85 γυναίκες στην κορυφή του κυπριακού επιχειρείν

Διατρέχοντας την πολυσέλιδη λίστα-οδηγό με τις 1000+ μεγαλύτερες εταιρείες της κυπριακής αγοράς, θα δούμε ότι σε αρκετές από αυτές, θέσεις-κλειδιά της διευθυντικής ομάδας βρίσκονται σε γυναικεία χέρια.

Γυναίκες-στελέχη προΐστανται τμημάτων και συμμετέχουν στα εταιρικά διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων σε πλείστους τομείς. Θέλοντας να εξειδικεύσουμε ακόμα περισσότερο, επισημαίνουμε αποκλειστικά τις εταιρείες στις οποίες η κορυφή της διεύθυνσης ανήκει σε γυναίκα, η οποία ηγείται είτε ως CEO είτε ως γενική διευθύντρια είτε με άλλη ιδιότητα, ανάλογα με την εταιρική πυραμίδα.

Και για σκοπούς σύγκρισης, δίπλα στη λίστα των 1000+ του 2022, κρατάμε την αντίστοιχη του 2020. Πόσες κορυφές ήταν γυναικείες τότε και πόσες σήμερα; Έχουμε κάποια διαφορά στα νούμερα και ποια; Είναι κάποιος τομέας που διακρίνεται στη θηλυκή ηγεσία;

Κι έχουμε τις απαντήσεις. Στη λίστα του 2020 μετράμε 77 γυναίκες στην κορυφή. Σ’ αυτή του 2022 σημειώνουμε περισσότερες και συγκεκριμένα 85. Μια μικρή πρόοδος στη διαφορά αλλά υπάρχει και καταγράφεται ως μια θετική ένδειξη στην πολύμορφη διαμόρφωση και στην πορεία ανάπτυξης του κυπριακού επιχειρείν.

Τόσο τη μια όσο και την άλλη χρονιά καταρτισμού της λίστας, ο τομέας που κρατά τα σκήπτρα της θηλυκής επικράτησης στην κορυφή της πυραμίδας είναι αυτός της Επικοινωνίας/Διαφήμισης. Επτά οι γυναίκες-ηγέτιδες σ’ ένα κλάδο άκρως δημιουργικό, που είναι εμφανές ότι ελκύει το γυναικείο ταπεραμέντο, καθώς βρίσκει πεδίο δράσης λαμπρό.

Στη λίστα του 2022 ωστόσο, την κορυφή μαζί με τον τομέα της Επικοινωνίας/Διαφήμισης μοιράζεται και η κατηγορία Εμπόριο/Ένδυση/Υπόδηση/Αξεσουάρ/Κοσμήματα, όπου επίσης συναντάμε επτά γυναίκες. 

Και ακολουθούν άλλοι δύο τομείς με μικρότερα νούμερα, τους οποίους αναφέρουμε ως μια επιπρόσθετη ένδειξη στο πλαίσιο της ευρύτερης πληροφόρησης. Έξι σε Εμπόριο/Έπιπλα/Κουζίνες/Χαλιά/Φωτιστικά/Είδη Διακόσμησης/Είδη Σπιτιού και Γραφείου και ακόμη τόσες σε Ακίνητα/Κατασκευές/Ανάπτυξη Γης.

Οι υπόλοιποι κλάδοι-κατηγορίες δραστηριότητας με θηλυκή ανώτατη ηγεσία έπονται με πέντε και κάτω γυναίκες στην κορυφή. Μεταξύ αυτών, Εκπαίδευση, Χρηματοοικονομικά, Information Communication Technology και Τουρισμός/Ξενοδοχεία/Αναψυχή.

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί φιλοξενούνται, ενδεικτικά, τα προφίλ 12 εκ των 85 γυναικών, που συναντάμε ως επικεφαλής στη λίστα των 1000+ Μεγαλύτερων Εταιρειών της Κύπρου.

Ξεχωρίζουμε βασικά στοιχεία από το πλούσιο βιογραφικό τους, καθώς η κάθε μια από αυτές έχει να παρουσιάσει πολυσχιδή εμπειρία και δράση, που αρχίζει από τις σπουδές, συνεχίζεται στο επιχειρηματικό-επαγγελματικό πεδίο και εκτείνεται στη συμμετοχή στα κοινά.

  • ΑΝΝΑ ΒΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ | ΑPHENTRICA MARINE INSURANCE BROKERS

Η Άννα Βούργος είναι η γενική διευθύντρια της Aphentrica Marine Insurance Brokers αλλά και συνιδρύτρια από 26 μόλις ετών. Σπούδασε commercial operations in shipping στο City of London Polytechnic και πρωτοεργάστηκε ως insurance broker στη Willis Faber & Dumas του Λονδίνου.

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, όπου προεδρεύει της επιτροπής ναυτασφαλίσεων και εκπροσωπεί το επιμελητήριο στην αντίστοιχη επιτροπή του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

Είναι, επίσης, πρόεδρος της WISTA Κύπρου και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Τμήματος Ναυτιλιακών Μεταφορών και Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederick. Αποτελεί ένθερμη υποστηρίκτρια των προσπαθειών ενδυνάμωσης των γυναικών στη ναυτιλία αλλά και της προώθησης των συμφερόντων τους σε περιβάλλον ίσων ευκαιριών.

  • ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

MANAGING & CREATIVE DIRECTOR |ORB COMMUNICATIONS

Η Νικολέττα Χαραλάμπους είναι η managing & creative director της εταιρείας marketing και επικοινωνίας, Orb Communications. Άρχισε με σπουδές στη Σχολή Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Aix-Marseille της Γαλλίας, όμως πρώτος σταθμός στην καριέρα της ήταν η θέση junior account executive σε διαφημιστική εταιρεία, για να μεταπηδήσει ακολούθως στον κλάδο του graphic design, προτού ιδρύσει την εταιρεία της το 2013.

Οι 360˚ υπηρεσίες επικοινωνίας που παρέχει η Orb, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, communications, marketing, digital, creative, branded content, public relations και media.

  • ΙΩΑΝΝΑ ΠΗΤΤΑ

CEO | EMINENTIA TRADING

Η Ιωάννα Πήττα είναι η CEO της Eminentia Trading, γνωστής για τα δημοφιλή brands Τhermomix και Kobolt. Πρόκειται για μάρκες του γερμανικού κολοσσού Vorwerk, που εστιάζουν στη δημιουργία εμπειριών μέσα από το μαγείρεμα και τον καθαρισμό του σπιτιού.

Σπούδασε οικονομικά στο University College London και στο London School of Economics, κατείχε επί σειρά ετών τη θέση της export manager στην οικογενειακή επιχείρηση Pittas Dairy Industries, για να βρεθεί εν συνεχεία στο πηδάλιο της Εminentia Τrading, μιας εταιρείας της οποίας το προσωπικό αποτελείται κατά 90% από γυναίκες, όπως και η πλειοψηφία των πελατών της.

  • ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΔΙΟΓΕΝΟΥΣ

CEO | UNICARS

Η Χριστιάννα Διογένους είναι η CEO της Unicars από το 2017 και γραμματέας στο ΔΣ του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων και Ηλεκτρικών Οχημάτων. Η πρώτη της επίσημη δουλειά ήταν management consultant στην PWC του Λονδίνου, αν και από πολύ μικρή εργαζόταν τα καλοκαίρια σε διάφορα πόστα στις οικογενειακές επιχειρήσεις του Ομίλου Π.Μ. Τσεριώτη.

Κομβική στιγμή στη καριέρα της ήταν η δημιουργία και εν συνεχεία η διαχείριση των δύο επιτυχημένων κοινοπραξιών στον τομέα των καταναλωτικών του ομίλου, οι οποίες αφενός εισήγαγαν τη συνεργασία του με την Unilever στον δεύτερο αιώνα της και αφετέρου δημιούργησαν δύο ισχυρές εταιρείες-την Tryfon Tseriotis και την Unilever Tseriotis.

  • ΑΝΘΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

DIRECTOR ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ | ΗAWAII ΗOTELS (ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ 5* GRAND RESORT)

Η Ανθή Θεοχάρους είναι director και οικονομική διευθύντρια της Hawaii Hotels. Έχει αποφοιτήσει με διάκριση από το πανεπιστήμιο LSE της Αγγλίας στο κλάδο των οικονομικών (BSc Hons). Όταν ολοκλήρωνε τις σπουδές της, η κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειάς της δημιουργούσε το ξενοδοχείο Grand Resort στη Λεμεσό, που ήταν η αφορμή για να γίνει ο τουριστικός/ξενοδοχειακός τομέας η βάση της και ένα πεδίο στο οποίο ηγείται με επιτυχία επί σειρά ετών.

Το ενδιαφέρον της για τον τουρισμό ξεπερνά τα όρια της οικογενειακής επιχείρησης, καθώς από το 2016, είναι αντιπρόεδρος τουρισμού του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού, συνεισφέροντας έτσι στις προσπάθειες για όλο και μεγαλύτερη αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της πόλης.

  • ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΝΤΩΚΗ

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ CEO | ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΡΑΝΤΩΚΗ

Από το 1995 κατέχει τη θέση της εκτελεστικής προέδρου του Karantokis Group, που δραστηριοποιείται στους τομείς της φιλοξενίας, των ακινήτων, της οικοδομικής και εργοληπτικής βιομηχανίας καθώς και της διαχείρισης αποβλήτων.

Η Δήμητρα Καραντώκη δεν περιορίζει, όμως, τη δράση της στην κορυφή του οικογενειακού ομίλου. Διατηρεί, ανάμεσα σε άλλα, τον ρόλο της αντιπροέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου, διετέλεσε για 30 χρόνια μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΕΒ και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών.

Έχει τιμηθεί από το ΚΕΒΕ ως Business Leader στον τομέα των κατασκευών, καθώς η ενεργός και πολύχρονη παρουσία της έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του κλάδου. 

  • ΛΙΡΑ ΑΜΒΡΟΣΙΔΟΥ

CEO PROPERTY | GALLERY

Η Λίρα Αμβροσίδου είναι η CEO της Property Gallery από το 2002, με εξέχουσα θέση στον κλάδο της ανάπτυξης γης και των κατασκευών και εφόδια τις σπουδές και την εμπειρία της σε αρχιτεκτονική, σχεδιασμό εσωτερικών χώρων αλλά και psych linguistics.

Η εταιρεία της έχει διακριθεί έξι φορές μέχρι σήμερα στα International Property Awards, ανταγωνιζόμενη με ευρωπαϊκούς κολοσσούς του τομέα της. Η Property Gallery, αποτελούμενη από μια ομάδα επαγγελματιών με εμπειρία πέραν των 20 ετών στον τομέα, έχει στο χαρτοφυλάκιό της πέραν των 40 έργων που έχουν παραδοθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη.

  • ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

CEO | TOTOTHEO MARITIME

H Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου κατέχει τον τίτλο της CEO στην εταιρεία Totoheo Maritime. Είναι κάτοχος πτυχίων και μεταπτυχιακών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Copenhagen Business School και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία (Top 100 Most Influential People in Shipping) από τη διεθνή ναυτιλιακή έκδοση Lloyd’s List για πέντε συνεχή έτη, αρχής γενομένης το 2017. Επίσης, το 2019 έλαβε το βραβείο International Personality of the Year στα Lloyd’s List Greek Shipping Awards. Από το 2017 είναι πρόεδρος του οργανισμού WISTA International, που έχει παρουσία σε 55 χώρες.

  • ALEKSANDRA RUDIS

CEO | APELLA GAMES

Η Aleksandra Rudis δραστηριοποιείται τα τελευταία εφτά χρόνια στον τομέα της ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιγνιδιών. Στην πορεία της, κατείχε σημαντικές διευθυντικές θέσεις σε Κύπρο και εξωτερικό στους κλάδους των οικονομικών, του risk management και της φιλοξενίας. Με σπουδές στο hospitality και το management αποτελεί ένα άτομο που δεν επαναπαύεται.

Η δημιουργικότητα, η φιλοδοξία και το όραμα αποτελούν κάποια από τα σημαντικότερα στοιχεία της εξέλιξής της, που οδήγησαν το 2020 στη δημιουργία της Apella Games μαζί με τους Βασίλη Ζερτατή και Χρίστο Πολυδώρου. Η εταιρεία επικεντρώνεται στη δημιουργία παιχνιδιών F2P (free to play) για PC και κονσόλες και έχει ως στόχο να αποτελέσει μια από τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις στο gaming.

  • ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΙΧΑΗΛ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ | IBM CYPRUS

Η Αντωνία Μιχαήλ είναι η γενική διευθύντρια του γραφείου της IBM στην Κύπρο από το 2021. Έκτοτε οδηγεί την πορεία της διεθνούς εταιρείας στην Κύπρο, που στόχο έχει την παροχή ουσιαστικής επιχειρηματικής αξίας σε επιχειρήσεις και οργανισμούς μέσω της τεχνολογίας. Παράλληλα είναι και διευθύντρια του τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών της IBM Κύπρου, θέση που κατείχε από προηγουμένως.

Η κ. Μιχαήλ μετρά χρόνια στα τεχνολογικά πράγματα της Κύπρου, καθώς η επαγγελματική της διαδρομή στην IBM ξεκίνησε το 1999. Το εκπαιδευτικό της υπόβαθρο περιλαμβάνει πτυχίο στην πληροφορική, καθώς και διδακτορικό στην τεχνητή νοημοσύνη από το Imperial College of London.

  • ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ | ΔΙΑΛΟΓΟΣ MEDIA GROUP

Η Ελένη Μαύρου είναι διευθύντρια στη Διάλογος Media Group από το 2014. Μετά από μια πολιτική πορεία χρόνων, πρώτα ως βουλευτής με το ΑΚΕΛ και ακολούθως ως Δήμαρχος Λευκωσίας και Υπουργός Εσωτερικών, σήμερα δραστηριοποιείται στον τομέα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο χώρος της πολιτικής την κέρδισε από τα φοιτητικά της χρόνια, για να καταλήξει σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα. Όλα αυτά μετά από σπουδές που επικεντρώθηκαν στην πολιτική μηχανική στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΑΤΙ) και στην πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. 

  • ΑΝΘΗ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ

CEO |  GORDIAN HOLDINGS

Η Ανθή Εξαδάκτυλου βρίσκεται στο πηδάλιο της Gordian Holdings, η οποία από το 2017 που ιδρύθηκε, στοχεύει στη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και της ανάπτυξης των τραπεζικών συστημάτων της Κύπρου. Σήμερα, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επενδυτές εξασφαλισμένων χρεών και χαρτοφυλακίων ακινήτων στην Κύπρο και την Ελλάδα.

H κ. Εξαδάκτυλου, έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια στην Τράπεζα Κύπρου, υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, οι οποίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, δανεισμούς, όπως στο Τμήμα Αναδιάρθρωσης και Ανακτήσεων, όπου διαχειριζόταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων πελατών. Από το πόστο αυτό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»
ΙΝ Business Awards: Βραβείο στο City of Dreams Mediterranean στην κατηγορία «Τουρισμός-Ξενοδοχεία-Αναψυχή-Εστίαση»