Α. Καπάταης: Η έκθεση ENIGMA 3 ανοίγει τις πόρτες της

Πάνω από 80 ζωγραφικά έργα και γλυπτά παρουσιάζονται στην έκθεση ENIGMA 3, τα εγκαίνια της οποίας θα τελεστούν την Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, από την Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας Άντρη Αναστασιάδη.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο ιδιοκτήτης των Golden Gallery by Kapatays, Αντρέας Καπάταης τόνισε ότι η έκθεση του ζωγράφου και γλύπτη, Κωστή Γεωργίου έχει ιστορικό, αναδρομικό χαρακτήρα, με ζωγραφικά έργα και γλυπτά μνημειακών, και όχι μόνο διαστάσεων, από την καταξιωμένη πορεία του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνές στερέωμα.

Παράλληλα, ο κ. Καπάταης επεσήμανε ότι η έκθεση απευθύνεται όχι μόνο σε συλλέκτες έργων τέχνης, αλλά σε όλο το φιλότεχνο κοινό κάθε ηλικίας.

 

Μιλήστε μας σχετικά με την έκθεση ENIGMA 3 που θα πραγματοποιηθεί στην Golden Gallery by Kapatays. Τι έργα θα περιλαμβάνει και ποιος ο χαρακτήρας της;

Είναι μεγάλη τιμή για την Golden Gallery by Kapatays, να φιλοξενεί την έκθεση ENIGMA 3 στην Κύπρο, η οποία πραγματοποιείται 6 χρόνια μετά την τελευταία ατομική έκθεση του Κωστή Γεωργίου στη χώρα μας. Η έκθεση αυτή έχει ιστορικό, αναδρομικό χαρακτήρα, με ζωγραφικά έργα και γλυπτά μνημειακών, και όχι μόνο διαστάσεων, από την καταξιωμένη πορεία του Κωστή Γεωργίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνές στερέωμα. Παρόλο που αποτελεί συνέχεια της έκθεσης ENIGMA 2 που παρουσιάστηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα, η ENIGMA 3 είναι εμπλουτισμένη με πρόσφατα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, χαρακτηριστικά δείγματα γραφής της μακρόχρονης, εντυπωσιακής καριέρας του καλλιτέχνη. Στην έκθεση παρουσιάζονται πέραν των 80 ζωγραφικών έργων και γλυπτών.

 

Την έκθεση παρουσιάζει ο ζωγράφος και γλύπτης Κωστής Γεωργίου. Παρουσιάστε μας εν συντομία το έργο του.

Ο Κωστής Γεωργίου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, με δασκάλους τον Δ. Μυταρά και Δ. Κοκκινίδη, και απόφοιτος του Royal College of Fine Arts στο Λονδίνο. Έχει μια μακρόχρονη και αξιοθαύμαστη πορεία, διεθνούς διάστασης και αποδοχής, με πληθώρα σημαντικών ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στο εκτενές βιογραφικό του. Έργα του βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές ανά το παγκόσμιο, αλλά και σε δημόσιους χώρους και κτίρια, οργανισμούς και μουσεία, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ο Γεωργίου δεν περιορίζεται απλά στην ατομική έκφραση. Δημιουργεί εμβληματικά έργα, με πολιτισμικούς και κοινωνικούς συμβολισμούς μείζονος σημασίας, τα οποία επεξεργάζονται επίκαιρα, αλλά και διαχρονικά, νοήματα. Το συνολικό του έργο αποτελεί μία ομοιογενή σύνθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, αφού συχνά ο θεατής έχει την αίσθηση ότι οι ζωγραφικές μορφές του ασφυκτιούν στο δυσδιάστατο τελάρο και επιθυμούν να μεταπηδήσουν στον τρισδιάστατο, αρχιτεκτονικό χώρο, με αποτέλεσμα ζωγραφική και γλυπτική να γίνονται ένα. Τα ζωγραφικά του έργα, με το «μυθικό» περιεχόμενο της εικονογραφίας τους, χαρακτηρίζονται από δυναμικά χρώματα, τολμηρές πινελιές, πληθωρική κίνηση, μεταφυσικά σύμβολα, αρχαίους μύθους και οι αλληγορίες. Όσον αφορά στα γλυπτά του, ο Κωστής ελίσσεται ανάμεσα σε δίπολα. Χρώμα και υλικό, κίνηση και όγκος, ισορροπία και βαρύτητα. Με αντισυμβατικό ύφος, ο Γεωργίου αποδίδει στις γλυπτικές του μορφές ένα φανταστικό χαρακτήρα, δραματικές κινήσεις, αυθορμητισμό και εξπρεσιονιστικό δυναμισμό. Όλο του το έργο, στηρίζεται και παράλληλα υποστηρίζει τη θέση – θεώρημα του καλλιτέχνη, ότι «οι βεβαιότητες συνθλίβουν τη σκέψη και τη δημιουργία», το οποίο, είναι εμφανές ότι, γίνεται δημιουργική πράξη, είτε ζωγραφική, είτε γλυπτική.

 

Σε ποιους απευθύνεται η έκθεση και γιατί αξίζει να έρθει κανείς;

Η έκθεση απευθύνεται όχι μόνο σε συλλέκτες έργων τέχνης, αλλά σε όλο το φιλότεχνο κοινό κάθε ηλικίας. Αποτελεί μία μοναδική εικαστική εμπειρία, η οποία μέσα από τον αινιγματικό και ταυτόχρονα μεταφυσικό της χαρακτήρα, προσκαλεί τον θεατή σε ένα μυστικιστικό διάλογο με το έργο και τον δημιουργό του, στην αναζήτηση μιας προσωπικής αλλά και συλλογικής αυτοκάθαρσης, σε έναν παραγωγικό προβληματισμό για την μεταποιημένη πραγματικότητα του παρόντος, που ο Κωστής Γεωργίου αποδίδει με δυναμικό εξπρεσιονισμό, συναισθηματικότητα και κυρίως, με τη γλώσσα της αλήθειας. Είναι μια έκθεση εντυπωσιακή, που σίγουρα δημιουργεί – πραγματεύεται συναισθήματα και μύχιες σκέψεις και παράλληλα καλεί τον θεατή να ξεφύγει από τα αυστηρά πλαίσια της λογικής και να δώσει τη δική του λύση στο «Αίνιγμα»!

 

Πότε είναι τα εγκαίνια της έκθεσης και πόσες μέρες θα διαρκέσει;

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελεστούν την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, από την Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας Άντρη Αναστασιάδη, στις 7:30 μ.μ., παρουσία του καλλιτέχνη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2023.

Δειτε Επισης

Τέσσερα εμπόδια για νέους διευθυντές και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην υπέρβασή τους
Επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο με το άνοιγμα νέων γραφείων ο Όμιλος Isystems
H Lidl Κύπρου στηρίζει σταθερά το Ayia Napa Youth Soccer Festival
Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse