Στην Κύπρο οι Ευρωπαίοι Ελεγκτές Ταμείων Συνοχής-Τι θα συζητήσουν

Στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στην Πάφο, πραγματοποιείται το διήμερο 24 και 25 Οκτωβρίου η 29η ετήσια συνάντηση Ευρωπαίων Ελεγκτών Ταμείων Συνοχής, όπου συμμετέχουν τα ανώτατα στελέχη των ελεγκτικών αρχών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με το Σύστημα Ελέγχου που αφορά τη συγχρηματοδότηση και τον έλεγχο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα κράτη μέλη. Αυτά, όπως εξηγεί σε συνέντευξή της στο InBusinessNews η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Άννα Ζαβού-Χριστοφόρου, περιλαμβάνουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον των συγχρηματοδοτούμενων Ταμείων, διδάγματα από τα προηγούμενα χρόνια και πολιτικές και διαδικασίες που θα διαμορφώσουν τις εργασίες των Κρατών μελών.

Όπως τονίζει η κ. Ζαβού-Χριστοφόρου, η φιλοξενία της συνάντησης αποτελεί μεγάλη τιμή για την Κύπρο εφόσον η Κυπριακή Ελεγκτική Αρχή θα προεδρεύσει και θα έχει καθοριστικό ρόλο σε συζητήσεις για θέματα τα οποία θα διαμορφώσουν το Σύστημα Ελέγχου που αφορά τη Συγχρηματοδότηση των Κρατών μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς επίσης και τους ελέγχους που διενεργούνται στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στα κράτη μέλη.

Διαβάστε ακόμα:

Τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στην Κύπρο

Οι premium μάρκες αυτοκινήτων που οδηγούν οι Κύπριοι

 

Η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, στη συνέντευξή της στο InBusinessNews, αναφέρεται στο ρόλο της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου σε σχέση με τα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., αλλά και γενικότερα στα καθήκοντα της Υπηρεσίας.  

Διαβάστε εδώ: Στην Κύπρο η 29η Ετήσια Συνάντηση Ευρωπαίων Ελεγκτών

Τι σημαίνει και πόσο μεγάλη επιτυχία αποτελεί για την Κύπρο και ειδικότερα για την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η φιλοξενία της 29ης ετήσιας συνάντησης Ευρωπαίων Ελεγκτών Ταμείων Συνοχής;

Η Ετήσια Συνάντηση Ευρωπαίων Ελεγκτών Ταμείων Συνοχής είμαι μια εξαιρετικά σημαντική εκδήλωση την οποία η Κύπρος έχει επιλεγεί να φιλοξενήσει φέτος. Σε αυτή συμμετέχουν τα ανώτατα στελέχη των ελεγκτικών αρχών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η φιλοξενία της Συνάντησης αποτελεί μεγάλη τιμή για την Κύπρο εφόσον η Κυπριακή Ελεγκτική Αρχή θα προεδρεύσει και θα έχει καθοριστικό ρόλο σε συζητήσεις για θέματα τα οποία θα διαμορφώσουν το Σύστημα Ελέγχου που αφορά τη Συγχρηματοδότηση των Κρατών μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς επίσης και τους ελέγχους που διενεργούνται στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στα κράτη μέλη.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα των ελέγχων που έχει διενεργήσει τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο στην Κύπρο έχουν διαμορφώσει μια στενή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως επιστέγασμα της συνεργασίας μας, μας έχει ανατεθεί και η φιλοξενία της εν λόγω συνάντησης.

Με ποια ακριβώς θέματα θα καταπιαστεί το συνέδριο και ποιοι οι ομιλητές;

Στο συνέδριο θα συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα που σχετίζονται με το Σύστημα Ελέγχου που αφορά τη συγχρηματοδότηση και τον έλεγχο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα κράτη μέλη. Αυτά περιλαμβάνουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον των συγχρηματοδοτούμενων Ταμείων, διδάγματα από τα προηγούμενα χρόνια και πολιτικές και διαδικασίες που θα διαμορφώσουν τις εργασίες των Κρατών μελών.

Πέραν από τις εισαγωγικές ομιλίες από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Αννίτα Δημητρίου, και το Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών, οι ομιλητές περιλαμβάνουν Γενικούς Διευθυντές Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διευθυντές Ελέγχου των Κρατών μελών και υψηλόβαθμους τεχνοκράτες.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στην παρουσία του κ. Franck Sebert, οποίος θα συμπροεδρεύσει μαζί σας. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι εξέχουσας σημασίας η παρουσία του...

Ο κύριος Franck Sebert είναι ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι βασικά ο Αρχι-Ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τα Ταμεία Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου διατηρεί μια πολύ στενή συνεργασία με το γραφείο του Διευθυντή κύριου Sebert που -πέραν των εξαιρετικών μας αποτελεσμάτων- ήταν και ένας λόγος που επιλέγηκε η Κύπρος για την διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Η παρουσία του είναι εξέχουσας σημασίας για την Κύπρο αφού πέραν του ότι είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση των πολιτικών ελέγχου της Επιτροπής είναι και το αρμόδιο άτομο το οποίο επικυρώνει τα ελεγκτικά και οικονομικά αποτελέσματα που υποβάλλει η Κύπρος όσον αφορά Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα ώστε να μπορεί να συνεχίζει απρόσκοπτα η συγχρηματοδότηση προς την Κύπρο.

Ποιος είναι ο ρόλος της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου σε σχέση με τα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.;

Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, με βάση σχετικές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει οριστεί ως η ανεξάρτητη αρμόδια Αρχή Ελέγχου, υπεύθυνη για τη διενέργεια ελέγχου σε Προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο.

Αποστολή της Υπηρεσίας είναι η παροχή εύλογης διαβεβαίωσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της έκδοσης σχετικών ετήσιων γνωμοδοτήσεων προς αυτούς στηριζόμενη στην ελεγκτική εργασία που διενεργεί, σχετικά με το κατά πόσο τα Συστήματα Διαχείρισης και Ελέγχου (που θεσπίστηκαν στην Κύπρο σε σχέση με τα διάφορα Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα) λειτούργησαν αποτελεσματικά ώστε να παράσχουν εύλογη βεβαιότητα ως προς την ορθότητα των καταστάσεων δαπανών που υποβλήθηκαν σε αυτούς και, κατά συνέπεια, ως προς τη νομιμότητα και την κανονικότητα των σχετικών πράξεων.

Τα αποτελέσματα της ελεγκτικής εργασίας κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω Ετήσιων Εκθέσεων Ελέγχου που υποβάλλονται μέσα στις χρονικές προθεσμίες που προβλέπονται στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και Αποφάσεις που διέπουν κάθε Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα.

Αναφέρατε ελέγχους που έχουν διενεργηθεί από την Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο. Πώς ήταν μέχρι τώρα τα αποτελέσματα μας σαν χώρα σε σχέση με τους ελέγχους που διενεργούνται από την Υπηρεσία;

Η ίδια η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου δέχεται ανεξάρτητους ελέγχους τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενεργεί κάθε χρόνο ελέγχους για να αξιολογήσει τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ουσιαστικά ευρήματα αφού η Κύπρος έχει σχεδόν μηδενικό ποσοστό σφάλματος και οι αποκοπές είναι μηδαμινές.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει διενεργήσει για πρώτη φορά στην Κύπρο 2 ελέγχους στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου σε σχέση με τις εργασίες της και την ποιότητα των ελεγκτικών της εργασιών, χωρίς να εντοπιστούν οποιαδήποτε ουσιαστικά ευρήματα.

Για πρώτη φορά το 2019 η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου δέχθηκε έλεγχο από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (European Court of Auditors) σε σχέση με τον επαγγελματισμό και την ποιότητα των εργασιών της.

Ο έλεγχος αφορούσε 8 έργα αξίας πέραν των €46εκ ευρώ από τα έργα των Διαθρωτικών Ταμείων τα οποία είχαν ήδη ελεγχθεί από την Υπηρεσία. Δεν προέκυψαν ουσιαστικά ευρήματα και οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν μηδαμινές κάτι που θεωρείται ως πολύ σημαντικό επίτευγμα για την Υπηρεσία και κατ’ επέκταση την Κύπρο.

Το ίδιο έτος επίσης το Ελεγκτικό Συνέδριο διενέργησε ποιοτικό έλεγχο στο ελεγκτικό Έργο της Υπηρεσίας όσον αφορά το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Σε αυτά τα πλαίσια έλεγξε τις εσωτερικές διαδικασίες της Υπηρεσίας και επέλεξε επίσης και ένα έργο αξίας πέραν των €400.000 το οποίο είχε ήδη ελεγχθεί από την Υπηρεσία. Από τον συγκεκριμένο έλεγχο δεν είχαν επίσης προκύψει ουσιαστικά ευρήματα με οικονομική επίπτωση για την Κύπρο.

Οι Ευρωπαϊκές Ελεγκτικές Αρχές εμπιστεύονται τον επαγγελματισμό και την εξαιρετική αποτελεσματικότητα της εργασίας που διεκπεραιώνεται και επιβεβαιώνεται από τους ίδιους.

Πέραν του ελέγχου των Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων έχετε και άλλα καθήκοντα ως Υπηρεσία;

Βεβαίως, η Υπηρεσία αποτελεί την τρίτη γραμμή άμυνας για τον εσωτερικό έλεγχο της Δημόσιας Υπηρεσίας. Ο στόχος της Υπηρεσίας είναι η δημιουργία συστήματος πρόληψης μέσω της εφαρμογής κατάλληλων διαδικασιών για την αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και την ορθή διαχείριση και εξοικονόμηση των δημόσιων πόρων.

Τον Ιανουάριο του 2021 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε το Σχέδιο Δράσης κατά της διαφθοράς. Ένας εκ των τριών πυλώνων ήταν η δημιουργία Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου σε όλα τα Υπουργεία. Η δράση περιλαμβάνει στελέχωση, εκπαίδευση και επιμόρφωση των Μονάδων Ελέγχου, όλα υπό την καθοδήγηση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου. Για πρώτη φορά η Δημόσια Υπηρεσία έχει πλήρως στελεχώσει τις μονάδες ελέγχου που αποτελούν τη δεύτερη γραμμή άμυνας και θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πρόληψης στη Δημόσια Υπηρεσία όσων αφορά την απώλεια οικονομικών και ανθρώπινων πόρων όπως και κατά της διαφθοράς.

Το Σύστημα Παρακολούθησης και Ελέγχου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρου ορίζει την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου ως αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Εσωτερικού Ελέγχου για το Ταμείο και έχει εγκριθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο ρόλος της Υπηρεσίας είναι κομβικός για τον έλεγχο και τελική εισροή των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι το Κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης έχει συνολικό προϋπολογισμό €1,2 δις και η υλοποίηση του έχει ήδη αρχίσει και θα ολοκληρωθεί το 2026.

Η Υπηρεσία διαθέτει ένα εξειδικευμένο κλιμάκιο το οποίο διενεργεί ελέγχους ασφάλειας μηχανογραφικών συστημάτων (IT audit). Σε αυτά τα πλαίσια αξιολογούνται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό οι ασφαλιστικές δικλείδες που διέπουν την λειτουργία των μηχανογραφικών συστημάτων του Δημόσιου Τομέα και διενεργούνται επίσης εξιδεικευμένοι ελέγχοι παρείσδυσης (Ethical Hacking) σε κρίσιμα συστήματα.

Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου λειτουργεί πάντοτε προληπτικά. Στα πλαίσια αυτά σαν ηθικοί εισβολείς (Ethical Hackers) διενεργήθηκαν έλεγχοι και εντοπίστηκαν αδυναμίες σε κρίσιμες υποδομές του Κράτους οι οποίες και διορθώθηκαν.  

Η Υπηρεσία ανέλαβε επίσης κεντρικό ρόλο στη διερεύνηση του περιστατικού διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα συστήματα του Υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάζοντας με επιτυχία τα αποτελέσματα της διερεύνησης της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε κατοπινό στάδιο εκπονήθηκε σχέδιο θωράκισης του Υπουργείου για αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον το οποίο υλοποιήθηκε άμεσα.

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας