Π. Βασιλόπουλος: Ανάχωμα στην ακρίβεια με νέα μοντέλα διανομής logistics

"Ας βρούμε τα μοντέλα στις διανομές που μειώνουν χιλιόμετρα, μειώνουν ασύμφορα δρομολόγια, που αυξάνουν τις οικονομίες κλιμακος και  που εξαντλούν πολύ πιο αποδοτικά πιο παραγωγικά, πιο αποτελεσματικά τα πάγια και μεταβλητα κόστη στις διανομες. Εφαρμόζοντας νεα σύγχρονα μοντέλα συμπεριλαμβανομένου των νυχτερινών διανομών δημιουργούμε σημαντικό ανάχωμα στην ακρίβεια", ήταν ένα από τα πολλά μηνύματα που έστειλε ο Πέτρος Βασιλόπουλος (PhD Logistics) λέγοντας ότι η κοινωνία, μας καλεί όλους να δηλώσουμε παρόντες στις τρέχουσες εξελίξεις και πως σε αυτό το κάλεσμα, "δεν περισσεύει κανείς". 

Σε ομιλία του στο 16ο Συνέδριο & Έκθεσης Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Logistics ο Executive Director του Ομίλου G.A.P. Vassilopoulos και Ειδικός Επιστήμονας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ανέφερε τα εξής:

"Η εξάρτηση μας από την Ευρώπη η ακρίβεια των προϊόντων, οι μεγάλες αυξήσεις και διακυμάνσεις στα καύσιμα, οι αυξήσεις των επιτοκίων μάς βάζουν στη μέγγενη. Πιέζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να βρουν νέες ισορροπίες για να επιβιώσουν". Για να το πετύχουν, πρέπει κατά τον κ.Βασιλόπουλο μεταξύ άλλων να επιλέξουν το σωστό μοντέλο στρατηγικής και να στοχεύσουν στο strategic fit. 

Ο ίδιος εντοπίζει σημαντικές αδυναμίες στην Κύπρο σε ό,τι αφορά τις διανομές logistics, διαπυστώνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιανεμπόριο. Έκανε λόγο σε «ανορθόδοξα μοντέλα» Lean στον χώρο, με αλυσιδωτές αλχημείες που αγγίζουν και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Στην πορεία οι αλυσιδωτές αδυναμίες αυξάνουν και μετακυλούν το κόστος στο ίδιο το προϊόν, προσθέτει, δηλώνοντας ότι το ζητούμενο μεταξύ άλλων, είναι η σωστή αξιολόγηση, αξιοποίηση  των πόρων και η ευθυγράμμιση με τα «θέλω» του καταναλωτή.

Μίλησε επίσης για την ευθυγράμμιση των City Logistics, με αναφορά την έξυπνη πόλη όπως είπε και την αναγκαιότητα ολιστικής προσέγγισης που περιλαμβάνει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής του πολίτη. 

Τα προβλήματα μποτιλιαρισμάτων στους δρόμους μεγαλώνει, και κομματι του προβλήματος αποτελούν τα φορτηγά συν τους ρύπους κατα την διάρκεια των διανομών. Ο συνδυασμός νυχτερινών και ημερήσιων διανομών πέραν τις μειώσεις στα κόστη, θα μείωση σημαντικά το πρόβλημα το καταπονημένο αστικό κέντρο. 

Στο σημείο αυτό, ο κ.Βασιλόπουλος διευκρίνισε πως στην κρίσιμη αξιολόγηση επιλογής στρατηγικής πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα του κατά πόσο μια επιχείρηση διαθέτει τους πόρους και τις δεξιότητες με ευελιξία και αποτελεσματικότητα ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες του καταναλωτή. Νωρίτερα, τόνισε, ότι οι αδυναμίες των logistics επηρεάζουν το καλάθι του κάθε νοικοκυριού:

«Έχει σημασία να βάλουμε στην εξίσωση και τις ανάγκες της ίδιας της Πολιτείας. Όσο δημιουργούμε ισορροπίες στη ζήτηση και στην προσφορά, βέλτιστες εφοδιαστικές αλυσίδες, οικονομίες κλίματος και αναβαθμίζεται η τεχνολογία στη βιομηχανία, τόσο δημιουργούμε ανάχωμα στην ακρίβεια», δήλωσε. 

Απαραίτητη προϋπόθεση να πετύχουμε τους στόχους μας είναι όπως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προβούν σε συναντήσεις δια ζώσης και αξιολογήσουν διάφορα στοχευμένα μοντέλα διανομής συμπεριλαμβανομένου, των νυχτερινών διανομών και drop παλέτας.  

Κλείνοντας, ο κ. Βασιλόπουλος κάλεσε τις επιχειρήσεις του Κλάδου και τους εμπλεκόμενους να συμβάλουν σε μια συλλογική ολιστική προσπάθεια: «Έχουμε μεγάλα περιθώρια βελτίωσης για να δημιουργήσουμε ανάχωμα στην ακρίβεια και καθήκον μας είναι να βελτιώσουμε τα logistics», αλλιώς προειδοποίησε, «η κάθε γενιά θα επιβαρυνθεί το βάρος για όσα δεν κάναμε σε δύσκολες περιόδους και όταν η κοινωνία το είχε ανάγκη».

Δειτε Επισης

Νέα παγκύπρια αιμοδοσία από τη CNP CYPRIALIFE
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
Με τη συμβολή της Cyta η επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
ΜΙΕΕΚ: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας
125 χρόνια ζωής-Στο…σπίτι της Τρ. Κύπρου το παρελθόν συνάντησε το παρόν και έδωσε ραντεβού με το μέλλον(pics)
Hellenic Bank Mobile App: Δάνεια με ηλεκτρονική υπογραφή εύκολα από το κινητό
Στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και με κυπριακή σημαία το θρυλικό Boeing 727 της Ολυμπιακής Αεροπορίας
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Πώς οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν το κόστος του στόλου τους αυξάνοντας την ασφάλεια στους δρόμους