Η καλύτερη συμβουλή που έλαβαν 12 επιχειρηματικοί ηγέτες

Είναι συμβουλές που θα έδιναν ακόμα και στον ίδιο τον νεαρότερο εαυτό τους, αν είχαν τη δυνατότητα. Πρόκειται για λόγια που κράτησαν, τους βοήθησαν να γίνουν αυτοί που είναι σήμερα κι ακόμα τους συντροφεύουν στη ζωή και την καριέρα τους.

Απ’ όπου κι αν προέρχονται είτε από γονιό είτε από κάποιο μέντορα, έχουν ως επί το πλείστον ως επίκεντρο τους ανθρώπους και την ομάδα τους.

Δώδεκα ηγέτες σημαντικών εταιρειών της χώρας μας δίνουν την καλύτερη συμβουλή που έλαβαν, μεταλαμπαδεύοντας την αποκτηθείσα γνώση και σοφία.

Διαβάστε ακόμη:

 

  • Άρτεμις Αντωνιάδου, διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου, Voici La Mode Group Of Companies:

«Η καλύτερη συμβουλή που έχω λάβει από τη θεία μου και ιδρύτρια του Ομίλου Voici La Mode, Αρτεμισία Παναγιώτου, είναι να έχω όραμα και να δουλεύω συστηματικά για να το επιτύχω. Να μην συμβιβάζομαι με τη μετριότητα. Να δημιουργώ και να αξιοποιώ τις ευκαιρίες και να βρίσκω πάντα λύσεις, ώστε να καταφέρνω το καλύτερο για εμένα και τους ανθρώπους μου».

  • Έλενα Ανδρέου, managing director, McDonald’s Cyprus:

«Κρατάω εκείνο που μου είχε πει η μητέρα μου όσο ήταν εν ζωή: Να δουλεύεις σκληρά με μια καρδιά από χρυσό και να έχεις τα σπλάχνα και το κουράγιο ενός στρατιώτη. Κι όσο το κάνεις αυτό, να μην ξεχνάς τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Γιατί εάν δεν είσαι χαρούμενη με τον εαυτό σου κι αυτό που κάνεις, δεν θα λειτουργείς και δεν θα αποδίδεις.

Το παραπάνω θα το έδινα ως συμβουλή σε οποιονδήποτε, καθώς στο τέλος της ημέρας, εάν δεν αγαπάμε αυτό που κάνουμε ή εργαζόμαστε σε ένα περιβάλλον που δεν μας γεμίζει,  τότε δε θα έχουμε την απόδοση που θα θέλαμε και θα μπορούσαμε να έχουμε.

Οπότε, μην επαναπαυτείτε εύκολα!  Και μια συμβουλή που θα έδινα στους ηγέτες θα ήταν: Σιγουρευτείτε ότι οι άνθρωποί σας νιώθουν όπως το έχω περιγράψει παραπάνω. Αυτή είναι η σημαντικότερη προτεραιότητά μας και η πιο μεγάλη επένδυση, ώστε να επιτύχουμε και να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων μας. Δεν είμαστε εμείς, είναι εκείνοι».

  • Σωκράτης Έλληνας, συνεταίρος, Δικηγορική Εταιρεία Αρετή Χαριδήμου & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε.:

«Θεωρώ ότι η αυτογνωσία ως προς την πραγματική μας θέση και τις δυνατότητές μας είναι απαραίτητη στο επιχειρείν. Αποτελεί αναντίλεκτα το πραγματικό σημείο εκκίνησης, χωρίς, βέβαια, να αφήνουμε να καθορίζει τους ορίζοντες ανάπτυξης, ανέλιξης και επιτυχίας. Γι’ αυτό, η συμβουλή που θα έδινα είναι, να κοιτάζεις πάντα ψηλά και να πατάς πάντοτε στο έδαφος».

  • Πέτρος Μιντίκκης, CEO Α. Μιντίκκης Φάρμα:

«Θα έλεγα, να συμπεριφέρεσαι στους άλλους-ιδιαίτερα σ’ αυτούς που είναι κατώτεροί σου στην ιεραρχία - όπως θα ήθελες να συμπεριφέρονται κι αυτοί σ’ εσένα. Είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσεις τον σεβασμό και τη συνεργασία τους».

  • Βασίλης Πετρίδης, CEO, Laiko Cosmos Trading:

«Μια συμβουλή που έχω λάβει από τον πατέρα μου και θα έδινα και σε άλλους είναι: Να διαβάζεις καλά τον τομέα και το περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείσαι, και αφού ζυγίσεις καλά το ρίσκο και το ανάλογο όφελος, να μην φοβηθείς να καινοτομήσεις και να πάρεις μια μη συμβιβαστική απόφαση, που σε πολλούς θα ακουστεί παράτολμη».

  • Δρ. Χάρης Πουαγκαρέ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος & διευθυντής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου

«Η συμβουλή που θα έδινα είναι αυτή: Η απόδοση μιας ομάδας εξαρτάται από τον αρχηγό, αλλά να έχεις υπόψη σου, ότι για να σε εκτιμούν πρέπει να μάθεις να εκτιμάς κι εσύ τους συνεργάτες σου».

  • Χαράλαμπος Πηλακούτας, διευθύνων σύμβουλος, Όμιλος Πηλακούτα: 

 «Η επιτυχία μιας εταιρείας στηρίζεται στους ανθρώπους της και στην εξέλιξη των ικανοτήτων τους. Η δύναμη της προέρχεται από την εμπιστοσύνη των πελατών της και η ανάπτυξή της συνδέεται με τη στρατηγική που χαράζουν τα διοικητικά της στελέχη απέναντι στις προκλήσεις. Αυτό το τρίπτυχο - ικανότητες, εμπιστοσύνη, στρατηγική - είναι κρίσιμο για κάθε επιχειρηματική πορεία».

  • Φίλιππος Σώσειλος, διευθύνων σύμβουλος, PwC Κύπρου:

«Σημαντικές συμβουλές που έχω λάβει κατά τη διάρκεια της καριέρας μου και οι οποίες με βοήθησαν πολύ, είναι οι εξής: Η ζωή είναι πολύ μικρή για να στεναχωριόμαστε για τα μικρά πράγματα. Επίσης, ξεκίνα την κάθε μέρα σου με ευγνωμοσύνη και ταπεινότητα. Και ένα τελευταίο, ποτέ μην στέλνεις ένα e-mail όταν είσαι θυμωμένος. Επέλεξε να το μιλήσεις δια ζώσης».

  • Άντρη Τριγγίδου, διευθύνουσα σύμβουλος, Argus Stockbrokers:

«Στα μαθητικά μου χρόνια, ο πατέρας μου σε ανύποπτο χρόνο μου είχε πει: Είσαι μια δυναμική και ανεξάρτητη προσωπικότητα, που δεν επηρεάζεται από άτομα, γεγονότα η καταστάσεις. Aντίθετα τα επηρεάζει. Αυτό σαν φυλακτό με συντροφεύει και μου θυμίζει να αποδέχομαι και να μαθαίνω από τα λάθη μου. Οι μικρές αποτυχίες είναι το σκαλοπάτι για την επιτυχία».

  • Παντελής Φτελλέχας, CEO, Terranova, Piazza Italia & Calliope:

«Για να πετύχεις πρέπει να έχεις ηγετικές ικανότητες και ακεραιότητα χαρακτήρα. Να εμπιστεύεσαι τους συνεργάτες σου, να είσαι αμερόληπτος, αγαπητός, ευγενικός και ευχάριστος. Πρέπει να μπορείς να αναγνωρίζεις τις ευκαιρίες που έρχονται στον δρόμο σου, να τις αρπάζεις και να είσαι προσηλωμένος στην επίτευξη των στόχων που έχεις θέσει».

  • Ugne Buraciene, CEO, paybl.:

«Η αγαπημένη μου συμβουλή είναι αυτή: Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τα πάντα, μα πρέπει να περιστοιχίζεστε από άτομα που τα γνωρίζουν. Να προσλαμβάνετε ανθρώπους που είναι καλύτεροι από εσάς και που, στην τελική, μπορούν να φέρουν κάτι μοναδικό. Αυτό εξασφαλίζει πως θα έχετε μια ολοκληρωμένη και δυνατή ομάδα».

  • Mark O’Neil, Columbia Group president/CEO, Columbia Shipmanagement:

«Πιστέψτε! Πρέπει να αποφασίσετε ποιος θέλετε να γίνετε και να γίνετε αυτός. Δημιουργήστε μια βιτρίνα του εαυτού σας, βρείτε τις ιδιότητες που θαυμάζετε, τις ιδιότητες που θα σας κάνουν καλύτερο επαγγελματία και πιστέψτε ότι τις κατέχετε. Πιστέψτε ότι είστε αυτό το άτομο και θα υιοθετήσετε αυτές τις ιδιότητες ως δικές σας».

Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην συλλεκτική έκδοση IN Business 1000+: Οι Μεγαλύτερες Εταιρείες της Κύπρου, που κυκλοφορεί στα περίπτερα και μπορείτε επίσης να την διαβάσετε ΕΔΩ. 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett