Powered by

«Έξωση» στο Cafe Pralina

Την εκκένωση των υποστατικών, στα οποία στεγάζεται το γνωστό Café Pralina στην καρδιά της Λευκωσίας, διέταξε το Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων Λευκωσίας, λόγω καθυστέρησης καταβολής ενοικίων αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, στον ιδιοκτήτη των υποστατικών. Βάσει της δικαστικής απόφασης, οι ενοικιαστές (εγγυητές) καλούνται να καταβάλουν εντός ενός μηνός, τα ενοίκια, τα οποία εκκρεμούν από το 2013. Αν συμμορφωθούν, τότε μπορούν να παραμείνουν στα υποστατικά που ενοικιάζουν μέχρι και το τέλος Μαΐου, 2017. Σε αντίθετη περίπτωση, υποχρεούνται να εκκενώσουν τα υποστατικά μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2017. 

Σύμφωνα με διάταγμα ημερομηνίας 30 Νοεμβρίου που εξέδωσε το Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων Λευκωσίας, οι εναγόμενοι καλούνται να εκκενώσουν και παραδώσουν στους αιτητές υποστατικά/καταστήματα στην οδό Στασικράτους αρ. 31Β, 31Γ, 31Δ και 31ΣΤ με αριθμούς 2,3,4 και 6 στο ισόγειο, πλέον 11 χώρους στάθμευσης και 3 αποθήκες στο υπόγειο στη Λευκωσία, τα οποία ενοικιάζουν. 

Βάσει της απόφασης, η εκτέλεση του Διατάγματος αναστέλλεται για περίοδο έξι (6) μηνών από την 30η Νοεμβρίου,  νοουμένου  ότι οι ενοικιαστές (εγγυητές) θα  καταβάλουν στους  ιδιοκτήτες όλο το ποσό του οφειλόμενου ενοικίου, το οποίο θα προκύψει και για τον μήνα Δεκέμβριο.

Αναλυτικά, η απόφαση αφορά τα πιο κάτω ποσά:

(α)     €138.150 για καθυστερημένα και/ή οφειλόμενα ενοίκια για την περίοδο από 1.7.2013 έως και την 31.10.2013, προς €14.700 μηνιαίως και από 1.11.13 έως και 31.3.2014 προς €15.870 μηνιαίως, πλέον τόκο προς 9% ετησίως δυνάμει συμφωνίας επί εκάστου καθυστερημένου και/ή οφειλόμενου ενοικίου από την ημέρα που αυτό κατέστη πληρωτέο μέχρι πλήρους εξόφλησης.
(β)     €15.870 μηνιαίως ως ενδιάμεσα οφέλη από 1.4.2014 μέχρι παράδοσης ελεύθερης κατοχής, πλέον τόκο προς 9% ετησίως δυνάμει συμφωνίας επί εκάστου ποσού εκ €15.870 από την ημερομηνία που καθίσταται πληρωτέο μέχρι πλήρους εξόφλησης.
(γ)     Έξοδα ως θα υπολογισθούν από τη Γραμματέα και εγκριθούν από το Δικαστήριο στην κλίμακα €500.000 - €2.000.000.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, «η εκτέλεση του Διατάγματος αναστέλλεται αρχικά από την 30η Νοεμβρίου μέχρι την 31.12.2016 και, νοουμένου ότι την ή μέχρι την 31.12.2016 εξοφληθούν τα ποσά των οφειλομένων ενοικίων ως ανωτέρω και του ενδιαμέσου οφέλους για το μήνα Δεκεμβρίου 2016, θα ανασταλεί περαιτέρω μέχρι 31.1.2017 και στη συνέχεια από μήνα σε μήνα για την υπόλοιπη περίοδο των έξι (6) μηνών από σήμερα, νοουμένου ότι την πρώτη ημέρα εκάστου μηνός αρχής γενομένης από την 1.1.2017, με επτά (7) μέρες χάρη, οι Καθ' ων η Αίτηση 1 και/ή 2 και/ή 3 θα καταβάλλουν στους Αιτητές 1 έως 5 τα ενδιάμεσα οφέλη, ως ανωτέρω».
Το ιστορικό

Όπως προκύπτει, το συμβόλαιο για την ενοικίαση των συγκεκριμένων υποστατικών υπογράφηκε το 2009 με ισχύ μέχρι το 2021. Ακολούως, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Café Pralina πωλήθηκε σε άλλο επιχειρηματία, ο οποίος, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν κατάβαλλε μέρος των ενοικών στους ιδιοκτήτες των υποστατικών, στα οποία στεγαζόταν η επιχείρηση.  Η αγωγή έγινε εναντίον της εταιρείας, με την οποία υπογράφηκε το συμβόλαιο και των προηγούμενων μετόχων της (ενοικιαστών). Κατά την υπογραφή του συμβολαίου ενοικίασης, οι εναγόμενοι είχαν υπογράψει ως εγγυητές της εταιρείας τους (ενοικιαστές) για την καταβολή  των ενοικίων.

Σε ότι αφορά τον επιχειρηματία, ο οποίος αγόρασε στη συνέχεια την επιχείρηση και δεν κατέβαλε τα ενοίκια(τριτοδιάδικος), το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα, βάσει του οποίου θα πρέπει να αποζημιώσει τους εναγόμενους για τα ποσά, τα οποία καλούνται να καταβάλουν στους ιδιοκτήτες των υποστατικών στη λεωφόρο Στασικράτους.  

Δεν αποκλείεται, πάντως, η πλευρά των εναγομένων να εφεσιβάλει την απόφαση του Δικαστηρίου. 

*Αξίζει να σημειωθεί πως το Café Pralina δεν σχετίζεται με τα ζαχαροπλαστεία Pralina Confectioneries που ανήκουν στον Όμιλο Εταιρειών Ζορπάς.

 

Δειτε Επισης

Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Κώστας Κουμής: Επιβεβαιώνεται η μεγάλη συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική οικονομία
Στο 50% οι πληρότητες στα ξενοδοχεία το Πάσχα-Ετοιμάζονται για δύσκολη χρονιά οι ξενοδόχοι
WIZZ Experiences: Νέα πρόσθετη υπηρεσία για τους επιβάτες της Wizz Air
Στα €1,4 δισ. οι δαπάνες για ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό το 2022
Ψηφίζουν εξωτερικό για τις πασχαλινές διακοπές τους οι Κύπριοι-Για 48ωρα οι κρατήσεις στο εσωτερικό
Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Πορτογαλία
ΕΤΑΠ Λευκωσίας: Διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο GreenHost Project
Απογειώθηκαν τα ταξίδια των Κυπρίων-Πού αποδίδεται η αύξηση και οι δημοφιλέστεροι προορισμοί
Λαμπερό reopening για το The Retail Village στο Nammos Limassol του Parklane Resort & Spa (pics)