Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Tιμητικό βραβείο στον πρώτο Πρόεδρο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου

Εκδήλωση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου πραγματοποιήθηκε στις 23.11.2022, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεόρασης που γιορτάστηκε στις 21 Νοεμβρίου.

Με αυτή την ευκαιρία παρουσιάστηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου για την περίοδο 2023-2025 και απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο στον κ. Αλέκο Ευαγγέλου, ως πρώτο Πρόεδρο της Αρχής για την περίοδο 1998-2004.

Η Πρόεδρος της Αρχής ευχήθηκε σε όλους τους τηλεοπτικούς οργανισμούς κάθε επιτυχία στην σημαντική για την ανθρώπινη κοινωνία αποστολή τους.
 

Με βασικές επιδιώξεις:

-τη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για επιτυχημένη λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου,

- την ικανοποίηση των αναγκών των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και βεβαίως και του κοινού και,

- την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της Αρχής,

 

η Αρχή αξιολόγησε και ιεράρχησε, εντόπισε αδυναμίες και προσδιόρισε δυνατότητες. Και με αυτό το σκεπτικό έθεσε για την επόμενη τριετία νέους καινοτόμους στόχους.

 

Από τους 20 στόχους που τέθηκαν, παρουσιάστηκαν οι ακόλουθοι:

1. Περαιτέρω τροποποίηση της Νομοθεσίας με θεμελιώδεις αλλαγές, που στόχο έχουν τον πλήρη εκσυγχρονισμό και επικαιροποίησή της.

Η Αρχή άκουσε και έλαβε υπόψη της τους προβληματισμούς, τις ανάγκες, τις θέσεις και τις προσδοκίες των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών που αφορούν:

α. το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη μετοχική δομή των αδειούχων εταιρειών,

β. τονεπιτρεπόμενο χρόνο διαφημίσεων για να είναι όσο το δυνατόν πιο κερδοφόρος για τους οργανισμούς,

γ. την σταδιακή μείωση των τελών ετήσιας άδειας, για αδειούχους εταιρείες που λειτουργούν περισσότερες από μία, τηλεοπτικές εκπομπές.

δ. την τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει το ΡΙΚ, με στόχο να υπάρχει εποπτεία της Αρχής στο περιεχόμενο των προγραμμάτων του, για σκοπούς ισότιμης μεταχείρισης με τους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς.

 

Όλα αυτά, η Αρχή θα τα μελετήσει και θα υλοποιηθούν πάντοτε υπό το πρίσμα της διαφύλαξης της διαφάνειας και της πολυφωνίας.

 

2. Δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων ώστε να επιτύχει η Αρχή την κατάρτιση του ετήσιου προϋπολογισμού της, στον οποίο δεν θα συμπεριλαμβάνονται πλέον τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους οργανισμούς. Επιδίωξή είναι να εξαλειφθεί και η παραμικρή πιθανή αμφιβολία ως προς την ανεξαρτησία που διέπει την Αρχή στις διαδικασίες που ακολουθεί και τη λήψη αποφάσεων. Η Αρχή σκοπεύει να μελετήσει με τη Βουλή και τους τηλεοπτικούς οργανισμούς, πού θα κατατίθενται τα εισπραττόμενα πρόστιμα και πώς θα επενδύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των τηλεθεατών και των ακροατών.

 

 

3. Σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο, θα μελετηθεί η πιθανότητα τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν προς στήριξη των τηλεοπτικών οργανισμών για κυπριακές παραγωγές, τόσο όσον αφορά αυτή καθαυτή την παραγωγή όσο και τη διανομή των προγραμμάτων στο εξωτερικό. Και πάλι μέσα, ασφαλώς, από  διαδικασίες  που διασφαλίζουν την πλήρη διαφάνεια.

 

4. Έμπρακτη στήριξη του Ραδιοφώνου. Η Αρχή στοχεύει στη στήριξη των ραδιοφωνικών οργανισμών για ομαλή μετάβαση στο ψηφιακό περιβάλλον, την ενημέρωση του κοινού για το ψηφιακό ραδιόφωνο, αλλά και επιπρόσθετα, στην τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε, μεταξύ άλλων, να αυξηθούν τα έσοδα και των ραδιοφωνικών οργανισμών, για παράδειγμα, να επιτρέπεται η ζωντανή παρουσίαση προϊόντων ή υπηρεσιών από τους χώρους πώλησης, τα γνωστά σε όλους live links.

 

5. Επαναλαμβάνοντας τη σημασία που δίνει η Αρχή στην Παιδεία για τα Μέσα, στόχος είναι, μέχρι τα μέσα του 2023 να ολοκληρωθεί, να εξοπλιστεί και να λειτουργεί πλήρως το Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδείας για τα Μέσα στην Ευρύχου. Ένα εξειδικευμένο Κέντρο, όπου τα παιδιά, μέσα από την τεχνολογία, βιωματικά εργαστήρια και πρακτική εξάσκηση, θα αποκτούν την απαραίτητη γνώση και παιδεία για το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση. Αυτήν, που θα τους κάνει πολίτες με κρίση και άμυνες σε ό,τι ακούν και ό,τι βλέπουν στους ραδιοτηλεοπτικούς δέκτες.

 

  1. Ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2023, θα καθιερωθεί διήμερο ενημέρωσης του κοινού με δράσεις και εκδηλώσεις για θέματα ραδιοτηλεόρασης, με ποικίλη θεματολογία και συμμετοχή ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, δημοσιογράφων και άλλων φορέων.
  2.  
  3. Και τέλος, θα τροχοδρομηθούν επιπρόσθετες ενέργειες ούτως ώστε η Αρχή να λειτουργεί στη βάση οικολογικών πρωτοκόλλων και κριτηρίων: Θα ψηφιοποιήσουμε τα αρχεία και τα έγγραφά μας, θα συμβληθούμε με πλατφόρμες όπως οι «Αριάνδη», «i-justice» και «e-justice», ενώ η υποβολή αιτημάτων και η πραγματοποίηση πληρωμών θα γίνονται πλέον online.

Καθιστώντας έτσι την Αρχή, μια Πράσινη Αρχή.

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ