Κινήσεις-ματ στο ρυθμιστικό τοπίο από τις Αρχές Στοιχημάτων

Σε πλήρη ενημέρωση των νέων δεδομένων γύρω από το ρυθμιστικό πλαίσιο των τυχερών παιχνιδιών, προχώρησαν ειδικοί από Κύπρο και εξωτερικό.

Ενώπιον του 5ου Συνεδρίου Ασφαλούς Παιχνιδιού που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ), συνολικά τέσσερα αρμόδια πρόσωπα μίλησαν, σε πάνελ, για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Η Χριστίνα Χριστοφόρου, Head of Safer Gambling Unit της ΕΑΣ είπε πως στην Κύπρο διερευνούμε νέες ιδέες με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς. Η πληροφόρηση των παικτών, τα όρια στο παιχνίδι και η προστασία των ανηλίκων είναι μερικά τα βασικά στοιχεία στα οποία επικεντρώνεται η Αρχή. Η κ. Χριστοφόρου μίλησε για μια σειρά μέτρων που λαμβάνονται για ενημέρωση των πολιτών και ευκολότερη πρόσβαση τους σε χρήσιμα στοιχεία. Τόνισε, ακόμη, ότι οι εταιρίες πρέπει να είναι σε θέση να αποδεικνύουν ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν έχουν αποτελέσματα.

Αναφορά έκανε και στη national self-exclusion platform, που όπως αποκάλυψε βρίσκεται στα τελευταία στάδια πριν από την έναρξη λειτουργίας της. Άτομα με διαταραχές, με εθισμούς ή άλλες προβληματικές συμπεριφορές από τη στοιχηματική δραστηριότητα, πρόσωπα με σύγκρουση συμφερόντων λόγω ιδιότητας (π.χ αθλητές) θα αποκλείονται από τα παιχνίδια, μέσω της πλατφόρμας η οποία δημιουργείται με σκοπό να είναι πολύτιμη σε μακροχρόνιο επίπεδο. «Έγινε με μια ολιστική προσέγγιση», όπως είπε, για να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες της στοιχηματικής δραστηριότητας.

Ο Brandon Debattista, Head of Legal & Regulatory Affairs, της Malta Gaming Authority, είπε πως η τοπική Αρχή, προέβη τις τελευταίες εβδομάδες σε σημαντικές αλλαγές, σε πολιτικές και διαδικασίες που αφορούν στους Οργανισμούς του Κλάδου.

Μέσω των αλλαγών, στην Μάλτα, είναι πιο ξεκάθαρο το τι ενέργειες απαιτούνται από την εν λόγω αγορά. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι πολιτικές και διαδικασίες που έπρεπε να εφαρμόσουν ήταν περιγραφικές και πως πλέον είναι πιο ακριβείς και κατανοητές. Για την υιοθέτηση των νέων οδηγιών ο κ.  Debattista είπε πως η μαλτέζικη αρχή συναντήθηκε μαζί με τους ενδιαφερομένους και μαζί κατέληξαν σε «καλές πρακτικές».

Ο Alan Littler, Gaming Lawyer στην Ολλανδία είπε πως μόλις τον Οκτώβρη του 2021 άνοιξε η εν λόγω αγορά στην χώρα και πως ήδη αρκετές άδειες που δόθηκαν είναι ενεργές. Έδωσε στατιστικά από τα πρώτα αποτελέσματα στην Ολλανδία εξηγώντας ότι οι αρχές ζητούν ακριβή στοιχεία από τους Οργανισμούς και κατ’ επέκταση τους πελάτες τους που δραστηριοποιούνται.

Η διαδικασία που ακολουθούν, η συχνότητα που παίζουν και πιθανές αλλαγές στα όρια που θέτουν είναι μερικά από τα δεδομένα που συλλέγουν για την εφαρμογή των πολιτικών που αποσκοπούν στην προστασία των παικτών.

Η Maria Vinberg, Expert Investigator της Swedish Gambling Authority, ρωτήθηκε πόσο συχνά ανανεώνονται οδηγίες και κανονισμοί με την ίδια να απαντά ότι πρόκειται για μια κατάσταση που τυγχάνει συνεχούς αξιολόγησης.

«Γεμίζουμε τα κοινά που εντοπίζουμε στη διαδρομή και αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε αναφερόμενη στην περίπτωση της Σουηδίας. «Οφείλουμε να ακολουθούμε τους κανόνες και τις διαδικασίες», πρόσθεσε.

Συντονιστής ήταν ο Dr. Joerg Hofmann, Senior Partner with MELCHERS law firm, Head of the firm’s Betting and Gaming Group

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands