑΣΥΞΕ θεωρεί ως ακατανόητο το γεγονός ότι οι εξαγωγικές βιομηχανίες απολαμβάνουν του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ και την ίδια ώρα να επιβάλλεται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία «έστω και ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για τις τιμές που δίδονται στους ξένους Οργανωτές Εκδρομών για την ετοιμασία του τουριστικού πακέτου, διαβρώνοντας και με αυτό τον τρόπο την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος».

Ανταγωνισμός από τις κατεχόμενες περιοχές
Ο ολοένα αυξανόμενος τουρισμός, η εντεινόμενη προβολή των κατεχομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στο Ισραήλ, στη Σκανδιναυία, στη Ρωσία, στην Ουκρανία και άλλες αγορές, ο οικοδομικός οργασμός και τα υπό λειτουργία νέα-μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, έχουν καταστήσει το κατεχόμενο μέρος της χώρας μας ως ένα ΄υπό εκκόλαψη΄ νέο ανταγωνιστή των ελεύθερων περιοχών μας, υπογραμμίζει ο ΠΑΣΥΞΕ.

Προειδοποιεί μάλιστα πως ανταγωνισμός από τα κατεχόμενα αναμένεται να ενταθεί ενόψει και του οικοδομικού οργασμού που επιτελείται τόσο με την ανέγερση εκατοντάδων παραθεριστικών κατοικιών, όσο και με τον αναμενόμενο υπερδιπλασιασμό της δυναμικότητας σε ξενοδοχειακές κλίνες που υπολογίζεται να φτάσουν τις 30.000 στα επόμενα χρόνια.
 
Βάση επίσης του σημειώματος του ΚΟΤ, ξένοι Διοργανωτές Ταξιδίων, σχεδόν από όλες τις αγορές της Ευρώπης, προσφέρουν πακέτα διακοπών στα κατεχόμενα. Τούτο οφείλεται στα κίνητρα που προσφέρουν η Τουρκία και το ψευδοκράτος, όπου χρηματοδοτούν τον κάθε Διοργανωτή Ταξιδίων μέχρι και €150 για κάθε τουρίστα που στέλλουν στα κατεχόμενα.

Ανταγωνιστικότητα
Στα πεπραγμένα του ο ΠΑΣΥΞΕ αναφέρεται και στις σοβαρές προκλήσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ και της συνακόλουθης εξασθένησης της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι οι κύριες ανταγωνιστικές αγορές της Κύπρου, Τουρκία, Αίγυπτος και Τυνησία, παρουσιάζουν από πέρσι δυναμική ανάκαμψη, η οποία προδιαγράφεται να είναι ακόμα πιο έντονη με τις ψηλότερες προκρατήσεις που έγιναν προς αυτούς τους προορισμούς για την επικείμενη καλοκαιρινή περίοδο. Και τούτο γιατί προσφέρουν πολύ χαμηλές και ανταγωνιστικές τιμές στις αγορές της Ευρωζώνης, αλλά και αυτής του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, καθώς επίσης και ενισχυμένες επιδοτήσεις στους Διοργανωτές Ταξιδίων και στις Αεροπορικές Εταιρείες.
               
Με εξαίρεση την Τουρκία, η Κύπρος παρουσιάζεται μεταξύ των τουριστικών προορισμών της Μεσογείου, με την χαμηλότερη μέση ξενοδοχειακή τιμή, η οποία διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που συνέβαλε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στοχεύοντας μακροπρόθεσμα σε περαιτέρω ανοδική πορεία.
 
Σε σχέση όμως με την τιμή πακέτου, η Κύπρος είναι ο δεύτερος πιο ακριβός προορισμός σε όλη τη Μεσόγειο, μετά την Ιταλία. Και τούτο οφείλεται κυρίως στο ψηλότερο αεροπορικό κόστος λόγω του ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μακρύτερο σημείο από τη δυτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα το πακέτο αναγκαστικά να γίνεται πιο ακριβό.
 

Δειτε Επισης

Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)