Project manager: Οι απαραίτητες δεξιότητες για επιτυχή διαχείριση

«Η καλή επικοινωνία, το να είναι team player και η επίλυση ''γκρίζων ζωνών'', είναι βασικές δεξιότητες που απαιτούνται στη σύγχρονη εποχή από τον project manager», αναφέρει η Σύνα Ζαβέρδα, Senior Manager, Management Consulting, της KPMG Κύπρου. 

Διαβάστε ακόμα:

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έρευνας της KPMG και του PMI με τίτλο «The Project Management profession in Cyprus-2022», στο πλαίσιο του 6ου Project Management Conference που διοργάνωσε το PMI, η κ. Ζαβέρδα είπε αρχικά πως η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, οδήγησε σε σημαντική αύξηση στα έργα μετασχηματισμού.

Κατ’ ακρίβεια, πάνω από το 60% των ερωτηθέντων έχουν παραδώσει έργα που σχετίζονται με την τεχνολογία, εκ των οποίων το 84% έχει εμπλακεί σε έργα μετασχηματισμού.

Η έρευνα, που περιλάμβανε απαντήσεις από 201 επαγγελματίες εκ των οποίων το 63% ήταν διαχειριστές έργων και το 37% άτομα σε εκτελεστικούς ρόλους, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι βασικοί παράγοντες επιτυχίας για έργα μετασχηματισμού είναι η ικανή και έμπειρη ομάδα παράδοσης, η ευέλικτη προσέγγιση στον σχεδιασμό και υλοποίηση, ο λεπτομερής προγραμματισμός πριν από την υλοποίησή τους κ.α.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τρεις ισχυρότερες δεξιότητες του σημερινού project manager θα πρέπει να είναι η επικοινωνία, η συμμετοχή στην ομάδα (team player) και η επίλυση ''γκρίζων ζωνών''.

Επίσης, οι τρεις κορυφαίες δεξιότητες που απουσιάζουν από τους διαχειριστές έργων στις μέρες μας, είναι η αντιμετώπιση δύσκολων συζητήσεων και η διαχείριση συγκρούσεων, η ευέλικτη εξειδίκευση στη μεθοδολογία και η ώθηση για αλλαγή στον οργανισμό.

Σημαντικό σημείο στο οποίο εστίασε η ομιλήτρια είναι το γεγονός ότι η αλλαγή του τρόπου διαχείρισης και ο μετασχηματισμός βαδίζουν χέρι-χέρι. Στην παράμετρο αυτή, η έρευνα έδειξε, ωστόσο, πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ιδιαίτερα ως προς την αποτελεσματικότητα της αλλαγής του management.

To επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε αυξημένη ανάγκη διαφοροποίησης του management κατά τη διαχείριση έργων, σύμφωνα με την ομιλήτρια.

 Η αλλαγή κουλτούρας και το business improvement απαιτούν αφοσίωση από τους ηγέτες, πρόσθεσε, καταλήγοντας με το εξής: «Οι project manager και οι sponsor πρέπει να γίνουν στρατηγικοί εταίροι».

Δειτε Επισης

Πρόσβαση στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται ζητά η Επιτροπή Θεσμών
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας
Altius Insurance: Στηρίζει τη σύνοδο του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου νοσηλευτικής και μαιευτικής
Πλοήγηση στη νέα κανονικότητα: Το μέλλον των επαγγελματικών υπηρεσιών για ιδιώτες
RSM: Παγκόσμια στρατηγική 2030–RSM Cyprus: Ανάπτυξη, καινοτομία & επιτυχία πελατών(vid)
H ORB φέρνει ένα 3D Jeep® Wrangler από τις χιονισμένες πλαγιές, κατευθείαν στο κέντρο της Λευκωσίας (vid)
Στη δύναμη της ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Οργανισμών Δημοσίων Επιβατικών Μεταφορών
Η Golden Gallery by Kapatays παρουσιάζει για 15η χρονιά το Art Deal by Kapatays
Έμφυλος προϋπολογισμός, ένα νέο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης
Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks