Ηροδότου, Σεντένο και Στουρνάρας παίρνουν θέση για τα επιτόκια

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2020, όταν η υγειονομική κρίση ήταν σε έξαρση και η παγκόσμια οικονομία σε lockdown, βρίσκεται πλέον ο κίνδυνος ύφεσης για την Ευρώπη.

Η πιθανότητα συρρίκνωσης της παραγωγής για δύο συνεχόμενα τρίμηνα υποβόσκει ενώ μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία δεν αποκλείεται να μείνουν στάσιμες ήδη κατά το τρέχον τρίμηνο. Σημαντικοί παράγοντες επιδείνωσης του ζητήματος θεωρούνται το αυξανόμενο κόστος ζωής και ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ως επακόλουθο, τα προβλήματα στον εφοδιασμό αυξάνονται προκαλώντας «πονοκεφάλους» στις επιχειρήσεις και περαιτέρω αύξηση στις τιμές. Ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 8% το 2022 — περίπου τέσσερις φορές ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας — και 4% το επόμενο έτος. Ο στόχος για επιβράδυνσή του στο 2% το 2024 παραμένει, ωστόσο, στο τραπέζι. Δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Σεπτέμβριο, όπως έκανε τον Ιούλιο της περασμένης χρονιάς, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.  

Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει η ΕΚΤ για να επαναφέρει το ποσοστό πληθωρισμού στο 2% και πώς μπορεί να το πετύχει όσο το δυνατόν πιο σύντομα; Ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν ενώπιον του πολιτικού και επιχειρηματικού κοινού που θα παραστεί στο 13ο Limassol Economic Forum, μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Σε ένα πάνελ που θα συζητηθεί, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου θα συνομιλήσει με τον Πορτογάλο Κεντρικό Τραπεζίτη και Μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα γίνει ανάλυση του μεγάλου διεθνούς οικονομικού ζητήματος του πληθωρισμού και των επιλογών που έχει η ΕΚΤ ενώπιόν της. Μπορεί η προσέγγιση «ό,τι χρειάζεται» που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίση του Covid να εφαρμοστεί ξανά, αλλά για νέους λόγους; Ακόμη ένα ερώτημα που θα τεθεί στη συζήτηση που θα κάνουν οι τρεις αξιωματούχοι την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, στο Parklane Resort & Spa στη Λεμεσό.

Σημείο αναφοράς

Το Limassol Economic Forum φέρνει κάθε χρονιά στο προσκήνιο τις τάσεις και προκλήσεις των καιρών, παρέχοντας ενημέρωση και καθοδήγηση στους επιχειρηματικούς ηγέτες της Κύπρου και του εξωτερικού. Φέτος, το Forum θα διερευνήσει, μεταξύ άλλων, τις δευτερογενείς επιπτώσεις του πολέμου για την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις αλλά και τις επιχειρήσεις.

Το σπουδαίο για τα κυπριακά δεδομένα γεγονός, αναμένεται να προσελκύει το ενδιαφέρον των υπεύθυνων λήψης αποφάσεων, όπως μέλη διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες συμβούλους, CEOs, διευθυντικά και άλλα ανώτερα διοικητικά στελέχη από όλες τις μεγάλες εταιρείες στην Κύπρο και το εξωτερικό. Θα καλωσορίσει επίσης πολιτικούς, διπλωμάτες, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, καθώς και διεθνείς εμπειρογνώμονες σε πολιτικά και οικονομικά θέματα.

Για πληροφορίες και εγγραφές πατήστε εδώ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΦΟΡΟΥΜ

Οργανωτές: ΙΜΗ και περιοδικό IN Business

Χορηγοί: Τράπεζα Κύπρου, CYTA, Deloitte Cyprus, Elias Neocleous & Co LLC

Υποστηρικτής: Olympia Group

Σε συνεργασία με: Cyprus LSE Alumni Association

Digital Printing Sponsor: Landas Colour LTD

Με τη στήριξη: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, Invest Cyprus

Χορηγός Επικοινωνίας: Άλφα Κύπρου, περιοδικό GOLD

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Η εικόνα του Τύπου στην Κύπρο-Οι εκδοτικές επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι επαγγελματίες στον χώρο
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
Στην Medicover Genetics ο Δ. Σκουρίδης-Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο της εταιρείας
Πάνω κατά 5,2% σε ετήσια βάση ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας