Πέτρος Γ. Οικονομίδης: Μεγάλη δυναμική του headquartering στην Κύπρο

Μεγάλη δυναμική σε ό,τι αφορά την κάθοδο του headquartering στην Κύπρο διαπιστώνει ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος της TotalServe Πέτρος Γ. Οικονομίδης, τονίζοντας πως ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών υπήρξε ανέκαθεν ο στυλοβάτης της κυπριακής οικονομίας. 

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Οικονομιδής υπογραμμίζει ότι η Κύπρος ήταν και συνεχίζει να είναι μια από τις προτιμητέες επιλογές ξένων σε διάφορους τομείς, σημειώνοντας ωστόσο πως ενόψει διαφόρων συνεχόμενων σχετικών αλλαγών και προκλήσεων, χρειάζεται περισσότερη συλλογική σοβαρότητα και αμεσότητα, τόσο σε πολιτικό-κυβερνητικό-εποπτικό, αλλά και ιδιωτικό επίπεδο.

Ο Πέτρος Γ. Οικονομίδης, στη συνέντευξή του στο InBusinessNews, αναφέρεται ταυτόχρονα στην 50χρονη πορεία της Totalserve, η οποία, όπως σημειώνει, έχει εξελιχθεί σε ένα συγκρότημα εταιρειών, γνωστό ως Όμιλος Totalserve, με έδρα τη Λεμεσό.

Διαβάστε ακόμα: 

«Να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά και στα επόμενα 50 χρόνια», απαντά στο ερώτημα αναφορικά με τα μελλοντικά πλάνα για την Totalserve και τον όμιλο γενικότερα, για να εξηγήσει περαιτέρω: 

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις συνεχείς, διεθνείς και ντόπιες εξελίξεις που επηρεάζουν τον τομέα δραστηριοποίησης μας, τις σχετικές σύγχρονες τάσεις, προσδοκίες και προκλήσεις, και σε συνδυασμό με την επέτειο των 50 χρόνων μας, έχουμε προβεί σε διαδικασία σημαίνουσας οργανικής και λειτουργικής αναδιοργάνωσης, επιπλέον ενδυνάμωσης ανθρωπίνου επαγγελματικού δυναμικού και περαιτέρω εκμοντερνισμού σε όλα τα επίπεδα».

Ακολουθεί πιο κάτω ολόκληρη η συνέντευξη του Πέτρου Γ. Οικονομίδη:

Μιλήστε μας για την 50χρονη πορεία της Totalserve και ποιες επιτυχίες ξεχωρίζετε σε αυτή τη διαδρομή;

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο και την πρόσκλησή σας. Το ταξίδι της εταιρείας ξεκίνησε το 1972 από ένα μικρό λογιστικό γραφείο που ίδρυσα στο Λονδίνο και με ταχείς ρυθμούς κατόρθωσε να διαμορφωθεί σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.

Μέσα από μια μακρά διαδρομή μισού αιώνα, η Totalserve έχει εξελιχτεί σε ένα συγκρότημα εταιρειών, γνωστό ως Όμιλος Totalserve, με έδρα τη Λεμεσό. Μέσα στα χρόνια ανοίξαμε και αναπτύξαμε έντεκα γραφεία σε διάφορες χώρες καλύπτοντας τέσσερεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Βόρεια Αμερική), εκ των οποίων άλλα ακόμα διατηρούμε και άλλα κλείσαμε αφού συμπλήρωσαν τον κύκλο τους.

Η Totalserve έχει αναγνωριστεί με πολλά βραβεία και πιστοποιήσεις για τις διαδικασίες της και το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Οι διάφορες βραβεύσεις και διακρίσεις έχουν συμβάλει σημαντικά στην ουσιαστική προβολή μιας πιο δυνατής επαγγελματικής εικόνας καθώς και εμπιστοσύνης στην σχέση μας με ξένους και ντόπιους συνεργάτες και πελάτες.

Με την διαχρονική ανάμιξη μας σε διάφορους επαγγελματικούς φορείς/ οργανισμούς, αλλά και αυτόβουλα, έχουμε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην διαμόρφωση και ενδυνάμωση σχετικών νομοθετικών πλαισίων και πρακτικών (κυρίως στα εμπιστεύματα) καθώς και στην παγκόσμια προβολή της Κύπρου στους τομείς που δραστηριοποιούμαστε.

Οι πελάτες της Totalserve περιλαμβάνουν διεθνείς και πολυεθνικές επιχειρήσεις, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς καθώς και ιδιώτες από όλο τον κόσμο, όπως την Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, το Ισραήλ, διάφορες Αραβικές χώρες, την Αμερική και Νότια Αφρική.

Ποια γκάμα υπηρεσιών καλύπτει σήμερα η Totalserve και σε ποιους απευθύνεται;

Οι υπηρεσίες μας απευθύνονται κυρίως σε ξένους, οι οποίοι θέλουν μέσω της Κύπρου να διεκπεραιώσουν τις διεθνείς ή και ντόπιες τους επιχειρήσεις, καθώς και για τα προσωπικά τους χρηματοοικονομικά θέματα. Έχουμε όμως και αρκετούς Κύπριους πελάτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν διάφορες εξειδικευμένες μας υπηρεσίες.

Ο Όμιλος αποτελείται από διάφορες συνδεδεμένες, αλλά και άλλες ανεξάρτητες εταιρείες, οι οποίες προσφέρουν μια πλήρη γκάμα υπηρεσιών που καλύπτουν σχεδόν όλες τις ανάγκες του πελατολογίου μας. Ακόμα και για κάποιες υπηρεσίες που δεν μπορούμε να παρέχουμε άμεσα, οι λύσεις δίδονται μέσα από το πολύ προσεγμένο στενό επαγγελματικό δίκτυο που διατηρούμε με ντόπιους και ξένους συνεργάτες σε όλο τον κόσμο. Επίσης είμαστε μέλη σε διάφορους διεθνείς επαγγελματικούς οργανισμούς και δίκτυα επαγγελματιών.

Οι κύριες υπηρεσίες περιλαμβάνουν την ίδρυση και ολοκληρωμένη διαχείριση εταιριών και διεθνών εμπιστευμάτων στην Κύπρο καθώς και σε άλλες χώρες. Επίσης προσφέρονται φορολογικές συμβουλές, διεθνής φορολογικός σχεδιασμός, υποστήριξη σε τραπεζικά θέματα και παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών. Υπάρχει εξειδίκευση σε θέματα εταιρικών αναδιοργανώσεων, άυλων περιουσιακών στοιχείων και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Να σημειώσω ότι υπάρχουν ειδικά τμήματα για πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες σχετικά με Εναλλακτικά Επενδυτικά Κεφάλαια και κρυπτονομίσματα.

Συναφείς υπηρεσίες όπως λογιστικές/ελεγκτικές και νομικές παρέχονται, μέσω στενής συνεργασίας, από τον ελεγκτικό οίκο Π.Γ. Οικονομίδης & Σία Λίμιτεδ και το δικηγορικό γραφείο Ε & Γ Οικονομίδης ΔΕΠΕ. Μαζί, αυτές οι τρεις ανεξάρτητες και πλήρως εποπτευόμενες εταιρείες αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του Ομίλου Totalserve.

Πολύ-επίπεδη υποστήριξη σε ξένους οργανισμούς

Η κάθοδος πολλών μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού στη χώρα μας, αλλάζει το πεδίο της παροχής υπηρεσιών; Μπορούμε να προσελκύσουμε κι άλλες και πώς η Totalserve υπερέχει του ανταγωνισμού;

Πράγματι υπάρχει μεγάλη δυναμική σε αυτή την κάθοδο του λεγόμενου Headquartering. Είναι ένας τομέας στον οποίο έγιναν πολλά (π.χ. με παροχή διάφορων σχετικών κινήτρων) και μπορούν να γίνουν και άλλα. Τέτοιες περιπτώσεις φέρνουν τους σωστούς πελάτες στο νησί μας, οι οποίοι επενδύουν και μεγάλα κεφάλαια στην ολοκληρωμένη επιχειρησιακή υποδομή που πρέπει να στήσουν. Επίσης είναι αυτές οι περιπτώσεις που σε μεγάλο βαθμό θα συμβάλουν στην ενίσχυση μιας πιο θετικής εικόνας της Κύπρου προς τους ξένους.

Στον Όμιλο μας, έχουμε διαμορφώσει, προσαρμόσει και εξειδικεύσει μέρος των υπηρεσιών μας που σχετίζονται με αυτόν τον τομέα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Totalserve παρέχει πλήρη και πολύ-επίπεδη υποστήριξη σε ξένους οργανισμούς ή επιχειρήσεις που μετακινούν ή ιδρύουν την παγκόσμια ή περιφερειακή εταιρική βάση τους στην Κύπρο. Παρέχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο και συνεχή υποστήριξη που καλύπτει όλες τις σχετικές ανάγκες.

Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών γενικότερα, έχει υποστεί ραγδαίες αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Από τη δική σας εμπειρία πού υπερτερούμε και πού υστερούμε σήμερα ως χώρα;

Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών υπήρξε ανέκαθεν ο στυλοβάτης της κυπριακής οικονομίας και αυτό βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα γενικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος όπως γεωγραφική τοποθεσία, άρτια καταρτισμένο προσωπικό, ελκυστική φορολογία σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες κα). Τα πλεονεκτήματα αυτά, προσαρμόζονται και διαμορφώνονται συνεχώς με βάση τις νέες τάσεις αλλά και διεθνείς κανονισμούς. Σίγουρα όμως υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και ανάπτυξης. Θα πρέπει να γίνει πιο εμπεριστατωμένη μελέτη που να παρουσιάσει τις τρέχουσες ανάγκες επιχειρηματιών και επενδυτών, έτσι που να γίνει υιοθέτηση νέων διαδικασιών που να συνάδουν με τις νέες τάσεις , κάτι το οποίο άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί το έχουν ήδη κάνει.

Ένα από τα μεγαλύτερα μας πλεονεκτήματα είναι ο φιλικός και έμπειρος τρόπος αντιμετώπισης, κατανόησης και χειρισμού ξένων πελατών/ συνεργατών από τους επαγγελματίες παρόχους υπηρεσιών. Αυτή την κουλτούρα την έχουμε υιοθετήσει και μεταφέρει στους νεότερους.

Tο άλλο μεγάλο θέμα που βλέπει κάποιος είναι το όνομα και η εικόνα του διεθνούς επιχειρησιακού προορισμού που θα επιλέξει. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, η εικόνα της Κύπρου σίγουρα έχει πληγεί σε διάφορες περιπτώσεις, άλλες γνωστές και άλλες όχι τόσο. Έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται διάφορες σωστές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Το στίγμα όμως παραμένει. Σίγουρα έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας και αυτό εναπόκειται σε όλους μας.

Τέλος, δεν νοείται ένα διεθνές επιχειρηματικό - χρηματοοικονομικό κέντρο, όπως η Κύπρος, να μην έχει υγιές, λειτουργικό και ελκυστικό τραπεζικό σύστημα – όχι μόνο στην πράξη αλλά και στην εικόνα που προβάλλει προς τα έξω. Ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει βελτιωθεί, θεωρώ πως είναι ένα καυτό θέμα για το οποίο πρέπει άμεσα να βρεθούν οι λύσεις αλλά και να αλλάξουν διάφορες νοοτροπίες και πρακτικές.

Περισσότερη συλλογική σοβαρότητα

Μπορεί η Κύπρος να ανταγωνιστεί άλλες γειτονικές και ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα των υπηρεσιών;

Στα πενήντα χρόνια που ενεργά εργάζομαι για τον Όμιλο έχω ταξιδέψει πολύ, έχω γνωρίσει πολύ κόσμο και είχα την χαρά να ανταλλάξω απόψεις με επιχειρηματίες από κάθε γωνιά της γης. Μπορώ να πω με βεβαιότητα και ιδιαίτερη υπερηφάνεια, ότι η Κύπρος μας ήταν και συνεχίζει να είναι μια από τις προτιμητέες επιλογές ξένων σε διάφορους τομείς.

Τα διάφορα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε έναντι άλλων Ευρωπαϊκών επιλογών είναι εκεί, διαθέσιμα αλλά δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός αλλά ούτε και ψευδαίσθηση. Αντιθέτως πρέπει να τα ενισχύουμε και να τα προσαρμόζουμε ανάλογα με τους νέους κανόνες του παιγνιδιού-κάτι που σε πολύ μεγάλο βαθμό κάνουμε.

Ενόψει διαφόρων συνεχόμενων σχετικών αλλαγών και προκλήσεων, χρειάζεται περισσότερη συλλογική σοβαρότητα και αμεσότητα τόσο σε πολιτικό-κυβερνητικό-εποπτικό, αλλά και ιδιωτικό επίπεδο. Ακόμα ίσως αν δουλέψουμε με βάση πιο μακροπρόθεσμα πλάνα και στόχους και ενισχύσουμε περαιτέρω την αξιοπιστία αλλά και την πρακτική λειτουργικότητα του τραπεζικού μας συστήματος, είμαι σίγουρος ότι η Κύπρος μπορεί να παραμείνει αλλά και να ενισχυθεί στις προτιμήσεις των ξένων.  

Τι είναι αυτό που ζητούν οι εταιρείες από τους παρόχους επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο;

Το τι ζητούν είναι και σε μεγάλο βαθμό μέρος των πλεονεκτημάτων μας. Ο ξένος πελάτης θέλει πλήρη κατανόηση των δεδομένων και αναγκών της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης, ευελιξία, αμεσότητα, εμπιστοσύνη, φιλική επαγγελματική προσέγγιση, ποιότητα και φυσικά την απαραίτητη τεχνογνωσία. Για μια μακρόχρονη συνεργασία αλλά και για προσέλκυση νέας δουλειάς, όλα τα πιο πάνω πρέπει να συντρέχουν και να μην μειώνονται.

Ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών

Ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας στον τομέα των υπηρεσιών και προς τα πού κινούνται τα πράγματα;

Ο ρόλος της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς, όπως και στον δικό μας, έχει αδιαμφησβήτητα μεγάλη σημασία. Η ανάπτυξη νέων ή και διαμορφωμένων τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία.

Τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας φέρνουν άμεση και συνεχή επαφή του πάροχου υπηρεσιών με τους πελάτες και συνεργάτες, διαμορφώνοντας μια πιο δυνατή επαγγελματική σχέση. Ειδικά στην περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας, αυτό έχει βοηθήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Ταυτόχρονα αυτή η αμεσότητα οδηγεί και στην προσδοκία και ανάγκη (από πλευράς πελάτη) της πλέον άμεσης ανταπόκρισης στην παροχή υπηρεσιών.

Τα διάφορα δεδομένα των πελατών μπορούν να αποθηκευτούν, οργανωθούν και αξιοποιηθούν με τεράστιες δυναμικές τόσο στις εργασίες όσο και στην προώθηση υπηρεσιών και προϊόντων. Επίσης ο κάθε ένας μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για τον ανταγωνισμό, νέες ευκαιρίες, διαμορφωμένες προκλήσεις κ.τ.λ., και ανάλογα να μπορεί να σχεδιάσει πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική του.

Η μεγάλη πρόκληση της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας είναι ότι ο κάθε οργανισμός, για να παραμένει ανταγωνιστικός, πρέπει να συμβαδίζει μαζί της. Αυτό φέρει τεράστιο οικονομικό κόστος αλλά ταυτόχρονα και οφέλη. Στο τέλος της ημέρας όμως, στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να συνυπάρχει είναι και η εκπαίδευση και αναβάθμιση του ανθρώπινου παράγοντα.

 

Δυνατή συνέχεια

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για εσάς, αλλά και την Totalserve;

Νοιώθω περήφανος, γεμάτος και πλήρης ως άνθρωπος και επαγγελματίας για τα όσα προσέφερα, προσφέρω και θα προσφέρω στον τόπο μου. Είμαι ευλογημένος από τον Θεό για την οικογένεια μου και τους συνεργάτες μου. Περιβάλλομαι από άξιους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια. 

Το πλάνο για την Totalserve και τον Όμιλο γενικότερα είναι απλό. Να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά και στα επόμενα 50 χρόνια.

Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις συνεχείς, διεθνείς και ντόπιες εξελίξεις που επηρεάζουν τον τομέα δραστηριοποίησης μας, τις σχετικές σύγχρονες τάσεις, προσδοκίες και προκλήσεις, και σε συνδυασμό με την επέτειο των 50 χρόνων μας, έχουμε προβεί σε διαδικασία σημαίνουσας οργανικής και λειτουργικής αναδιοργάνωσης, επιπλέον ενδυνάμωσης ανθρωπίνου επαγγελματικού δυναμικού και περαιτέρω εκμοντερνισμού σε όλα τα επίπεδα.

Από τα μέσα του 2021, έχω προσωπικά αποτραβηχθεί από το επιχειρησιακό επίπεδο του Ομίλου μας. Η προσπάθεια μου είναι να δώσω τον απαραίτητο χώρο και πρωτοβουλία στη νέα γενιά της διεύθυνσης μας-να μπορέσουν να κινηθούν, να προβληματιστούν, να τολμήσουν και να πράξουν.

Ταυτόχρονα όμως παραμένω με τα μανίκια ψηλά και τα μάτια ορθάνοικτα, και παρέχω τις εισηγήσεις μου εκεί και όπου μου ζητηθεί. Τιμής ένεκεν, μου δώσανε τον τίτλο του «Ιδρυτή και Επίτιμου Προέδρου».

Είμαι ευτυχής διότι οι συνεχιστές του έργου μου είναι καθόλα άξιοι και είμαι σίγουρος ότι θα οδηγήσουν το Όμιλο σε νέες επιτυχίες. Η συνέχεια έπεται.

Δειτε Επισης

Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF
Nέος γενικός διευθυντής της MSPS Κύπρου ο Γιάννης Διονυσιάδης
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον των Μ.Μ.Ε